Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
3:17

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkterna från Hammarbys möte med Oskarshamn i svenska cupen.

Kritikstorm mot Hammarby - Bajen Fans: "Det är ett svek"

6v

IK Frejs namnbyte till Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll har väckt uppmärksamhet.
På sociala medier rasar många supportrar.
- Det är ett svek, säger Bajen Fans ordförande Jonas Karlsson Öhlin till Fotbollskanalen.

Det var under torsdagen som IK Frej, Hammarbys samarbetsförening, kommunicerade att laget byter namn till Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll.

ANNONS

"Inför det extra årsmötet har vi haft en dialog med alla inblandade parter, där flera namnförslag har inkommit. Det sammantagna omdömet blev att det lämpligaste för föreningens framtida verksamhet är att föreningen byter namn till Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll", skrev klubben bland annat på sin hemsida.

Tidigare hade det klubbats igenom att IK Frej skulle heta ”Stockholm Talangfotbollförening”, men då det var för likt namnet Stockholms fotbollförbund gav Svenska fotbollförbundet Frej avslag.

Under torsdagen kommunicerade också Hammarby Frejs namnbyte på sociala medier. Och kritikerstormen var massiv, där folk som kommenterade Hammarbys inlägg var uppenbart missnöjda med beslutet. Bajen Fans ordförande Jonas Karlsson Öhlin berättar att supporterföreningen också är kritiska till namnbytet. 

ANNONS

- Vi har varit ganska tydliga med var vi står i frågan. Vi har varit tydligt mot klubben också med att vi inte står bakom ett sådant här beslut. Vi tycker att det är bedrövligt och det är mer hela saken än vad det är själva namnet. Enligt oss blir det fel ideologiskt att fuska sig upp i en tabell på det sättet, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det blir ännu värre när man ska sätta Hammarbys namn på klubben som gjort det. Sedan förstår vi de sportsliga anledningarna, att det är bra för ungdomarna och akademien och att den klubben är med på det, men enligt oss är det fortfarande ett sorts fuskande i ett seriesystem.

Hur har er kontakt varit med Hammarby i det här fallet?
- Den har varit ganska bra liksom dialogen, men sedan har det blivit så att de valt att inte lyssna på oss. Det är beklagligt. 

ANNONS

Ser du det som ett stort problem även i framtiden, att föreningen inte verkar lyssna på er?
- Vi känner att de lyssnar på oss i de flesta fall. Vi har en bra dialog, men vi känner att hela fotbolls-Sverige går mot en modernare syn på fotbollen som inte är det vi kan stå för. Det gäller även Hammarby, att det gång på gång händer grejor som går emot ideologin vi har inom supporterkulturen. 

Under torsdagen förklarade också Hammarby faktumet att IK Frej byter namn. I en kommuniké på sin hemsida skrev Stockholmsklubben bland annat:

"Ett av de starkaste skälen till namnvalet är den naturliga utvecklingsväg som skapas för barnen och ungdomarna som redan i dag spelar i HTFF, när ungdomsverksamheten får en naturlig fortsättning på seniornivå i division 1".

Karlsson Öhlin har förståelse för de sportsliga fördelar som finns i fallet, men menar att kommunikationen i ärendet känns som ett svek.

ANNONS

- Jag är besviken på att det blir så här, när man säger att det ska bli på ett annat sätt. Det är ett svek och man har inte kommunicerat ut det ordentligt i kanaler. Man har inte varit tydlig med varför det har blivit som det blivit, och framför allt var man inte tydlig från början med hur man hade tänkt att det skulle bli. Helt plötsligt var Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll uppe på tapeten och det fick vi reda på dagen innan egentligen, för innan hade det sagts att det inte skulle bli så. Så det känns som ett svek och det är vi inte glada över.

Efter beslutet kommer nu Bajen Fans ha möten med Hammarby för att reda ut sin ståndpunkt ytterligare i frågan, berättar Karlsson Öhlin.

- De vet var vi står i frågan, men det följer möten i veckan, säger han.

Vad hoppas ni ska ske?
- Jag vet inte. Det är inte så mycket att göra nu, men vi måste vara tydliga med vår syn på hur de arbetat kring det och så får vi hoppas att det blir bättre i framtiden. 

ANNONS

Kritiken är hård och många är väldigt upprörda. Hur ser ni i Bajen Fans på kritiken?
- Det speglar hur supportrarna ser på det och det finns absolut folk som tycker det är en bra grej. Men de som läst på och ser helhetsbilden, som förstår att det är ett seriefusk, är emot det här. Kommentarerna på inlägget speglar hur våra medlemmar ser på saken och på hur supportrar i allmänheten ser på saken. Men det är klart att det är tudelat och alla ser inte på saken likadant, inte heller bland våra medlemmar. 

Ser du några fördelar med det här?
- Det finns sportsliga fördelar och det är tydligt varför de väljer att göra det. Man förstår varför de gör det sportsligt och ungdomarna som inte är tillräckligt bra för Hammarbys A-lag får fortfarande spela under Hammarbys namn på ett sätt. Det är nog så tankegångarna gått tror jag. Ungdomarna som spelar i det laget kan fortfarande känna att de spelar för Hammarby och där finns det en fördel sportsligt sett.

ANNONS

Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll kommer att spela i ettan, där de tar över IK Frejs plats.

Fotbollskanalen har sökt Hammarbys ordförande Richard von Yxkull och klubbens vd Henrik Kindlund för en kommentar men utan framgång.

Publicerad 2021-03-05 kl 10:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto