POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kentaro i konkurs - kan bli av med allsvenska tv-rättigheterna

Foto:

Kentaro, bolaget som äger tv-rättigheterna till allsvenskan och superettan, har försatts i konkurs.

Konkursförvaltaren kan tvingas sälja av rättigheterna.

– Om det finns något värde ska förvaltaren ha möjlighet att överlåta det, säger en advokat vid Hamiltons advokatbyrå, som har hand om ärendet.

Kentaro har länge dragits med ekonomiska problem. Bara under det senaste halvåret har Fotbollskanalen flera gånger rapporterat om ett skuldberg och till och med en polisanmälan.

Nu har rättighetsbolaget försatts i konkurs. Anledningen? Lite mer än fem miljoner kronor i skatteskulder. Stockholms tingsrätt tog beslutet i torsdags. Ingen från Kentaro var på plats för att förhandla och inte heller advokatbyrån Hamilton, som har hand om ärendet, har lyckats få tag på bolagets representanter för att se vilka tillgångar som finns.

Då advokatbyrån inte har koll på vilka tillgångar bolaget har än kan de inte uttala sig särskilt specifikt, men det kan vara ett illavarslande tecken att man inte dyker upp.

– Normalt för att det inte ska bli konkurs måste man kunna visa att man har betalningsförmåga. Skatteverket har krav på över fem miljoner kronor och kan man inte motbevisa det heller så kanske man har bedömt att det inte är någon idé att komma, säger en advokat vid byrån.

Konkursen behöver inte vara slutet för Kentaro. De har fram till 7 augusti på sig att överklaga till hovrätten, och om de där kan visa upp ytterligare tillgångar kan konkursen strykas. Kentaro i Sverige är ett dotterbolag till "stora" Kentaro, i Schweiz, men när agenten Anders Carlsson, vars bolag Northern Sky har kopplingar till bolaget, var med i podden "Lundh" berättade han att deras tillgångar i alplandet var frysta.

Kronofogden har tidigare försökt göra en utmätning av bolaget men fann då inget att mäta ut.

Kan det bli så att tv-rättigheterna säljs av?

– Det här blir abstrakt eftersom det handlar om tv-rättigheter. Men med exempelvis Onoff (hemelektronnikkedjan som gick i konkurs) sålde vi av allt lager. Man säljer allt i ett bolag som finns att realisera till pengar, säger advokaten.

Det här är väl det enda de har, eftersom de inte hade något att mäta ut?

– Så vitt vi har kunnat läsa oss till, vi har inte tillgång till något bokföringsmaterial...  så om det finns något värde i det ska förvaltaren ha möjlighet att överlåta det. Beroende på hur villkoren ser ut.

– Vi vet inte vad licensrättigheterna är värda men annars kan man säga att fem miljoner är mycket i skulder om man saknar tillgångar.

Fotbollskanalen.se var under kvällen i kontakt med SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson - som då gav lugnande besked. 

– Vi tror inte att det påverkar oss. Vårt avtal är med Kentaro AG, alltså det schweiziska moderbolaget. Sen har Kentaro AG lovat att de ska reda ut frågorna med de svenska skattemyndigheterna innan deadline som är i början av augusti.

Så konkursen ska inte påverka er?

– Det ska den inte, säger Olsson. 

Fotbollskanalen har förgäves sökt Kentaro-ägaren Philippe Huber.

Publicerad 2014-07-22 kl 17:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå