Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Inga träningsmatcher - men planen för cupen och allsvenskan står fast just nu

47v

SvFF vill inte se att några träningsmatcher spelas just nu.
Men planen för svenska cupen och den allsvenska seriestarten ligger fast, än så länge.
Det berättar Lars-Christer Olsson (SvFF och Sef) och Mats Enquist (Sef) för Fotbollskanalen.

Folkhälsomyndigheten skickade under onsdagen ut nya riktlinjer till allmänheten och inte minst till idrotten. Myndigheten vill att träningsmatcher, matcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp, samt att närkontakt undviks vid idrottande. Svenska Fotbollförbundet gav därefter också besked om att förbundets "skarpa rekommendation är att hela svensk fotboll, förbund och föreningar, följer dessa allmänna råd".

Därmed väntar annorlunda förberedelser för bland annat de allsvenska herrklubbarna inför kommande säsong. SvFF har, precis som Svensk Elitfotboll, tidigare gått ut med att planen är att allsvenskan ska dra igång i början av juni, samtidigt som svenska cupen ska spelas klart innan dess, i maj.

ANNONS

Lars-Christer Olsson, som är andre vice ordförande i SvFF och ordförande i Svensk Elitfotboll, menar att planen, trots de nya förutsättningarna för förberedelser, står fast om att allsvenskan ska inledas i juni och att cupen ska avgöras dessförinnan. 

- Ursprungstanken var att svenska cupen skulle spelas färdigt först och det är det fortfarande. Vi vet ju fortfarande inte hur den här berömda kurvan kommer att utvecklas. Om man håller den plattare, som är myndigheternas ambition, är det till exempel möjligt att det drar ut längre på tiden. Det handlar om att spara människoliv och resurser i samhället som är den viktigaste frågan, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Skälet till att vi resonerade om slutet av maj för cupen och början av juni för serieverksamheten är att vi måste hålla oss till något när vi gör planerna. Sedan kan de planerna enkelt förskjutas, men om man inte har gjort upp planer börjar man från scratch hela tiden. Vi har därför arbetat med teorin att det kan ske på det sättet och nu får vi helt enkelt avvakta hur pandemin utvecklas. 

ANNONS

Är det optimalt för klubbar att förbereda sig för tävlingssäsong i maj/juni utan träningsmatcher och närkontakt på träningar, som det ser ut nu?
- Läget i Sverige är inte helt optimalt överhuvudtaget, oberoende om vi pratar om företagsverksamhet, allmänverksamhet eller idrott, men någonstans finns det en gräns där man måste kunna komma igång med träningen för att kunna förbereda sig för de uppgifterna, men vi är inte där än. Det är uppe för diskussion varje gång vi träffas och vi kan inte ge mer svar än det vi redan har beslutat.

Är det läge att börja planera för en senare allsvensk start och ett annat cup-avgörande med anledning av förberedelserna inför detta utan träningsmatcher och närkontakt på träningar?
- Inte av just det skälet, det är myndigheternas bedömning för hur man ska bete sig för att minska spridningen och för att undvika kontakter. Det har man rekommenderat tidigare också, men det har kanske blivit ännu tydligare nu. Vi ser inte det som någon större skillnad, utan vi förhåller oss till vad myndigheten beslutar och sedan anpassar vi vår verksamhet efter det. 

ANNONS

Mats Enquist, som är generalsekreterare på Sef, menar i sin tur att det är SvFF som måste ta ställning till hur kvartsfinalerna i svenska cupen ska avgöras framöver. Han tror dock inte att det kommer bli tal om att spela träningsmatcher från och med nu, för lagen i allsvenskan och superettan.

- I dagsläget är det tydligt vad rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är. Sedan måste förbundet ta ställning till cupen, det gör inte vi. Men det omfattar både cupmatcher och träningsmatcher. Jag ser inget annat svar än att vi med stor säkerhet kommer att få det svaret även av förbundet, säger Enquist.

Med tanke på de rekommendationer som kom i dag - hur påverkar det oddsen för allsvensk avspark i juni skulle du säga?
- Allting är ju en nulägesbeskrivning och vi tar beslut utifrån det vi vet om den kommande framtiden. Just nu säger Folkhälsomyndigheten att man i det här läget inte bör hålla på med matcher och då kommer vi att agera därefter. Om en ligastart kommer att kunna ske i början av juni eller inte? Precis som du säger kan man diskutera odds men det är den planeringshorisont man har lagt just nu vilket innebär att fram till i början av maj så är det det som vi utgår ifrån. Skulle det då visa sig att det är ett omöjligt scenario, då får vi göra en ny planering. Vi tar ett steg i taget. 

ANNONS
Publicerad 2020-04-01 kl 19:55

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto