Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Värnamo skakat av nytt arenabesked - kan tvingas flytta: "I värsta fall"

Allsvenskan

IFK Värnamo har planerat för en ny arena till 2025.
Men i går kom en vändning som kan senarelägga bygget flera år.
Infaller det scenariot kan det allsvenska laget lägga ner elitsatsningen.
- I värsta fall, ja, säger ordföranden Fredrik Lingeskog till Fotbollskanalen

Foto: Bildbyrån.

IFK Värnamos nuvarande hemmaarena Finnvedsvallen är inte godkänd för allsvenskt spel. Smålandslaget spelade hela fjolårssäsongen med dispens från Svenska Fotbollförbundet, vilken man beviljades eftersom klubben ska få en ny arena till säsongen 2025.

Men nu har en tvärvändning skett.

På onsdagen rapporterade Värnamo Nyheter att kommunpolitikern Johan Hilding (C) valt att yrka på byggstart år 2026 samtidigt som budgeten skulle behandlas i kommunstyrelsen. Det fick gehör hos både S och SD, vilket innebär att det just nu finns en majoritet till att arenan inte kommer att stå klar till 2025.

- Jag hoppas och tror att arenan kommer att bli av. Men det här var ett klart steg tillbaka. Innan beslutet ska tas så är det ytterligare ett kommunstyrelsemöte samt ett kommunfullmäktige. Vi jobbar febrilt för att arenan ska bli av, för skjuter man den på framtiden så kommer den att bli betydligt dyrare, säger IFK Värnamo-ordföranden Fredrik Lingeskog, som är ledamot i kommunstyrelsen och -fullmäktige i Värnamo för Liberalerna, till Fotbollskanalen.  

Annons

Hade du ens kunnat föreställa dig den här vändningen?
- Nej, det hade jag inte eftersom Alliansen i Värnamo har majoritet och man hade förhandlat budgeten under flera månaders tid. Den har varit ute före granskning hos de fyra partierna och vi skulle bara skicka in den och egentligen bara ta beslutet. Fem i tolv är det en person, Johan Hilling i Centerpartiet, som kovänder och agerar politisk vilde.

I och med att IFK Värnamo spelar under dispens på Finnvedsvallen till och med 2024 finns det risk för att klubben tvingas flytta alla sina hemmamatcher om byggstarten skjuts på.

- Så kan det absolut bli i värsta fall. Vi har varit i dialog med Svenska Fotbollförbundet och de har aldrig haft ett sådant här ärende på bordet. De vet inte hur man hanterar något sådant. Men det kan absolut bli så, i värsta fall, att vi flyttar och spelar i Borås redan i år. Dispensen går ut nästa år och jag kan inte killgissa. Svenska Fotbollförbundet har ingen praxis att gå på.

Annons

Om ni tvingas till en flytt, är det Borås som gäller då?
- Det är vår reservarena i dag. Sedan hoppas jag och tror att detta ska lösa sig. Jag vill inte spekulera i massa olika scenarier som kan hända. Det får vi ta där och då.

På sin egen hemsida skriver IFK Värnamo att elitsatsningen läggs ned om byggstarten senareläggs samt att fortsatt spel på Finnvedsvallen inte är ett alternativ.

Ett besked i frågan kommer den 21 juni. Då ska kommunfullmäktige besluta om arenan ska stå klar till 2025 eller om byggstarten ska skjutas på till 2026. Alliansen har egentligen majoritet i fullmäktige, 26 ledamöter mot 25, men efter beskedet på kommunstyrelsens möte är mycket ovisst inför att ödesbeslutet ska tas. Ny arena 2025, annars kan det bli spel på annan ort i fyra år.

- Det formella beslutet togs egentligen på fullmäktige i februari 2022, att arenan skulle byggas. Det man gör nu är att man river upp ett fullmäktigebeslut, vilket är väldigt anmärkningsvärt, säger Lingeskog.

Annons

Men du är ändå hoppfull om att det ska lösa sig på fullmäktige?
- Ja. Vi har inte fått några vettiga svar varför man lyfter bort arenan (från budgeten). Man pratar om omvärlden och att det är höga räntor. Men man har inte tittat på helheten, att det finns en hyresgäst. Att det finns ett avtal mellan IFK Värnamo och Värnamo kommun. Dels under dispensperioden, dels till den nya arenan, säger Lingeskog.

Han fortsätter:

- Det finns en enorm uppsida på elitklubbar i Sverige, som betalar löneskatt. I stort sett alla våra spelare är skrivna i Värnamo och många av dem kommer inte härifrån. Det är en skatteintäkt på flera miljoner som man skulle gå miste om. Det finns uppsida ekonomiskt. Man har heller inte tittat på merkostnaden för dyrare byggkostnader, och den enorma ”bad will” som kommunen skulle få.

Annons

För Värnamo Nyheter har Johan Hilling förklarat varför han valt att gå emot sitt eget parti.

- Vi har en hel del skulder i Värnamo kommun. Fotboll är viktigt men viktigast är kärnverksamheten som skola och omsorg. I ett ekonomiskt läge med hög inflation och kanske ett världskrig på gång ska man nog vara försiktig med att ta för stora lån, sa han till tidningen i går, onsdag. 

Publicerad 2023-06-08 kl 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto