Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jätten reser sig - "Peking" mot fornstor storklubbs-status

Allsvenskan

Trea i såväl antal guld som medaljer och fyra i maratontabellen - nu håller en av en av svensk fotbolls jättar på att resa sig igen. Efter ett blytungt 2000-tal vill IFK Norrköping bli en maktfaktor: 

- Alla förutsättningar finns, säger klubbens ordförande.

IFK Norrköping kan nå sin bästa placering i allsvenskan sedan 1994 – just nu sexa i tabellen och häng på högre placeringar. Efter ett nattsvart 2000-tal är optimismen åter stor hos en av allsvenskans största historiskt sett.

- Det är ingen tvekan om att vi flyttat fram våra positioner, säger ordföranden Peter Hunt till FotbollDirekt.se.

- Visst, alla förutsättningar finns för att bedriva verksamhet på högsta allsvenska nivå – vi är en anrik förening i en stor stad med ett väldigt stort stöd hos sponsorer och näringsliv och ett stort intresse och engagemang hos Norrköpingsborna.

Norrköping klarade sig kvar i allsvenskan comebackåret 2011 med marginal – nu tycks det peka uppåt på alla håll och kanter – en 14-miljonersförsäljning av Astrit Ajdarevic till Standard Liegé och nyligen klart med en helägd arena i Nya Parken.

ANNONS

Så bra som det ser ut nu – hur pass mycket vågar ni spänna bågen till nästa år?

- Vi satte ju en målsättning 2009/2010 att vi skulle etablera oss som ett lag för allsvenska toppskiktet över en femårsperiod.  Nu kanske det har gått lite snabbare fram, men det är fortfarande målsättningen. Så det handlar väl om ett par år innan vi ska vara där, det är känslan i allafall, säger Peter Hunt.

Men exempelvis en Europaplats – det är inom räckhåll redan i år. Känns inte det som en realistisk målsättning 2013?

- Nej, det är inget ord jag vill ta i min mun i nuläget. Det gäller att inte svälja idén om att det går att köpa på sig framgångar. Det handlar om att bygga strukturer och det gör man över tid; att skapa en stark organisation på alla plan; styrelse, ledning, i ungdomsverksamhet och så vidare. Vi vill jobba strategiskt och bygga ut vår redan fina ungdomsverksamhet till exempel.

ANNONS

Många höjde på ögonbrynen när ni inte tog in någon ersättare för Astrit Ajdarevic i somras, var det en del i det? 

- Ja, vi gjorde bedömningen att det fanns möjligheter att lyfta fram yngre spelare, att det bjöds en möjlighet och vi vill gärna göra det därför att vi känner att våra unga spelare är tillräckligt bra. Vi har väl känt att det ibland kan bli mycket tomt snack om att lyfta fram ungdomar, och att man faktiskt måste visa att man vågar göra det också.

Samma med Shpetim Hasani, ni tog inte in någon där – Christoffer Nyman har istället fått mer speltid? 

- Där har du ytterligare ett exempel. Vi upplevde att det gavs en möjlighet för ”Totte” att kliva fram och det har han gjort. Nu har vi tre egna produkter; David Nilsson, Christopher Telo och ”Totte”, som är mer eller mindre startspelare och det är vi ju väldigt stolta över. Sedan måste förstås de yngre spelarna hålla måttet, men vi har känt att de gör det.

ANNONS

- Sedan tittar vi förstås på spetsvärvningar och det kan mycket väl bli sådana i vinter. Vi har resurserna för att kunna ta in namn, men åter igen, vi vill bygga det här på sikt. Men det betyder ju inte att vi inte ställer krav på truppen eller att vi nöjer oss på något sätt.

I september stod det klart att IFK Norrköping tar över Nya Parken och man kommer också över mark runt omkring arenan som kan exploateras.

- Det är en absolut viktigaste komponenten i vår satsning. Jag tror att en allsvensk klubb i framtiden måste ha alternativa intäkter än de rent fotbollsmässiga för att kunna konkurrera. Om det nu är exploatering av mark, eller kringarrangemang, restaurangverksamhet eller vad det nu kan vara.

- Sedan är det ju inte så att allt är klart i och med att vi tar över arenan, vi måste jobba för det också. Men sköter vi våra kort rätt kommer det betyda enormt mycket.

ANNONS

Fyra matcher återstår och i en jämn serie kan ”Peking” samtidigt vara nere på mindre smickrande tabellplaceringar, även om allsvenska kontraktet redan är säkrat.

Med fyra raka torsk så kanske det inte ser lika bra ut i en sluttabell?

- Absolut, så är det. Å andra sidan, vi tar inte lätt på det här som återstår även om vi är garanterade allsvenskt spel nästa år. Sett till hur tungt det varit de senaste åren så är varenda placering viktig, det finns ett stort symbolvärde i att hamna högt. Nu blir vi åtminstone bättre än tidigare på 2000-talet och det är en bra början.

Publicerad 2012-10-14 kl 14:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto