Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Klart: AIK straffas med böter efter läktarskandalen mot Bajen

Allsvenskan

Skandalscener bröt ut efter derbyt mot Hammarby.
Nu straffas AIK med böter av SvFF.
"AIK har inte visat att de gjort vad som ålegat dem för att motverka ordningsstörningen", skriver disciplinnämnden i beslutet, som Fotbollskanalen tagit del av.

0:20
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett klipp från händelsen i spelaren ovan.

Efter Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby i slutet av augusti i år bröt skandalscener ut på Friends Arena. Supportrar drabbade samman i ett öppet slagsmål på läktarplats, samtidigt som pyroteknik kastades mellan olika läktarsektioner. 

Svenska Fotbollsförbundet har utrett händelsen och nyligen meddelade Christine Stridsberg, jurist på SvFF, att hon har anmält AIK till förbundets disciplinnämnd samt yrkat på böter. Anledningen till anmälan var att AIK ansågs ha för dålig bemanning med ordningsvakter på vissa av Friends Arenas sektioner.

Nu har ett beslut fattats.

På måndagen meddelar SvFF:s disciplinnämnd att AIK straffas med böter om 50 000 kronor.

Annons

"Disciplinnämnden kan konstatera att AIK följt polisens tillstånd vad gäller antalet ordningsvakter och funktionärer. Matchen var en så kallad högriskmatch och både SvFF:s säkerhetschef som var på matchen samt matchdelegaten vittnar om att det inte har funnits några ordningsvakter i samband med slutsignal vid sektion 108 där incidenterna har skett", står det i beslutet som Fotbollskanalen har tagit del av.

"Vidare har supportrar obehindrat kunnat förflytta sig över arenan till den plats där incidenterna sedermera utspelade sig, detta trots att AIK:s så kallade risksupportar normalt befinner sig på läktarsektionerna förflyttningen skedde från. AIK har inte kunnat förklara varför det inte har funnits några ordningsvakter vid sektion 108 eller varför risksupportrar kunnat röra sig obehindrat och ta sig till och beträda området mellan spelplan och läktare i syfte att söka konfrontation med motståndarlagets supportrar".

Annons

Disciplinnämnden fortsätter:

"Vid en sammantagen bedömning anser Disciplinnämnden att AIK inte har visat att de gjort vad som ålegat dem enligt gällande tävlingsregler för att motverka ordningsstörningen. AIK ska därmed bestraffas för det inträffade och åläggas en disciplinär åtgärd. Med hänsyn till de allvarliga förseelser som skett anser Disciplinnämnden att det inte är tillräckligt med en straffavgift. AIK ska därför, i enlighet med 14 kap. RF stadgar, åläggas ett bötesbelopp om 50 000 kr. Böternas storlek är bestämda efter serietillhörighet och förseelsens art i enlighet med nämndens praxis".

Beslutet kan överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN) senast den 19 december.

Publicerad 2022-12-05 kl 13:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto