Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför allsvenska comebacken – rankar Häcken högre än Blåvitt

Allsvenskan

Fredrik Björck ville hem till Göteborg och spela allsvenskt - då gav Häcken honom ett treårskontrakt och lyckan var gjord.
– Jag kommer till Göteborgs klart bästa klubb och en av de bästa i Sverige, säger Björck till FotbollDirekt.se.

Fredrik Björck, 32, har 115 allsvenska matcher för, i tur och ordning, Västra Frölunda, AIK, Helsingborg och Elfsborg på meritlistan. Han har också gjort 56 matcher i danska högstaligan och 82 i det Norges dito.

Det är med andra ord en rutinerad herre BK Häcken har gjort klart med till nästa säsong och en spelare som rankar Häcken högre än IFK Göteborg.

– Jag och familjen har velat flytta hem till Göteborg och då föll det sig väldigt naturligt när stans bästa klubb visade sig intresserade. Det ska bli spännande och jag är jävligt glad över att en klubb med den medvinden och framgången vill ha mig. Jag är väldigt smickrad, säger Björck till FotbollDirekt.se.
ANNONS
Var det andra klubbar intresserade?
– Ja, det var lite andra klubbar både i Danmark, Norge och Sverige men när jag fick reda på Häckens intresse så var inget annat intressant. Det var Häcken eller förlänga med Tromsö.
– Första gången jag hörde talas om det var någon gång i våras, men då var det förstås för tidigt att prata med dem med tanke på min kontraktssituation. Men sedan augusti har vi pratat med varandra och det var väl en ganska dåligt bevarad hemlighet på slutet. Men med respekt för Häcken och min nuvarande klubb Tromsö så har vi inte velat gå ut med något som stör.
Hur är det att komma till en klubb med medgång men väldigt få supportrar kontra en större klubb där det kanske blåser hårdare vindar?
– Det är förstås en jävla övervägning, jag har väl provat på båda delarna och det beror väldigt mycket från situation till situation. Om man jämför med ett annat lag i Göteborg, IFK, som ju haft det lite slitit men har massvis med supportrar så… skillnaderna i vardagen beroende på om det går bra eller dåligt är väl inte så stora i Häcken. Det blir inte så påtagligt varje gång man förlorat en match som det blir i till exempel Blåvitt.
ANNONS
Björck drar likhetstecken mellan Häcken och sin nuvarande klubb Tromsö.
– Det är väldigt likt på många sett. Opretentiöst och man tar sig själva inte på så stort allvar utan man står för att man är en liten klubb. Om man frågar supportrar i Norge vilket lag de vill ska vinna ligan förutom det lag de själva håller på, så väljer de ofta Tromsö. Jag kan tänka mig att det är samma med Häcken i Sverige.
Vad har du fått för intryck av Häcken i övrigt?
– Att steget att ha gått om IFK Göteborg prestationsmässigt förstås är väldigt stort. Att man har stora ambitioner och att det är ett lag som spelar en offensiv och positiv fotboll.
– De har ett jävligt spännande sätt att spela på och lever efter filosofin att så länge de har bollen så kan inte motståndaren göra mål.
Är du en ”spelande mittback” då?
ANNONS
– Jag försöker i alla fall. Jag vill gärna vara i ett spelförande lag, jag gillar att stöta i defensiven och vinna boll högt. Det passar mig väldigt bra och är likt det sätt vi spelar i Tromsö. Jag gillar inte tjongandet utan har väl en användbar teknik, ingen Pontus Farnerud kanske men det duger.
Ett treårskontrakt som 32-åring, du måste verkligen känna att de satsar på dig.
– Ja, jag slapp tjata fram de också. De har läst sin läxa, eller vad man säger. Jag ser det som ett kvitto på att de har koll på mig och tror att jag håller på den här nivån i tre år till. Det är jag också övertygad om att jag gör.
Precis innan luren läggs på tillägger Björck.
– Jag får nog gå ut och öva lite passningsspel nu, jag kanske har snackat upp min bollbehandling för mycket.
Ja, rubriken blir ”Häcken värvar Tippeligans Pique”.
ANNONS
– Bra det. Skriv att jag k-r-ä-v-e-r nummer 9 också, säger Björck och skrattar.
Publicerad 2012-10-18 kl 11:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto