Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Janne och ex-lagkamrater minns Sypniewski: "Tragiskt - en fantastisk spelare"

Allsvenskan

Igor Sypniewski rapporteras ha gått bort.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson minns en spelare av yttersta klass - som dock utanför planen brottades med stora problem.
- Tragiskt, men en fantastisk fotbollsspelare, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Janne Andersson, Igor Sypniewski och Tomas Žvirgždauskas.

Igor Sypniewski blev en firad stjärna i Halmstads BK under säsongen 2003. Polacken visste var målet stod och blev en mardröm för många allsvenska försvarare. Under året nätade anfallaren tio gånger för HBK - och säsongen därpå valde Malmö FF att värva Sypniewski.

Igor Sypniewski har med åren blivit en riktig allsvensk kultspelare som i sina bästa stunder visade yttersta klass på planen - men som även hade det rörigt utanför linjerna. Sypniewski brottades bland annat med alkoholproblem och kom till Sverige i dålig fysisk form.

I Halmstad lyckades man dock få Sypniewski på rätt köl, mycket tack vare stora insatser från huvudtränare Jonas Thern och hans dåvarande assisterande tränare, förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS

Andersson säger till Fotbollskanalen att Sypniewski var en mycket vänligt och fin person som i sina bästa stunder var närmast ostoppbar. Men problemen utanför planen var ständigt närvarande.

- När han kom till oss i Halmstad var han ganska nergången. Jonas Thern och jag jobbade ihop och Jonas lade ner jättemycket jobb på Igor, säger Andersson.

Andersson menar att nivån som Sypniewski höll var något alldeles extra.

- Han kom ju igång och var en fantastiskt bra fotbollsspelare under perioder hos oss. Han gjorde saker på högsta internationella nivå. Hans teknik och hans flyt i spelet, hans avslutningsförmåga… det var verkligen en toppspelare. Sedan kom verkligheten ikapp honom med lite olika typer av problem, både i Sverige och även av det jag läst om honom, i Polen. Det är ett tragiskt människoöde även om jag inte vet exakt hur han gått bort.

ANNONS

Han fortsätter:

- En jättesnäll, fin och go kille men han hade stora problem. Det är tragiskt, men en fantastisk fotbollsspelare när han var igång hos oss. Det var verkligen högsta internationella nivå på hans prestationer.

Vad fick ni för relation i Halmstad?
- Vi var flera stycken som engagerade oss i honom och försökte hjälpa honom vid sidan. Dels var det Jonas som var den som var chefstränare på den tiden. Han engagerade sig mycket i honom som fotbollsspelare men också som människa. Men även vi andra, jag och "Ante" (Anders) Smith som var lagledare fick rycka ut några gånger och hjälpa honom. Tomas Zvirgsdauskas, vår litauiske mittback, tog också ett stort ansvar och försökte hjälpa honom tillrätta på olika sätt. Det var återigen en fantastiskt duktig fotbollsspelare och fin människa men han hade mycket med sig i bagaget när han kom till oss och det bar han med sig vidare i livet tyvärr.

ANNONS

Ex-lagkamraten Tomas Žvirgždauskas spelade tillsammans med Igor Sypniewski i HBK 2003.

- Chockerande. Det är alltid tungt när någon man känner har gått bort. Igor var en bra kille, och speciell på sitt sätt. Det var en fantastisk fotbollsspelare som hade kunnat spela på ännu högre nivå, säger Žvirgždauskas till Fotbollskanalen.

- Han kom inte i bra form till HBK men han fick tid och alla ville hjälpa honom. Jag vet att han trivdes riktigt bra. Det här är chockerande nyheter för mig.

HBK-ikonen Per "Texas" Johansson berättar att han blev berörd av nyheten om Igor Sypniewskis bortgång.

- Det är så sorgligt och tragiskt. Det var nästan 20 år sedan vi spelade tillsammans och många spelare passerade genom karriären, men han har alltid funnits på näthinnan med det livsödet han har haft. Han var ju lite brokig när han kom till Halmstad. Han var som ett vrak rent fysiskt, säger "Texas" till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Man hade bara hört talas om att han hade spelat i Champions League och var jätteduktig. Men det var Jonas Thern som lockade honom till Halmstad för en nystart. Jag minns att när vi andra käkade lunch på Örjans vall körde Jonas extraträning med honom för att han skulle komma i fas, och det gjorde han rätt fort. Det var framförallt Jonas som tillbringade mycket tid med honom, extra samtal och besök hos familjen. Han var nog nästan som en liten extra son till Jonas. Han brydde sig om livsödet väldigt mycket.

Igor Sypniewski brottades med mentala problem och led bland annat av depression. "Texas" Johansson menar att lagkamraterna i HBK började märka att han var på väg åt fel håll halvvägs in i säsongen 2003.

- Allt gick fantastiskt fram till sommaren. Han hade gjort tio mål och om han var riktigt bra på match var han fan ännu bättre på träning. Sen märkte man att han hade inslag av depression och man hörde att saker och ting inte stämde. Han hade nog varit med om dåliga saker förr som påverkade, för på hösten kände man att han inte hade någon kraft. Men det är svårt att sätta sig in i hans situation när man inte varit där själv, säger Johansson:

ANNONS

- Men samtidigt var han så snäll. Vi hade ett bötessystem, om man missade en träning kostade det 300 kronor. Ibland kunde han komma in i omklädningsrummet och bara lägga 300 spänn på bordet - sen åkte han hem. Han ville göra rätt för sig. Sån var han, väldigt snäll. Man blev lite orolig under hösten när man visste att han kunde lämna, för i en annan klubb hade han inte haft det på samma sätt. Hos oss hade han Jonas, men även Tomas Žvirgždauskas som kunde prata polska och hjälpa honom. Han var nog också som en extra pappa för honom.

Han fortsätter:

- Halmstad passade Igor. Det är ganska lugnt och det finns inga riktiga krav. Supportrar kommer inte och knackar på dörren för att man har missat en passning. Men till slut tror jag att ingen kunde hjälpa honom. När man summerar livsödet blir man berörd. Det var en glad och snäll person som också var mycket omtyckt.

ANNONS
Publicerad 2022-11-04 kl 11:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto