Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Krisande HIF ska bygga för framtiden

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Beredskap för spel i superettan finns.
Sådana tankar vill dock inte anrika Helsingborgs IF tänka.
- Det viktiga är att vi bygger en förening som är riggat för att vara tillbaka i toppen, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze inför kvalet.

Säsongen 2011. Anrika Helsingborgs IF vinner allt som går att vinna inom Sveriges gränser - SM-guldet, Svenska cupen och supercupen. När föreningen stänger säsongen står det plus 28,8 miljoner kronor i bokslutet för året och det egna kapitalet uppgår till nästan samma siffra.

Nu ser det annorlunda ut.

- HIF är ju inte vid ett supergott skick, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze.

"Bra varumärke"
I samma andetag väljer Schulze, som tillträdde sin tjänst så sent som i maj i år, att se det positivt.

- Det är ett fantastiskt bra varumärke och det är ett väldigt stort intresse runt Helsingborgs IF, och vi får en fantastisk ny arena. Det är många positiva saker vi försökt bygga runt det senaste halvåret, säger han.

Den krassa verkligheten är dock inte ljus. Torsdag och söndag väntar ett ångestladdat kval mot Halmstad för fortsatt allsvensk existens. Ekonomiskt väntas klubben göra ett minusresultat för tredje gången de fem senaste åren (minus 3,4-4,0 miljoner kronor) och det egna kapitalet har ätits upp.

- Jag skulle tippa på att vi landar på någon miljon kronor i eget kapital, säger Schulze.

TT: Vad skulle det innebära ekonomiskt för klubben att åka ner i superettan?
- Det är inget vi fokuserar på eller kommenterar. Den beredskapen har klubbledningen och styrelsen, men det är inget vi hanterar medialt eller i något annat forum här och nu.

Under Henrik Larssons första år som manager slutade Helsingborg åtta i allsvenskan. Hur årets säsong slutar vet vi först på söndag, men enligt Schulze har det aldrig varit aktuellt att ge HIF-ikonen sparken under årets tunga säsong.

- Vi har förtroendet för vår manager. Vi har förtroendet för de människor han har handplockat runt omkring sig. Han visste när han klev på det här uppdraget, liksom jag själv, att det är ett tufft uppdrag. Det handlar om att delvis bygga ett nytt Helsingborgs IF utifrån nya ekonomiska förutsättningar, säger Mats-Ola Schulze.

Ska tillbaka till toppen
För även om femfaldiga SM-guldmedaljören Helsingborgs IF kan vara blott 180 fotbollsminuter från att degraderas från allsvenskan siktar den skånska storklubben mot att ta sig tillbaka till toppen.

- Vi ska vara topp fyra i allsvenskan. Om vi är där 2018, 2020 eller 2022 är rätt ointressant. Utan det viktiga är att vi bygger en förening som är riggat för att vara tillbaka i toppen och det ska vi göra. Det ska vi tillsammans göra, säger Mats Ola Schulze.

Den första kvalmatchen kan ses på TV12 i morgon med sändningsstart klockan 18 och matchstart 18:30.

Se höjdpunkterna från HIF:s seger mot Jönköpings Södra, där man säkrade kvalplatsen, i spelaren ovan.

Fakta: HIF:s krisande ekonomi

Säsongen 2011 gick Helsingborgs IF 28,8 miljoner kronor i plus och hade ett eget kapital på 28,1 miljoner kronor.

Resultat de fyra senaste åren, 2012: plus 2,1 miljoner kronor. 2013: minus 6,7. 2014: plus 3,6. 2015: minus 5,5.

I år räknar föreningen med ett minusresultat på 3,4-4,0 miljoner kronor och det egna kapitalet kan komma att uppgå till 1 miljon kronor, uppger klubbdirektör Mats-Ola Schulze.

För att stärka klubbens ekonomiska status presenterades i september konceptet Olympia Invest. Ambitionen är att dra in 20 miljoner kronor genom att privata investerare kan köpa aktier i HIF Service AB.

HIF har under hösten också fått tillgång till 7,9 miljoner kronor som kommunen hållit på sedan inomhushallen på Olympia såldes. Kommunen har haft pengarna som en säkerhet för hyresintäkter av Olympia.

Fakta: Allsvenska kvalet

Allsvenska Helsingborgs IF och superettanklubben Halmstads BK gör upp om en plats i landets högsta fotbollsserie 2017. Kvalet avgörs över dubbelmöte, hemma-borta.

Halmstad börjar hemma torsdagen den 17 november klockan 18.30. Returen i Helsingborg spelas söndagen den 20 november klockan 13.30.

Om inte antalet poäng och målskillnad kan skilja lagen åt räknas mål på bortaplan dubbelt.

Har det inte avgjorts efter den andra matchens ordinarie speltid tillgrips förlängning, 2x15 minuter. Där räknas inte mål på bortaplan dubbelt.

Om förlängningen slutar mållös eller oavgjord avgörs det allsvenska kvalet med en straffsparkstävling.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Publicerad 2016-11-16 kl 14:02

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER