Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

IFK Göteborgs mål - ska spela i Europa inom tre år: "Är rimligt"

Allsvenskan

IFK Göteborg spänner bågen - och ska kvalificera sig för Europaspel inom tre år.
En hög men uppnåelig målsättning, menar klubbens tekniske direktör Ola Larsson.
- Det behöver inte vara speciellt stora steg för att vi ska kunna uppnå det, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/IFK Göteborg.

Under fredagen presenterade IFK Göteborg klubbens nya verksamhetsplan för perioden 2024-2026. Där ingår bland annat målsättningen:

"A-lag herr ska spela Europaspel under perioden 2024-2026."

Som svensk klubb finns det två vägar till Europaspel. Antingen genom att sluta topp tre i allsvenskan - eller vinna svenska cupen (fjärdeplats kan ge Europaspel om något av de tre bästa lagen vinner cupen).

Samtidigt har IFK Göteborg inte slutat topp tre sedan 2015 - och har en sjundeplats som bästa placering över de sju senaste åren. Sedan 2015 har Blåvitt vunnit cupen två gånger (2015 och 2020).

- Jag ser det som en hög målsättning - men inte ouppnåelig, säger Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, om målet i den nya verksamhetsplanen.

Annons

Hur mycket spänner ni bågen?
- Jag tycker att vi spänner bågen - men jag vill vara med i en organisation som spänner bågen. Jag vill att vi ska göra det på ett sätt som jag tycker är rimligt. Och i det här fallet tycker jag att målsättningen faller inom rimlighet, säger han och fortsätter: 

- Vi har tre år på oss att uppnå det här. Det tycker jag är både kul, utmanande och uppnåeligt.

Ola Larsson förklarar att IFK Göteborg senast säsongen 2026 behöver sluta topp tre i allsvenskan, alternativt vinna svenska cupen, för att klara målsättningen.

- Det behöver inte vara speciellt stora steg för att vi ska kunna uppnå det där. Däremot behöver vi få en stabilitet och en tilltro till det vi gör. Det tror jag kommer betyda mycket, säger Ola Larsson.

Vad ser du som avgörande för att IFK Göteborg ska klara målet?

Annons
- Det finns några avgörande grejer. Framför allt att göra några spelarförsäljningar som gör att vi får in lite raketbränsle i bygget. Då tror jag att det kan bli väldigt bra det här. 

Ola Larsson vill poängtera att det till att börja med krävs några viktiga steg 2024.

- Vi behöver utveckla spelet. Vi behöver ha både en match- och träningsmiljö som utvecklar spelare. Vi behöver skapa en stabilitet i resultaten så att vi känner att vi kan bygga det här utan kniven mot strupen. Så att vi kan bygga det här med självförtroende, säger han.

- När man tittar på elvan vi har känner jag att vi börjar få en väldigt fin startelva och en fin spelartrupp. Vi har ett väldigt intressant bygge med Västra Frölunda där vi har unga spelare som får spela 90 minuter varje vecka, och vi har en akademi som är väldigt högt rankad i Sverige. Utan de här byggstenarna blir det svårt att uppnå verksamhetsplanen.

Annons

Samtidigt känner Ola Larsson ingen ytterligare press på sina axlar, trots de högt ställda nya målen.

- Man känner alltid en stor press när man går till jobbet i IFK Göteborg. Jag tycker inte att det spelar någon roll vad vi har för målsättning, det är alltid en stor press att representera IFK Göteborg.

Publicerad 2024-04-12 kl 20:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto