Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Klart: Allsvenskan tar mer av Sef-pengarna i framtiden: "Beslutet var enhälligt"

2v

Sef-klubbarna är överens.
De kommande åren får klubbarna i allsvenskan stegvis mer pengar från de stora Sef-avtalen.
- Beslutet var enhälligt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att det förts diskussioner bland Sef-klubbarna (allsvenskan och superettan) gällande hur fördelningen av pengarna som kommer från framför allt Discovery och Unibet ska se ut framöver. Just nu är fördelningen 75/25 i allsvenskans favör - men flera allsvenska klubbar har velat ha större bit av kakan.

- Det jag kan säga är att vi för diskussioner på ett bra sätt, sa Örebros vd Simon Åström, som företräder de allsvenska klubbarna, till Fotbollskanalen i oktober.  

ANNONS

Nu har parterna enats om ett nytt flerårsavtal som innebär en gradvis ökning av delen som går till allsvenskan. Mer pengar till högsta serien alltså. Något som sajten FotbollDirekt rapporterade om tidigare i veckan.

Fördelningen ser ut enligt följande:

2021: Kvar vid 75/25 i allsvenskans favör.

2022: 76 procent till allsvenskan och 24 till superettan.

2023, 2024 och 2025: 77 procent till allsvenskan och 23 till superettan.

Därefter ska ett nytt avtal förhandlas fram inför 2026.

Totalt handlar det om runt 550 miljoner från Discovery och 140 miljoner från Unibet - varje år. Enligt Fotbollskanalens uppgifter innebär varje procentenhets förskjutning cirka fem miljoner kronors skillnad.

Trelleborgs Mattias Kronvall som representerat superettan och Simon Åström hänvisar båda till Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist som i sin tur bekräftar att parterna på det senaste klubbchefsmötet presenterade ett förslag som röstades igenom.

- Det stämmer. Vi har haft en lång beredning av frågan i ligagrupperna, och till slut var det ett förslag från styrelsen som lades fram på medlemsmötet och vann gehör. Beslutet var enhälligt och ger oss arbetsro nu i minst fem år, säger Enquist till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Att enas kring fördelningsmodeller är nog det svåraste vi kan ge oss på, och det är en stor framgång att kunna enas och därmed nu kunna lägga full energi på att öka de gemensamma intäkterna. Klubbarna har gjort ett fantastiskt jobb för att kunna enas, och nu arbetar vi framåt igen. Solidariteten och förståelsen för behoven hos både ”stor och liten” har verkligen präglat diskussionerna, och den kompromiss som vann gehör tillgodoser en del för alla parter, och även om alla inte kan få allt så var det en viktig grund att kunna enas och behålla sammanhållningen.

Publicerad 2020-11-18 kl 13:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto