Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jens T Andersson talar ut: "Svårt att kunna vara den som driver efter smutskastningen jag upplevt"

Allsvenskan

Jens T Andersson kliver åt sidan.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar AIK:s vd och klubbdirektör varför.
- Jag ser det som otroligt svårt att jag ska kunna vara den som utvecklar och driver AIK framåt, efter den kritik och smutskastning jag upplevt, säger Andersson.

Foto: TT.

I förra veckan kom en något överraskande nyhet från AIK. Jens T Andersson, klubbdirektör och vd i klubben, hade valt att säga upp sig. Just T Andersson har under hösten varit hårt kritiserad från supporterhåll, och bland annat ifrågasattes han kraftigt av supportergrupperingen Allmänna Supporterklubben, i ett öppet brev.

Bland annat skrev ASK att Andersson och klubbens säkerhetsansvarige Henrik Koch agerat ”passivt” och ”iögonfallande naivt” vad gäller konflikten med polisen.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar Jens T Andersson att den djupa sprickan med delar av klubbens supportrar var det som fick honom att i torsdags ta det definitiva beskedet att lämna.

ANNONS

- Ur klubbens perspektiv så ser jag det som otroligt svårt att jag ska kunna vara den som utvecklar och driver AIK framåt, efter den kritik och smutskastning jag upplevt att jag fått under hösten. Ur mitt eget perspektiv är det sannolikt så att man bara har en tid här på jorden och då har jag bestämt mig för att ägna den åt någonting annat framöver, säger Andersson.

Det låter som att du inte tycker att det varit en så kul tid på slutet?
- Nej, det här är ett ganska stort beslut så klart, det är inget man fattar över fem minuters kaffepaus utan det här är något som har växt fram under hösten. Är man klubbdirektör för AIK Fotboll får man nog vara beredd på en del kritik utifrån, det är inte så att jag legat sömnlös över banderollerna eller de öppna breven som riktats mot mig, men däremot så begränsar det mig i vardagen vad gäller möjligheten att uträtta mitt arbete då det påverkar stora delar av organisationen så klart. Då tror jag att det är bättre för AIK att ta in en ny chef och en ny klubbdirektör som får leda det vidare på sitt sätt.

ANNONS

Du kände att det var på något sätt kört vad gäller den allmänna opinionen?
- Hos den allmänna opinionen är jag inte säker på var jag står, men den högljudda opinionen var ganska tydligt emot. Min erfarenhet av AIK är att då blir det väldigt jobbigt att verka på ett positivt sätt för klubbens del. Då är det bättre att någon annan får göra det.

Jens T Andersson säger att han känner att relationen började bli ohållbar efter att han gått ut och kritiserat de som hängt upp banderoller med namnen på de poliser som sköt ihjäl Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, tidigare i år.

- Det är klart, jag tror att alla som ställs inför sådan här kampanjer tycker att det är jobbigt mer eller mindre. Jag upplever att det tog fart efter att jag gick ut och tog avstånd mot polisbanderollerna och det står jag för. Jag skulle ha gjort samma sak i dag igen. Jag har alltid gått rakryggad in i mina uppdrag och jag känner att jag går rakryggad ut ur det här uppdraget också.

ANNONS

Finns det något du känner i ditt eget agerande/arbete du känner att du kunde gjort annorlunda?
- Det finns alltid saker man hade kunnat göra annorlunda och det är klart att jag hade kunnat undvika kritik genom att kommunicera bättre med supportrarna men jag fungerar på så sätt att jag var mer fokuserad på att lösa kärnfrågan. För mig är det viktigare än att undgå kritik. Sedan kan jag erkänna att jag inte trodde att det skulle vara den här omfattningen som det blivit.

Hur känns det att sluta?
- Det var så klart inte min plan när jag skrev på avtalet för ett och ett halvt år sedan, men utifrån hur situationen blivit under hösten så tycker jag att det känns bra.

Andersson säger samtidigt att det inte förekommit hot eller andra påtryckningar

- Nej, jag har aldrig känt mig hotad under min tid i AIK, varken nu eller förra gången.

ANNONS

Finns det något medskick du vill göra till ”den högljudda opinionen”?
-  Nej.

Hur är det att vara högt uppsatt ledare i AIK? Det är inte första gången någon hoppar av i förtid.
-
Det var fler än en som påtalade för mig, då jag skrev på avtalet, att jag satte mig på Sveriges kanske största katapultstol. Men jag funderar inte på de sakerna när jag går in i ett uppdrag.  Jag fungerar inte så som person. Man lägger sin vakna tid på att göra det så bra som möjligt och det är klart att det är pressat och hårt tryck utifrån men om man har jobbat med elitfotboll i 12-13 år så är man också ganska van vid det.

Jens T Andersson har nu sex månaders uppsägningstid i AIK. Han säger till Fotbollskanalen att han kommer att finnas till styrelsens förfogande fram tills dess. Vice vd Håkan Strandlund går in som tillförordnad vd.

ANNONS
Publicerad 2019-12-16 kl 14:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto