POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Jonson ska rädda Djurgården - men följer med ner om det blir superettan

Bara sju allsvenska matcher i år.
Men Djurgården har ändå ett trumfkort i Mattias Jonson när den allsvenska kvalplatsen ska räddas mot Kalmar på söndagen.

-Han har en attityd som betyder väldigt mycket för laget, säger Djurgårdens tränare Andrée Jeglertz inför ödeskampen.

Mattias Jonson hade passerat 30 redan när han kom till Djurgården 2005. Och åldern har allt mer tagit ut sin rätt för fotbollsanfallaren från Kumla.
Men med 56 A-landskamper, proffsspel både i England och Danmark och nästan 20 år i elitsammanhang är en Mattias Jonson i speldugligt skick värd att vänta på.

Det har bara blivit sju allsvenska starter i år - en hälskada stoppade honom hela våren, och till det lades en sträckt lårmuskel och en vadskada.
Men med Jonson på planen gör det skillnad för Djurgården.

Har du med din erfarenhet en viktigare roll i sådana här lägen?
-Jag går inte runt och pratar med folk. Jag väljer att göra det där ute på planen och visa att det är det här som krävs, säger han.

Seger behövs

Och även om Djurgården har en poäng mer än kvalplatskonkurrenten Örgryte så behövs en seger mot Kalmar för att vara på säkra sidan.
-Vi siade om att det skulle krävas minst sju poäng på de tre sista matcherna, nu känns det som om vi måste ta tre till.

-Det är klart vi har en fördel av att kunna klara av det här själva. Vi vet att det kommer att bli ett jävla krigande på söndag. Det kommer att krävas en heroisk insats om vi ska lösa det här.
För första gången i år har Djurgården inför avgörandet vunnit två matcher i rad. En sen uppvakning.

-Mot Helsingborg kändes det att Öis-matchen var oerhört viktig för oss. Att vi klarade av att vända där i stället för att klara ett kryss med bara nio man på plan.

Rutinerade konkurrenter

Örgryte är fortfarande konkurrenten om kvalplatsen. Och har också gott om rutin i leden. Som målvakten Bengt Andersson, 43, mittfältaren Magnus Källander, 40, och anfallaren Marcus Allbäck, 36.

Örgryte har Gefle borta. Ett Gefle som sviktat sedan den allsvenska platsen säkrades.
Men Mattias Jonson hoppas på ett kval till och allsvenskt spel nästa år. Han har upplevt kvaldramatik förr - 1993, då Örebro klarade sig kvar via kval mot Vasalund.
-Jag har sagt att det spelar ingen roll om vi spelar i allsvenskan eller superettan nästa år om jag fortsätter och Djurgården vill ha mig.
-Och jag tycker det ska bli kul det här.

TT

Publicerad 2009-10-31 kl 15:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå