POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Justitieminister Ask om fotbollen: "Skulle aldrig släpa med mina barn"

Foto: Scanpix

IFK Göteborg inför maskeringsförbud på sina matcher, och vill att regeringen snabbar på med lagstiftningsarbetet.

- Det finns ingen "quick fix", svarar justitieminister Beatrice Ask i en intervju med GP.

I efterdyningarna av den tragiska händelsen i Helsingborg där en Djurgårdssupporter misshandlades till döds pågår debatten om hur våldet kring fotbollen ska stävjas. IFK Göteborg vill se ett maskeringsförbud likt det som redan gäller vid demonstrationer och klubben har på eget bevåg valt att tillämpa ett sådant regelverk vid sina matcher.

Men det saknas juridiskt understöd, vilket gör att det kan bli svårt för Blåvitt att se till att regelverket efterlevs i praktiken. Därför hoppas klubbdirektören Martin Kurzwelly att alliansregeringen skyndsamt ska ändra lagen.

– Det skulle hjälpa oss att skapa en tyngd åt det om man kunde lagföra de regelbrott som begås. Det skulle hjälpa oss betydligt. Jag har bett om en påskyndning av processen där, säger Kurzwelly till GP efter ett möte med justitieminiser Beatrice Ask (M) på torsdagen.

Men enligt Ask måste rättvisans kvarnar få mala långsamt. Enligt henne finns det ingen "quick fix" kring huliganproblematiken, och det vore inte heller – som Kurzwelly vill – alldeles enkelt att utöka tillträdesförbudet så att det gäller utanför själva arenaområdet.

– Problemet är att vi inte kan stänga av hela städer för att två lag ska spela fotboll. Det är en komplicerad principfråga, säger hon till GP.

Ask berättar att hon inte varit på fotboll den här säsongen, och att hon därför inte kan uttala sig i detalj om hur stämingen på de allsvenska arenorna utvecklats de senaste åren. Men även om hon aldrig känt sig direkt otrygg vid sina besök gillar hon inte den råa jargong hon upplevt tidigare.

– Nu har ju jag oftast ett ganska stort sällskap med mig, men jag tycker att det är obehagligt när det är hatiska attityder och dåliga ramsor, det blir en mobb över det hela. Jag var på hockey nyligen, AIK mot Västerås, och jag gillar inte när man skriker massa otäcka saker. Jag skulle aldrig släpa med mig mina barn på en sådan tillställning.

Vad säger du om att justitieministern inte vill ta med barnen på idrott, Martin Kurzwelly?

– Det måste vi ändra på. Så att man inte känner det där obehaget. Och masker innebär obehag så därför vill vi ta bort dem. Det är första steget, sedan finns det massor mer att göra.

Publicerad 2014-04-03 kl 21:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå