POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kamara ska utmana om skytteligatiteln

Foto: SCANPIX

14 mål på 14 allsvenska starter i fjol. 
Örebro SK:s Alhassan "Crespo" Kamara, 22, utmanar storlagens anfallare om skytteligatiteln.
- Han har alla möjligheter att vinna den, säger tränaren Alexander Axén.

Målsnittet i Örebro talar för sig självt. Alhassan Kamara har gjort 24 mål på 39 matcher, i superettan och fotbollsallsvenskan, för föreningen. En imponerande skörd jämfört med tiden i AIK, då det inte blev ett enda mål för den Sierra Leone-födde anfallaren.

Som 18-åring hade han lämnat FC Kallon i hemlandet och anslutit till division två-klubben Boden. Där lossnade det direkt för "Crespo" och Örebro bjöd redan då in till provspel. Men anfallaren lämnade staden utan kontrakt och i stället bar det av mot Solna efter fem månader i Norrbotten.

"En oslipad diamant"

- Allt gick så snabbt då. Förväntningarna var så stora. När jag kom från Boden trodde jag att jag skulle göra som (Ibrahim) Bangura och sätta 15 mål på lika många matcher. Jag var på fel plats vid fel tid. Allt förändrades när jag träffade "Alec", säger Kamara.

"Alec" var Alexander Axén, numera huvudtränare i klubben. När det stod klart att "Crespo" skulle lånas ut till Örebro en andra gång sedan han kom till AIK, över säsongen 2013, var Axén ansvarig för den individuella utvecklingen av spelare och jobbade därför intensivt med talangen.

- Det var verkligen en oslipad diamant, han har egenskaper som är svåra att träna fram. Vi lade ner mycket tid varje dag och kväll, säger Axén.

"Som att jag var dum i huvudet"

Det viktigaste arbetet gjordes ovanför axlarna, i fotbollshjärnan. "Crespo" skulle lära sig att springa rätt och när läget väl kom fick han inte bara dra till - han var tvungen att ha en tanke med varje avslut. Det betydde bland annat att de stod och nötte avslutsövningar bara någon meter från mållinjen.

- I början kollade han på mig som att jag var dum i huvudet, berättar Axén.

- Kan du tänka dig hur det såg ut? Jag stod precis utanför mål... och missade ibland. Någon månad senare backade vi några meter och jag fortsatte att bli bättre. Men i början förstod jag inte vad han höll på med. Jag tänkte bara "vad är det här bra för?", skrattar anfallaren.

Den nästan larviga noggrannheten gav resultat. 14 mål på 14 allsvenska starter är ett facit som Örebro hade god användning av. Nykomlingen gjorde en kanonsäsong och slutade på sjätte plats i allsvenskan förra året. Kan han utmana målskyttar som Lasse Vibe om skytteligatiteln i år?

- De andra spelarna är väldigt bra, de är redan toppspelare. Jag försöker fortfarande bara utvecklas så mycket som möjligt. Det är en svår liga men jag vet att jag har en styrka i min mentalitet, säger Kamara.

Är smartare i dag

Alexander Axén känner att Örebro sitter på en utmanare till titeln som skyttekung.

- Ja, det tror jag, Han har de egenskaper som krävs i dag och som inte finns annars i allsvenskan. Man har fullt upp att försvara sig mot honom. Han är smartare och har en bättre avslutsfot i dag. Det är inte bara fysiken nu - han har lärt sig att slappna av i rätt ögonblick.

Därför kom det som ett rejält avbräck när det stod klart att Alhassan Kamara - precis som förra säsongen - missar den allsvenska starten på grund av skada. Den här gången förväntas han vara tillbaka i spel mot slutet av april.

- Gör man så många mål skulle det vara jättekonstigt att säga att han inte är viktig. Ta bort Markus Rosenberg från Malmö FF så blir det problem, målskyttar är värda väldigt mycket. Han är jätteviktig, konstaterar Axén.

Publicerad 2015-03-19 kl 12:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå