Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kalmar FF lär gå back stort – men ger positiva besked: "Ser betydligt bättre ut än det vi presenterade på årsmötet"

Allsvenskan

Att arenan såldes till kommunen i maj gjorde att Kalmar FF:s bokslut för 2018 kommer att se bättre ut än budgeterat, men samtidigt är det mycket kvar innan ekonomin är i balans. 
- Jag införde ett köpstopp i organisationen i somras. Det handlar om att ändra ett beteende, att vara försiktig med sina utgifter, säger Mattias Rosenlund. 

3:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Kalmars möte med Elfsborg i spelaren ovan.

Förra året gick Kalmar FF back 12,8 miljoner kronor trots att de sålde spelare för över 13 miljoner. Det innebar att det egna kapitalet hade sjunkit från drygt 70 miljoner kronor år 2009 till 20 miljoner, främst på grund av höga arenakostnader. Det egna kapitalet fortsätter att minska även i år. 

Föreningen hade budgeterat för minus 17,3 miljoner år 2018 om det inte blev spelarförsäljningar, vilket det än så länge inte har blivit mer än Harmeet Singh för mindre än en miljon. Trots det har klubbchefen Mattias Rosenlund positiva besked för årets bokslut. 

- Det ser betydligt ljusare ut än det vi presenterade, även om vi inte lyckades med de spelarförsäljningsmålen (på åtta miljoner) som vi hade hoppats på. 

ANNONS

- Budgeten var satt innan arenan såldes. Det var under en överklagandeprocess som budgeten skulle presenteras för medlemmarna. Vi fick utgå från det vi visste. Sedan gick affären med kommunen igenom den 18:e maj. Vi hade innan det räntekostnader och så vidare på 700 000 (kronor) i månaden. 

Den 18:e maj gick arenaförsäljningen igenom och effekten syntes direkt. Kalmar FF är nu skuldfria och har exempelvis inga räntekostnader. Allt kring arenan är dock ännu inte i kommunens fulla ägo.

- Vi äger en del inventarier, vi har ansvar för läktarstolar bland annat. Sedan är uppgörelsen med kommunen att vi hyr arenan från den 18:e maj, men vi har också ett ansvar att drifta och sköta arenan. Det åtagandet ligger kvar även nästa år, och januari 2020 tar kommunen över helt. Det innebär att vi fortsatt får de hyresintäkter av våra hyresgäster fram tills dess. 

ANNONS

Har du koll på ungefär hur stor förlust ni lär göra i år?
- Jag har rätt klar bild, men inte ens styrelsen vet om det. Jag vill presentera det för dem först. Ambitionen är att ha det mesta klart till den 15:e november. Då har vi ett styrelsemöte och då ska vi även ha kommit långt med budgeten 2019, säger Rosenlund och lägger till att övriga poster i budgeten håller sig ganska jämnt med det som presenterades på årsmötet. 

Trots försäljningen av arenan så är dock bara halva jobbet av ekonomin avklarat. Sett till tidigare budgetar har KFF gått back nio-tio miljoner kronor per år oavsett arenasituation. KFF satte sig ner och kollade igenom nuvarande avtal för att se om det fanns några förändringar som kunde ge stor effekt, men det var svårt att hitta några. Istället handlar det om att hitta 300-400 poster där det går att göra lite skillnad på varje. 

ANNONS

Dessutom har Rosenlund försökt att skapa ett nytt tänk när det kommer till att spendera föreningens pengar. 

- Jag införde ett köpstopp i organisationen i somras. Det handlar om att ändra ett beteende, att vara försiktig med sina utgifter och ställa frågan ”behöver vi verkligen det här eller kan vi göra det på något annat sätt?”. Det är en kultur som har funnits i föreningen tidigare, men som jag upplever har gått åt fel håll. Det märks stor skillnad redan nu.

- Så fort det handlar om minst 50 kronor måste de få godkänt av mig. Det blir jobbigt i längden, men det sänder en signal om beteenden som har anammats. 

På sikt är målet och kravet från styrelsen en nollbudget utan spelarförsäljningar, vilket dock inte lär ske redan 2019. År 2020 kommer sedan det nya TV-avtalet att ge utdelning. Fram tills dess lär det dock behövas minst en större spelarförsäljning.

ANNONS

- För 2018 är det inte problematiskt (om det inte säljs spelare), men det går inte att hålla på så över tid. Det är en del av kärnverksamheten att sälja spelare. Sedan hoppas vi, och det är dit vi vill, att vi ska vara på noll även om vi inte säljer. Att försäljningar gör att man förstärker truppen på andra sätt. Det är ambitionen. Det är få föreningar som lyckas med det, men måste ändå ha målbilden att jobba mot det håller och vi är på god väg. 

På grund av ekonomin tog KFF bara in en ny spelare i sommar, Jajá på lån från Flamengo, samtidigt som truppen tunnades ut med någon spelare. 

- Jajás lån var med tanke på att det fanns visst intresse kring Herman Hallberg och att vi inte riktigt visste Rasmus (Elms) status. 

- Sedan letar alla lag efter en forward som gör 10-15 mål. De är svåra att hitta och sedan är de ganska dyra. Vi hade en sådan diskussion med styrelsen. Vi kände att vi hade en bra vårsäsong, vi har varit stabila i år på ett annat sätt än förra året... Att ta in en forward och spräcka budgeten vi har fått, där kände vi ett nej. Sedan har vi efter det hittat ett annat sätt att anfalla på där Erton (Fejzullahu) har gjort en fantastisk höst än så länge. Budgeten var uppfylld, så vi var i så fall tvungna att be styrelsen om mer pengar. Då valde man att att inte göra det av förklarliga skäl som jag köper alla dagar i veckan. 

ANNONS

Två andra saker som ska diskuteras på sikt är vilka marknader som KFF ska kolla på nyförvärv. De tre brasilianska spelarna som har anlänt i år (Jajá, Nixon, och Hiago) har i dagsläget svårt att få plats i startelvan, men för några veckor sedan var ett par yngre brassar på plats för att bekanta sig med KFF samtidigt som Hiago fungerade bra i våras. 

En annan diskussion är om KFF ska hitta externa intäkter på annat håll, vilket de bara har gjort en gång de senaste åren när sponsorer hjälpte till att få tillbaka Viktor Elm. Andra klubbar med behov av pengar har exempelvis startat Olympia Invest (Helsingborgs IF) eller IFK GBG Transferintressenter (IFK Göteborg).

- Vi har diskuterat i styrelse om riskkapitalbolag och så vidare. Regelverket ändrades kring trepartsägande, så där är det inte helt enkel manöver att göra och att då inte göra fel. Sedan är det så att om man får pengar externt, då kräver de oftast någon form av motprestation. Det är sådana frågor man får ställa sig. Vi har valt att inte göra det än så länge. Det finns tankar och idéer om att göra olika fonder, men där är vi inte ännu. 

ANNONS
Publicerad 2018-09-13 kl 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto