POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/IFK NORRKÖPING

Norrköping mot trenden – satsar inte på utlandet

Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Janne Andersson

Allsvenska trenden är att satsa på utländska marknader; AIK mot Afrika, Djurgården mot USA och Kalmar på Brasilien - för att nämna några. Men årets allsvenska sensation Norrköping står emot trenden.

– Nej, de är inte aktuellt. Personligen tycker jag det är roligare att jobba med egna talanger, säger succétränaren Janne Andersson

Publicerat Idag 05:50

Allsvenska trenden är att satsa på utländska marknader; AIK mot Afrika, Djurgården mot USA och Kalmar på Brasilien - för att nämna några. Men årets allsvenska sensation Norrköping står emot trenden.

– Nej, de är inte aktuellt. Personligen tycker jag det är roligare att jobba med egna talanger, säger succétränaren Janne Andersson.

Allsvenska klubbar satsar allt hårdare mot utländska marknader. Bara den senaste tiden har AIK, Malmö och Kalmar varit nere i Afrika, lägg där till att Djurgården samarbetar med Manchester City och senare åker till USA.

Men den intensifierade trenden delas inte av en klubb som IFK Norrköping. Överraskningsfemman från årets allsvenska har inga planer på att börja botanisera någon enskild utländsk marknad.
Istället blir det en basic-mall och egna talanger.

– Jag lägger ingen värdering i vad andra klubbar gör men det här arbetssättet är vad jag tror mest på. Klart att vi kan värva någon enstaka utländsk spelare men att jobba mot något enskild land har vi inga planer på, säger IFK Norrköping tränare Janne Andersson till FotbollDirekt.se.

Filosofin har han fått med sig från Halmstad och det är en enkelhet han vill fortsätta att hålla hårt i, liksom han inte i grunden ser någon anledning med så många egna tunga talangnamn han fått se poppa upp bara över de senaste två åren som David Mitov Nilsson, Christoffer Nyman, Christopher Telo och utlandsflyktade pojklandslagsstjärnor som Kristoffer Olsson och Mujo Tankovic.

– Dels så tycker jag att är det roligare att jobba med egna talanger men när vi har så många spännande namn som växt fram och är på väg underifrån så finns inte behovet av att börja jobba mot en utländsk marknad för oss, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Nej, det är inte aktuellt med så många unga lovande spelare som vi har. Skulle vi ta in flera utländska namn så skulle det stänga möjligheter för många av dessa spelare och det vill vi inte – inte när vi känner att vi har så mycket talang som vi har.

Men ni kan ändå tänka er att scouta en enskild utländsk spelare om ett spännande tips kommer in och ekonomi finns?

– Det kan vi. Men vi tittar brett och inte på något specifikt land eller marknad.

Ni går emot en trend som är under stark utveckling – precis som ni i fjol valde att inte ersätta ett större namn som Ajdarevic?

– Men min egen erfarenhet och en filosofi jag fick med mig från Halmstadsåren är ändå att får bara en egen talang chansen så tar de allra flesta en sådan chans.

Så nobben till utländska marknader från dig – för alltid…?

– Så behöver det inte vara. Man ska aldrig säga aldrig. Det kan ju förändras. Man måste hitta sitt sätt att jobba och det här är vad som gäller för oss i dag.

Publicerad 2012-12-07 kl 10:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå