Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
5:10

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Klart: Sebastian Eriksson slipper avstängning - Rin häver beslutet

Sebastian Eriksson överklagade disciplinnämndens beslut om avstängning.
Och nu har besked kommit att han slipper avstängning.
Det framgår i Riksidrottsnämndens beslut som Fotbollskanalen tagit del av.

Det var efter mötet mellan Falkenberg och IFK Göteborg, där Blåvitt tappade seger till oavgjort på övertid, som IFK Göteborgs Sebastian Eriksson blev rejält frustrerad. Eriksson anmäldes till disciplinnämnden av fjärdedomare Per Melin och stängdes i första instans av en match. Melin skrev i sin anmälan att han uppfattat det som att Eriksson skrikit: "Ni dödar matchen" och "jävla mördare", riktat mot honom.

Sebastian Eriksson valde dock att överklaga till Riksidrottsnämnden och har kunnat spela för Blåvitt i väntan på beslut.

ANNONS

”Fotboll är en idrott där känslor måste få lov att vara en självklar del av spelet. Med detta sagt är alla deltagare mänskliga och kan genom detta begå misstag – såväl spelare som domare. I samband med matchen mot Falkenberg ser man tyvärr tydliga tecken på att domarna i Allsvenskan inte anser att det skall finnas utrymme för varken dialog eller känslor. Det finns en tydlig och farlig problematik med detta då det leder till oönskade efterspel som inte gynnar sporten", skrev Eriksson i sitt överklagande.

Beslutet kom på tisdagen. I det framgår det att Rin valt att inte stänga av Eriksson och att det beror på att det inte går att bevisa att mittfältaren riktat sig mot en enskild person. 

Värt att notera är att Per Melin inför beslutet i Riksidrottsnämnden valde att ändra sin uppfattning om vad som skrikits.

"Ljudupptagningen visar att jag troligen hörde fel i tumultet i spelargången och att Sebastian skriker: 'Jävla mord är det' och inte 'jävla mördare' som jag uppfattade där och då. Dock är uttrycket Sebastian skriker och hans beteende efter slutsignalen i matchen att betrakta som grovt olämpligt uppträande och skall anmälas".

ANNONS

Bo Bengtsson, vice ordförande i Riksidrottsnämnden, om beslutet.

- Vi friar honom för att vi anser att det inte är en förseelse enligt RF:s stadgar. Där står att den som förolämpat eller yttrat sig otillbörligt mot någon annan kan bestraffas. Det anser vi att i det här fallet så räcker inte det för att vi anser att han har ropat detta rakt ut i spelargången. Det är inte riktat mot någon person, en domare eller någon annan. Det här får man se att han har ropat rakt ut. Det är klart att han menar domarna i största allmänhet i den här matchen, men det är inte riktat mot den enskilde domaren. Då får man se situationen som den är specifikt, detta hände i spelargången efteråt, han kastar ut det rakt i luften. Det tycker han själv också, men det är inte riktad mot någon och det är inte en straffbar förseelse. Därmed så friar vi honom helt, säger Riksidrottsnämndens vice ordförande Bo Bengtsson till Fotbollskanalen.

- Det finns de som kan tycka att: ”Jag fick böter när jag sa det”, eller: ”Jag blev avstängd för att jag sa det”, men i alla de fallen har det varit riktad mot en person. Om man går fram till domaren och säger att du är den sämsta jag har sett, då är det riktat mot domaren. Nu skriker han bara: ”Det är jävla mord” rakt ut.

ANNONS

Enligt Bengtsson finns det en skillnad och att man därför alltså valt att inte stänga av Eriksson.

- Vi har kommit fram till, och fjärdedomaren har också själv kommit fram till, att han (Eriksson) säger inte mördare utan mord, och då blir det ännu mer abstrakt. Det är viss skillnad om du säger jävla mördare eller om du skriker jävla mord rakt ut i spelargången, det är inte straffbart enligt de här reglerna.

Publicerad 2019-08-06 kl 13:57

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto