Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Kalmar FF vill stärka den lokala fotbollen: ”Rejäl satsning på ungdomssidan nästa år”

Foto: SCANPIX

Som regionens enda stora förening vill Kalmar FF hjälpa de mindre klubbarna med talangutveckling. En del i det är att anställa Festim Pasho som ny spelarutbildare.

Igår gjorde Kalmar FF en nyanställning till föreningen. Festim Pasho, tidigare tränare för det lokala Division 2-laget Nybro IF, blir föreningens spelarutbildare och ungdomskoordinator. Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund säger att ungdomssektionen ska få en större budget år 2017, och att fler anställningar kan ske.

- Vi kommer stärka upp ytterligare på den biten, men det pusslet är inte färdigt än. Tankarna finns och är sanktionerat av styrelsen, så vi kommer göra en rejäl satsning på ungdomssidan nästa år.

Jens Nilsson finns idag som akademiansvarig och jobbar med spelare från 15-16 års ålder, men det har saknats en röd tråd för de yngre lagen. Pasho ska jobba med spelare i åldern 5-14 år i Kalmar FF, men även hjälpa regionens andra lag med bland annat tränarutbildningar för ledare och träningsråd åt spelare.

- Vi har en väldig tillströmning av unga spelare till Kalmar FF. Vi värvar dem inte, men vill de komma så har vi svårt att tacka nej. Det gör att vi får väldigt stora kullar, sedan blir mindre klubbar brandskattade på sina spelare. Det är inte bra för någon.

- Därför vill vi stärka resurserna för klubbarna runt omkring, så att spelarna kan vara kvar i sin hemmamiljö och kanske träna någon extra gång med oss. Sedan när de är flygfärdiga kan de hamna i vår akademi och vår elitverksamhet.

- Det här är en regional satsning vi gör. Det kan finnas företag som är villiga att ställa upp på de värdegrunderna som vi vill förmedla, så de kan vara med att finansiera delar av en sådan här lösning. Vi tittar på det.

Kalmar FF har ett uttalat mål om att ha Sveriges bästa talangutveckling, och har bland annat kortat ner vägen från Tipselit till A-laget. Under de senaste två åren har nio spelare från Tipselitverksamheten debuterat för Kalmar FF i Allsvenskan. Rosenlund lyfter fram en person som starkt delansvarig: Robert Lövenklev, ungdomsansvarig.

- Robert Lövenklev har gjort ett fantastiskt jobb under tio-tolv år, där det finns utbildningsplan som följs väldigt noga. Med Pasho får vi nu en praktiker som kan vara ute på plan och följa upp det. Det underlättar för Lövenklev, som inte kan vara överallt. Lövenklev har gjort ett enormt arbete i många år, mycket av det vi ser idag är resultatet av hans arbete.

Däremot förnekar Rosenlund det som har skrivits om att Kalmar FF ska slå sig samman med ett lokalt lag i Division 1 eller Division 2, då han inte ser någon mening med det. Han vill ha utvecklat samarbete med Oskarshamns AIK, IFK Berga, och Lindsdals IF, men inte en fusion.

Kalmar FF har dock inte bekräftat hur hela organisationen ska se ut 2017. Sportchefen Thomas Andersson-Borstam och nya klubbchefen Anders Klevsand har tillsvidareanställningar, men det är oklart hur många av tränarna som stannar.

Peter Swärdh (huvudtränare A-laget), Henrik Rydström (assisterande tränare A-laget), och Ola Petersson (huvudtränare U19) har alla avtal över 2017, även om Swärdhs kan sägas upp fram till 15:e november. David Bergqvist (huvudtränare U17) har ett utgående avtal, där han själv inte vet om han blir kvar.

Rosenlund säger att de tre förstnämnda i dagsläget kan bli kvar, men att det finns möjlighet att göra förändringar.

- Allt är förhandlingsbart och möjligt att justera om det skulle vara så att passar de personerna eller oss. Inget är skrivet i sten, men utgångspunkten är att de har avtal över nästa år. Sedan kan man modifiera det.

Publicerad 2016-10-04 kl 17:28
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER