Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Karlsson försvaras efter "El Västico" - kan ändå väljas bort från Blåvitts matcher

Allsvenskan

Domaren Kristoffer Karlsson försvaras av Stefan Johannesson efter IFK Göteborg-Elfsborg.
- Generellt är det inget som jag tycker att Kristoffer Karlsson gör dåligt, säger domarbasen till Fotbollskanalen.
Ändå kan Karlsson väljas bort från Blåvitts matcher under slutspurten.

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från IFK Göteborg-Elfsborg i spelaren ovan.

Mötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg blev en stökig historia.

Marcus Berg fick rött kort för snack och flera straffsituationer – en där Berg gick i gräset i en duell med Leo Väisänen, en efter en duell mellan Alexander Bernhardsson och Simon Thern och en handssituation i andra halvlek precis före Marcus Bergs utvisning - blev omdiskuterade.

Efter matchen var kritiken hård mot huvuddomare Kristoffer Karlsson. Blåvitt-mittfältaren Sebastian Eriksson sa att det inte var "någon nyhet att domaren är värdelös". Tränare Mikael Stahre ville inte skylla förlusten på domsluten, men tyckte å andra sidan att det inte "såg så jävla allvarligt ut" när Berg fick sitt röda kort. Berg själv, som fick det röda kortet för "olämpligt uppträdande", sa att det var som att "prata med en vägg" när han vände sig till Karlsson.

ANNONS

Karlsson hade en annan version om vad som hände och slog tillbaka mot IFK Göteborg.

Svenska Fotbollförbundets domarbas Stefan Johannesson tycker inte att kritiken gick till överdrift och att flera Blåvitt-röster var sakliga.  

- Men man måste separera på vad som är spontant och inte. Jag tycker att de var ganska sakliga i sina kommenterar, kanske bortsett från Sebastian Eriksson. Mikael Stahre tyckte jag var ganska saklig i sin kritik, att det inte bara berodde på domarna att de inte vann, säger Johannesson och fortsätter:

- Ska man gå in på situationerna så är de tajta. Den sista är inte tajt för det är inte hands. Den var rätt att inte blåsa och det var den enda situationen som det fanns ett rätt eller ett fel. De andra två var två bedömningssituationer. Jag tycker de var ganska likartade. Personligen tycker jag att det är lite för lite för att blåsa straff, men det är min personliga åsikt. Vad observatörer säger om det vet jag inte för den rapporten är inte inne än. Han (Karlsson) tycker inte det är tillräckligt och det håller jag med om, säger Johannesson.

ANNONS

Johannesson tycker att Karlsson svarade för en bra insats.

- Rent generellt gör Kristoffer en bra match rent bedömningsmässigt. Sedan kan man alltid ha åsikter om matchledarskap och allt sådant. Jag satt framför tv:n så det är svårt att få en bild av det. I sådana fall vill jag läsa observatörens rapport. Men det är inget generellt som jag tycker att Kristoffer Karlsson gör dåligt. Den delen tycker jag är obefogad. Tar man det andra gula kortet på Berg så säger Kristoffer att det går till en viss gräns och då var det nog. "Jag kan inte ta mer". Då blir det, som han sa, olämpligt uppträdande. Det är inget konstigt i min värld. Så är det nog för oss alla.

Domarcoachen Martin Ingvarsson, som också är den som tillsätter domare till matcherna, har pratat med Karlsson efter "El Västico" och gett honom respons. Exakt vad feedbacken handlade om vill han inte berätta.

ANNONS

- Jag gnuggar nästan alltid med domarna efter matchen, så visst har jag pratat med Kristoffer, säger Ingvarsson till Fotbollskanalen.

Vad har du sagt?
- Jag coachar mina domare internt. Det är ingenting jag vill delge. Det stannar oss emellan.

Kritiken som sådan från Blåvitthåll, vad säger du om den?
- Domarna är ganska vana vid kritik. De får det ibland. Personligen tycker jag att det var en svårdömd match i ett derby mellan Elfsborg och Göteborg. Det var många moment i går, många straffsituationer som jag tycker hanterades på ett bra sätt av Kristoffer. Alla har rätt att tycka, men det finns också en fråga om spelarnas ansvar i det hela. Det mest omdiskuterade blev Marcus Bergs utvisning. Men jag vill inte kommentera det. Vi har gnuggat igenom matchen och situationerna. 

Med tanke på kritiken spår Stefan Johannesson, som inte är inblandad i att tillsätta domare, att Kristoffer Karlsson inte kommer att döma IFK Göteborg mer den här säsongen, även om domarbasen tycker att Karlsson gjorde bra ifrån sig.

ANNONS

- Nu är det bara fem matcher kvar. Vi gör så med alla lag och domare att om det uppstår ”problem” eller liknande, som i går, så skulle jag bli förvånad om han dömde IFK Göteborg mer i år. Och jag vill poängtera att det inte är för att han var dålig i går. Vi försöker skapa så bra förutsättningar som möjligt för lagen och domarna. Det är inte så att Blåvitt ringer oss och säger att de inte vill ha den ena eller andra domaren.

Så att man inte trissar upp någonting, eller?  
- Exakt. Det är viktigt att poängtera att han inte gjorde en dålig insats, för det gjorde han inte. Det är inte hugget i sten och det är inte jag som tar ut matcherna, men jag skulle bli förvånad om det blev så. 

Martin Ingvarsson är alltså den som tillsätter domare till matcherna i allsvenskan. Han vill varken svara bu eller bä om Karlsson kommer att döma IFK Göteborg mer den här säsongen.

ANNONS

- Jag tar ut domare omgång för omgång. Han dömer inte Blåvitt i nästa omgång och i regel brukar inte en domare döma samma lag två omgångar i följd. Jag vet inte än hur pusslet ska läggas i slutomgångarna.

Det är ingenting man försöker undvika när det är så skarp kritik?
- Det är många parametrar som man ska ta hänsyn till när jag gör mina uttagningar. Det är åtta matcher varje omgång. Jag har en ambition om att sätta det bästa domarpusslet som möjligt utifrån erfarenhet och form. 

Stefan Johannesson säger att han inte är inblandad i att tillsätta domare, men att han skulle bli förvånad om Karlsson dömer Blåvitt mer i år.
- Det är jag som har det ansvaret. Jag har så klart en skuggplan längre framåt, men nu i slutet blir det väldigt viktigt för mig att matcha så bra som möjligt. Det ska pareras in med vissa internationella uppdrag som en del domare har. Det spelas åtta matcher varje omgång. Det är elva domare som dömer i allsvenskan och jag har inte så stor trupp som lagen har, avslutar Ingvarsson.

ANNONS
Publicerad 2022-10-04 kl 18:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto