POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Jönsson tillbaka i HIF: "Jag brinner extra för det här"

Foto: Bildbyrån/Erik Hadzic

Rasmus Jönsson är tillbaka för en tredje vända i Helsingborgs IF.
Fotbollskanalen träffade 29-åringen efter hans första träning i comebacken.
- Jag vill alltid hem och spela i HIF, säger anfallaren.

Ett halvår i thailändska Buriram United är till ända. Rasmus Jönsson bröt kontraktet med klubben från landets högstaliga och ser tillbaka på sex lärorika månader. Inledningsvis med mycket speltid men där han efter ett tag insåg att klubben skulle satsa på andra europeiska spelarförvärv.

- Utanför fotbollen var det en cool upplevelse. Har varit utomlands i många år men ”bara” i Danmark och Tyskland, så det var kul att testa en helt ny kultur. Kul att testa en annorlunda typ av fotboll, det är rätt stor skillnad mot hur vi spelar här hemma, säger Rasmus Jönsson till Fotbollskanalen.

Jönsson hamnade på bänken och kontraktet på 1,5 år bröts under vintern. Det Helsingborg som anfallaren lämnade i somras försvann aldrig ur bilden. Laget hade dessutom bytt tränare och upplevt en mer positiv höst under Olof Mellbergs ledarskap.

Hur stor betydelse hade Olof Mellberg för din återkomst till HIF?
- Någonstans vill jag alltid hem och spela i HIF. Jag brinner lite extra för det här, speciellt när man kommer upp i åren och gjort några säsonger. Det är mycket enklare att hitta motivation här och hela den biten.

Han fortsätter:

- Samtidigt kände jag att viktigaste när jag kom hem var att Olof vill ha hem mig och använda mig för mina kvalitéer. I slutändan är detta det som blir helt avgörande.

Skåningen ser sin egen flexibilitet och är bredd att testas på ett antal olika positioner i Mellbergs föredragna 4-3-3-formation, både på mittfält och anfall. Rasmus Jönsson blir en av lagets mest erfarna spelare efter sejourer i tyska Wolfsburg och danska ligan bland annat, men vet inte om hans roll i spelargruppen förändras.

- Det är inget jag riktigt reflekterat över. Jag har aldrig varit den som hörts mest varken på eller vid sidan av planen. Men jag har varit med om en hel del och det är klart jag vill vara en bra förebild. Det är klart att jag vill hjälpa de nya och unga spelarna i laget. Det är viktigt för deras skull också för att vi ska få ett så bra lag som möjligt.

Engagemanget för Helsingborgs IF är uppenbart hos SM-guldmedaljören från 2011. Den senaste vändan varade i ett år och nu sitter Rasmus Jönsson med ett färskt tvåårskontrakt.

Kan du tänka dig att avsluta karriären i HIF?
- Det har jag alltid sagt att jag kan, helt klart. Men jag har också blivit så gammal att man aldrig vet vad som kan hända. Förra vintern skrev jag på för fyra år men så hände det här i somras. Man kan aldrig helt planera, det har man lärt sig när man blivit äldre.

Publicerad 2020-01-10 kl 14:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå