Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kisfaludy lyfts fram som nyckel i Djurgårdens "BP-räd": "En förmån - ska inte underskattas"

Allsvenskan

Wilmer Odefalk och bröderna Bergvall är klara för Djurgården.
Nu berättar sportchef Bosse Andersson om planen för trion, Peter Kisfaludys roll, Emmanuel Bandas framtid och eventuella försäljningar.
- Kommer det något bra för Hjalmar Ekdal har vi ett ansvar att titta på det.

Foto: Bildbyrån

På några dagar har Djurgården gjort klart med Wilmer Odefalk (18), Theo Bergvall (18) och Lucas Bergvall (16). Samtliga från Brommapojkarna och samtliga, av många, ansedda som några av Sveriges mest lovande spelare.

Enligt uppgifter har även andra allsvenska - och i vissa fall utländska - klubbar varit med i jakten, men trion valde alltså spel i blårandigt från och med 2023. Ett styrkebesked för Djurgården som förening.

När Fotbollskanalen når sportchef Bosse Andersson tonar han dock ner "styrkebeskedsgrejen" en aning.

- Det är en förutsättning att det är killar som vill komma till Djurgården. Jag är tacksam för att det finns ett förtroende för Djurgården och att man vill komma hit. Vi har haft en dialog med alla tre under en ganska lång tid, men det är inte ofta man har tre lovande spelare i Stockholmsområdet - och alla är tydliga med att man vill till Djurgården, säger Bosse Andersson.

ANNONS

- Sen beror det på olika anledningar. Tajmningen var perfekt, vi har utvecklats som klubb och har Europaspel framöver. Sedan handlar det också om familjen. Djurgården har funnits i familjen som de har växt upp med. Då är det lätt att man vill följa hjärtat och nå sin barndomsdröm.

Utöver hjärtat, varför tror du att de valde Djurgården före konkurrenter?
- Vi känner att vi är en attraktiv klubb. Jag tror att djurgårdsfamiljen har börjat etablera sig och vi har haft många sportsliga framgångar senaste åren. Sedan är det självklart att man inte ska underskatta Peter Kisfaludy (ny i Dif från BP). Han känner spelarna och familjerna sedan tidigare, så det finns redan ett förtroende där.

Hur stor påverkan har Kisfaludy haft?
- Peter har en lång historia i BP och gav killarna förtroendet i a-laget. Så det är klart att vi hade en liten förmån där, han har gett ett förtroende och en trygghet för killarna.

ANNONS

Theo Bergvall kommer mest troligt att konkurrera med Piotr Johansson om högerbacksplatsen nästa säsong. För Wilmer Odefalk och Lucas Bergvall väntar tuff konkurrens då man ska försöka slå sig in på det blårandiga centrala mittfältet, som senaste två åren har varit ett av allsvenskans bästa.

Samtliga är dock medvetna om den "nya" kravbilden de kommer att ställas inför i Dif, menar Bosse Andersson.

- Går du från BP till Djurgården kommer det att vara en tuffare konkurrens, det är alla medvetna om. De vet om att de har mycket att utveckla och där gäller det att ha en plan för vad som behöver göras. Det kan vara fysiskt, men när det är så unga spelare har man också andra saker att ta hänsyn till som skola och så vidare, säger Andersson och fortsätter:

- Det är viktigt för oss i Djurgården och det är viktigt för familjerna också att se det långsiktigt. Det är bra och utbildade fotbollsspelare som kommer till en miljö som är mer stimulerande för dem, och det brukar vara en bra kombination.

ANNONS

Bosse Andersson hymlar inte med att det är en stor investering Djurgården har gjort. Exempelvis köps Lucas Bergvall loss för runt tio miljoner kronor inklusive bonusar, enligt Aftonbladet.

- Alla som är involverade i fotboll vet att när man köper tre spelare som har kontrakt med ett lag som är skickliga på att utveckla fotbollsspelare och ta fram talanger, samtidigt som det har funnits andra klubbar som varit investerade, så förstår man att det är det. Självklart har vi gjort en stor satsning. En stor investering? Ja, det har vi gjort, säger Bosse.

- Men jag har en stark tro på spelarna. I några fall fanns det andra bud som var betydligt bättre för både spelarna och BP, så jag är tacksam över att de valde Djurgården. Sen är det ingen hemlighet att vi har haft en stark ekonomisk utveckling senaste åren och jag tycker det är väldigt bra när klubbar gör affärer med varandra så att pengarna stannar i Sverige. Det känns jäkligt bra.

ANNONS

Investeringar som ni också hoppas få avkastning på i form av försäljningar framöver, antar jag?
- Vi vet om vår roll i näringskedjan, och när det gäller att sälja spelare har vi varit framgångsrika senaste åren. Vi har ingen annorlunda ambition där jämfört med tidigare. Det finns ett starkt förtroende från BP gällande det också, för vi har gjort det förr. Nu ska spelarna få utvecklas i vår miljö i lugn och ro.

På mittfältet kan konkurrensen dock komma att lätta något en aning framöver. Emmanuel Banda har utgående kontrakt och än har parterna inte lyckats komma överens om en lösning.

- Vi har haft en dialog med Banda, vi pratade senast i dag (läs fredag). Men det är klart att när man inte har kommit överens än så finns det en risk att man inte kan vara kvar, någonstans måste vi driva klubben framåt. Och det har vi ömsesidig respekt för, båda parterna, säger Bosse Andersson.

ANNONS

Spelare som också kan komma att lämna Djurgården i vinter är Hjalmar Ekdal, Joel Asoro och Hampus Finndell.

- Vi står inför en del utmaningar också med ett transferfönster som öppnar i januari. Det kan finnas spelare som lämnar föreningen då. Vi har haft några spelare som, jag ska inte säga att vi för diskussioner, men som det finns ett konkret intresse för, säger Bosse Andersson och utvecklar:

- Kommer det något bra för Hjalmar Ekdal i det här transferfönstret? Ja, då har vi ett ansvar att titta på det. Och det gäller även Joel, som vi för en dialog med. Han har gjort det väldigt bra i Europa och då finns det en risk att han har intresse för sig. Så även med Hampus. Jag tror inte att det är skrivet i sten för någon av spelarna (att de kommer lämna), men som sportchef är det klart att det är en utmaning.

ANNONS

Oliver Berg, Carlos Moros Gracia, Jacob Bergström, Wilmer Odefalk och bröderna Bergvall. Sex nyförvärv, men bara tre nya spelare kan registreras till Europa Conference League-slutspelet i höst enligt Uefas regelverk.

- Självklart har vi haft en dialog med spelarna om det. Sedan tar vi inte beslut om det nu utan det är först i början av februari. Alla spelare som har kommit hit är medvetna om den situationen, men är skönt att vi vet att vi ska spela Europa i sommar också. Samtliga spelare är här på lång sikt, avslutar Bosse Andersson.

Publicerad 2022-12-09 kl 17:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto