TV: Sirius ställde till det för AIK i toppstriden – tappade viktiga poäng efter kryss

AIK tappade viktiga poäng i jakten på en på en plats till Europa Conference League.
På söndagen kryssade man mot Sirius på Studenternas.
- Det är tungt just nu, säger Sotirios Papagiannopoulos till Discovery+.

På Studenternas IP jagade Sirius och AIK viktiga poäng i helt olika ändar av den allsvenska tabellen. Hemmalaget för att slippa nedflyttningskval och gästerna för att nå kval till Europa Conference League.

I Sirius återfanns den tidigare AIK-spelaren Filip Rogic som lämnade Stockholmslaget för Uppsala i början av året. För AIK:s del var John Guidetti tillbaka från start. Anfallaren har varit skadad och inte startat sedan derbyt mot Hammarby.

Sirius inledde offensivt. Men de första tio minuterna drog matchen åt båda hållen. Sirius fick med sig flera hörnor medan AIK lyckades spela sig fram till ett par anfall. Det skulle spegla första halvleken. Inget av lagen lyckades riktigt ta kontroll över matchen.

AIK:s Nabil Bahoui ställde till det för Sirius-försvaret vid ett par tillfällen. Även John Guidetti stod för någon enstaka halvchans. Men det blev aldrig riktigt målfarligt i den sista tredjedelen. Inte heller Sirius anfallsduo Kouakou och Yukiya Sugita lyckades få hål på Gnagets försvar och var, liksom AIK, förhållandevis ofarliga i boxen.

- Jag tycker vi satte pressen på dem många gånger och de hade svårt att spela sig upp. Vi hade några bra kombinationer, men vi måste komma till fler farliga målchanser. Vi kom till sista tredjedelen, men sedan var det inte bra inlägg och bra avslut. Där måste vi bli bättre, sa AIK-forwarden John Guidetti till Discovery+ i paus.

52 minuter in i matchen stod Sirius Tashreeq Matthews för en målchans som skulle väcka liv i matchen. Bollen spelades ut till mittfältaren på vänsterkanten som skottfintade AIK:s högerback Josafat Mendes och fick med sig bollen in mot mitten av boxen. Avslutet med högerfoten gick strax ovanför ribban.

Då svarade AIK:s vänsterback Erick Otieno med en snabb kontring där avslutet satt rakt på David Mitov Nilsson. En kvart in i andra halvlek hade lagen redan haft hetare målchanser än i första.

Efter 61 minuter skulle matchens första mål komma - från hemmalaget. På en hörna slagen av Daniel Stenson kunde Tim Björkström göra 1-0 efter en nickpass från Filip Rogic.

Därefter tvingades Sirius till sitt första byte. Dennis Widgren skadade sig efter en situation med Yasin Ayari i eget straffområde. Kristopher Da Graca ersatte.

I 74:e matchminuten var det minst sagt nära att AIK kvitterade. Ayari och Guidetti bjöd på ett fint väggspel där Ayari fick avsluta. Ett avslut som var på väg in i mål. Men bakom Mitov Nilsson fanns Marcus Mathisen som nickade bort bollen på mållinjen.

Men bara två minuter senare var kvitteringen ett faktum. På ett inlägg från Sebastian Larsson nickade Sotirios Papagiannopoulos in 1-1. Sedan var AIK igång. Nicolás Stefanelli hade ett avslut som räddades av Mitov Nilsson, men mycket mer än så blev det inte och matchen slutade oavgjort, vilket innebar AIK:s tredje raka poängtapp.

- Det är för dåligt. Ännu en gång hade vi chans att knappa in, men vi lyckades inte. Vi gjorde en bra första halvlek, men vi kom ut och släppte in mål igen på fasta och då blev det svårt. Då behövde vi göra två för att vinna matchen, och i dag lyckades vi inte tyvärr, säger Papagiannopoulos till Discovery+ och fortsätter:

- Vi är inte tillräckligt fokuserade på fasta. Vi släpper in mål där, och framåt skapar vi lägen, men vi är inte tillräckligt noggranna för att sätta dit både 1-0 och 2-0.

Papagiannopoulos summerar:

- Det är tungt just nu, säger mittbacken.

AIK är på sjätte plats med 41 poäng efter 24 omgångar och med två poäng upp till trean Hammarby på den sista Europa platsen. Sirius är i sin tur tolva i allsvenskan.

IK Sirius: Mitov Nilsson – Widgren (69 Da Graca), Björkström, Mathisen - Bjarnason, Stensson, Roche, Rogic, Matthews (81 Omarsson) - Kouakou, Sugita.

AIK: Nordfeldt - Mendes, Lustig, Papagiannopoulos, Otieno - Stefanelli, Larsson, Hussein - Ayari, Guidetti, Bahoui (70 Ring)