Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Inför cupderbyt: ”Vi hoppas på en riktig folkfest”

Foto: TT

Friends Arena

Derbyt mellan AIK och Hammarby kan slå publikrekord i Svenska Cupen.
Hemmalagets och Friends Arenas säkerhetschef är optimistisk inför matchen.
-
Personligen tror jag att det kommer bli en folkfest, säger Friends Arenas säkerhetschef Stefan Wittberg till Fotbollskanalen.

Inför Stockholmsderbyt i Svenska cupen mellan AIK och Hammarby pratas det redan om ett nytt publikrekord. Hemmalaget har bekräftat att över 35 000 biljetter har sålts och det är en stor sannolikhet att rekordet från 1944 slås, när 35 087 personer såg Malmö FF slå IFK Norrköping 1944. Friends Arenas säkerhetschef Stefan Wittberg menar att förberedelserna har pågått och att förväntningarna är stora.

- AIK är ju arrangör så de står i princip för alla förberedelser egentligen. Jag tycker personligen att det kommer bli en folkfest och slås publikrekordet är det fantastiskt att det just händer på Friends Arena. Förhoppningen är att alla besökare ska förstå att det just är en folkfest och ett startskott på fotbollssäsongen vi alla väntat på, säger Wittberg.

Hemmalagets säkerhetschef Henrik Koch är även han optimistisk inför mötet som väntar och att det dagligen har förts samtal kring hur man ska garantera åskådarnas säkerhet. Framför allt har det diskuterats kring hur man ska hålla det lugnt utanför arenorna.

- Ja, vi har försökt planera hela dagarna för åskådarna. Vi kommer informera alla som har köpt biljetter på hemsidan och via mail hur man smidigast ska röra sig på och kring arenan och vad man ska förvänta sig. Vi har ett helhetstänk hela vägen, säger Koch.

Redan i december började dialogen mellan fansen, klubbarna och Friends kring hur arrangemanget ska skötas på bästa sätt. Wittberg påpekar att det är viktigt att förstå fotbollen som en fest och att de onda krafterna inte tar över.

- För hela Sverige är det ju väsentligt att folk förstår att fotboll är lika med fest. Det är trots allt väldigt få som går på fotboll för att hitta på bus, utan de flesta som kommer hit vill uppleva underhållning och fotboll på en fantastisk arena. Sedan tror jag inte att alla förstår att vi på Friends Arena hyr ut till arrangören, så både AIK och Hammarby har stor del i att det ska bli en bra tillställning, säger Stefan Wittberg till Fotbollskanalen.

Henrik Koch menar även han att förutsättningarna och ambitionen finns för att det ska bli ett riktigt spektakel. AIK:s säkerhetschef menar också att de lyckosamma derbyna mot Djurgården gör att man kommer jobba utifrån samma mönster även under detta derby.

- Båda klubbarna har haft dialoger med sina supportar där man har pratat om vad det finns för risker, bestämmelser och vad vi kan förvänta oss av den härliga festen. Vi har gått igenom synpunkterna vilket är en vanlig dialog inför säsongen egentligen, även om vi kanske har inriktat oss mer på derbyt än den allsvenska premiären.

- Jag tycker ändå det har gått ganska bra efter Djurgårdsderbyna och vi kommer jobba på ungefär samma sätt med avspärrningar. Hammarby anländer till östra sidan medan AIK kommer vara på norra sidan. Övrig publik kommer hålla till på den södra sidan och förhoppningen är att det ska bli på det sättet, säger Henrik Koch till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-03-02 kl 17:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons