Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kentaro-ägaren sågar 51-procentregeln: "Vi hade klara investerare"

Foto: Scanpix

Elfsborg, Norrköping, Helsingborg och Göteborg går alla back.

Allsvenskan har det tufft – då går Kentaro-ägaren till attack.

- Förstår inte att svensk fotboll inte öppnade för investeringar, säger Philippe Huber till fotbollskanalen.se.

Elfsborg backar tolv miljoner kronor. Helsingborg och Norrköping vars sju miljoner kronor och Göteborg några miljoner. I Sundsvall sliter ex-allsvenska GIF med elitlicensen. Svensk klubbfotboll har det tufft och ägaren till rättighetsbolgate Kentaro, som jobbat med svensk fotboll sedan 2006, förstår inte förra vårens reträtt gällande 51-procentsregeln.

- Alla inom toppskiktet inom svensk fotboll gör sitt jobb och pengarna man tar fram är redan bra men de räcker inte och om svensk fotboll ska få in nya pengar måste det komma utifrån. Därför kan jag inte förstå varför man inte öppnade för investerare. Utan dem kommer det inte hända något, säger Philippe Huber vars bolag har tv-rättigheterna för allsvenskan 2014-15 och även jobbar med förbundets träningsmatcher.

- Folk kommer väl ge mig skit igen, men Kentaro hade flera konkreta investerare som ville gå in i en stor klubb i Sverige. De ser allsvenskan som perfekt för att investera i för att utveckla spelare och det är en stabil liga med några riktigt starka varumärken som Malmö, Göteborg, AIK och Hammarby.

Fast i den här frågan var fansen tydliga – man vill inte ha investerare och ser många dåliga exempel utomlands. Förstår du inte dem?

- Fast det är väl inte fansen som driver klubbarna? Jag förstår det inte. Ta bara en klubb som Manchester City som inleder samarbeten med klubbar över hela världen och som hade kunnat investera även i en svensk klubb. Eller ta Vitesse som aldrig varit en bra klubb men som nu är en toppklubb i Holland.

Just Vitesse Arnhem köptes av georgien Merab Jordania och har därefter via Jordanias vän Roman Abramovitj förstärkt med en hel del inlånade Chelsea-spelare och är trea i holländska ligan för tillfället. Bästa placeringen är en andraplats 1914-15.

- För en klubb som Chelsea hade det varit perfekt att utveckla spelare i en allsvensk klubb som spelar vår-höst och där man kan plocka in spelare under fönstret i januari. Fast när man inte får investera och samtidigt vara med och bestämma går det inte att få investerare att nappa.

Hur skulle man kunna se till att det är bra investerare?

- Man hade behövt en panel som granskade dem som ville investera likt i England. Det handlar inte om att man ska släppa in skurkar och gangsters utan seriösa investerare som både vill utveckla klubbarna och spelarna i dem.

Publicerad 2014-03-04 kl 20:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons