Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

KLASSIKER UR OFFSIDE: Selakovic talar ut om skattehärvan och mobbningen i landslaget

Bespottad, jagad och uthängd. Stefan Selakovic fotbollskarriär såg ut att vara över när han stod åtalad för skattebrott. Men han friades och fick sin revansch. I nya numret av Offside talar han för första gången ut om den tunga tiden.

Frågan är om någon allsvensk spelare har fått utstå den hetsjakt som Stefan Selakovic fick göra mellan vintern 2005 och sommaren 2008 då han var misstänkt för skattebrott. Ändå - och kanske just därför - gjorde den trefaldige SM-guldvinnaren en av sina bästa säsonger i allsvenskan 2009.

I ett samtal med sin gamla lagkamrat - Offsides Henrik Ystén - berättar han för första gången om den tunga tiden.

Dessutom berättar han om hur det kunde ske att han blev petad ur landslagstruppen just inför både EM 2000 och VM 2002. Ingen mobbning förklarar han. Men han anser att han var för vek mot förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg.


"- Någon gång borde jag ha ställt dem mot väggen....
- Ibland kände jag att jag borde ha fått chansen, säger han.

Har du något konkret exempel?

– England borta – Erik Edmans genombrott på Old Trafford. Det gick bra på träningarna före matchen – jag gjorde ett snyggt nickmål bland annat. Jag fick inte spela från start men hoppades på inhopp. Och jag fick börja värma och kände att det låg ganska nära ett byte. Så blev vi som värmde tillbakakallade till bänken och då slängde de in Yksel. Han hade inte värmt upp alls! Han bara satt där! Det kändes som att de bara vände sig om och tog någon. Det kan jag tänka på i dag när man ser träningslandskamper där de gör fyrahundra byten – fan, kunde jag inte ha fått tio minuter där?"

Några år senare hamnade Selakovic mitt i Göteborgs skattehärva. I samband med övergången från Heerenveen till Göteborg 2005 fick han för mycket betalt av klubben och betalade då tillbaka pengarna på Göteborgs dåvarande kassör Jan Nilssons konto. Den gamla ekonomistudenten Selakovic misstänktes vara medveten om att han bidragit till att "tvätta" pengar.

"– När jag väl fått ur mig hela den sanna historien var det som att en sten släppte. Efter förhöret bröt jag ihop i advokatens bil. Jag var helt utmattad och satt bara och grinade. Samtidigt var det skönt att ha sagt sanningen, jag tänkte: »Skönt, nu är det över för min del.« Men det visade sig att det inte var så.

De närmaste månaderna handlade allt om att inte bli åtalad. Än läckte det ut att de andra misstänkta – Mats Persson, Janne Nilsson, Kent Carlzon – sagt något som kunde gynna Stefans sak, än dök det upp utsagor som talade emot spelaren. Samtidigt förberedde Stefan sig för fotbollssäsongen. En torsdagskväll i december mötte IFK danska Aalborg i Royal League, matchen slutade 3-3 och Stefan gjorde två mål. Dagen efter åkte lagkamraterna till träning medan Stefan åkte in på ytterligare förhör.

– Jag tror inte att de andra killarna tänkte så mycket på det men det här var min vardag. Direkt efter träningarna åkte jag in till Jonas advokatkontor och hade möten.

Var du rädd?

– Så in utav helvete. Jag är en sådan person som tycker att det är viktigt att folk tycker om mig. Lite har det försvunnit med åren men innerst inne vill man inte att folk ska tycka att man är en brottsling. Det var jobbigt bara att gå och handla. Jag tyckte att folk glodde på mig. Sedan kom ju beslutet. Madde väckte mig en morgon och sa: »Stefan, det står på text-TV att du ska åtalas.« Ekobrottsmyndigheten läckte som ett jävla durkslag, det är fantastiskt att en myndighet som de gör det – det är garanterat någon där som tjänat en del stålar på att lämna ut uppgifter. En vecka senare kom det officiella beslutet från åklagarmyndigheten, de hade presskonferens på morgonen. Den kvällen mötte vi Hammarby hemma. I ringen före matchen, när killarna sa »i dag spelar vi för ›Sella‹«, började jag nästan gråta.

Publicerad 2010-04-01 kl 21:15
Annons
Annons
Annons