Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kryphål i SvFF:s regelverk - öppnar för agentfirmor i klubbar

Foto: Scanpix

I Sverige kan man vara anställd av en agentbyrå och samtidigt jobba för en elitklubb.
En öppning i Svenska Fotbollförbundets regelverk gör scenariot möjligt.
- Det finns inget automatiskt förbud mot det, säger SvFF:s jurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

För någon vecka sedan presenterades Åtvidabergs tidigare sportchef Mats Karlsson som ny sportchef i division 1-klubben Oskarshamns AIK. Då rapporterade Barometern att Karlsson kommer att vara anställd av agentbyrån CMG och vara uthyrd som konsult till Oskarshamn.

Vi förstår att frågan kommer upp, men det finns inga konstigheter. Vi har kollat upp allt med Svenska Fotbollförbundets jurister och det är helt i sin ordning. Det här är en allt vanligare lösning, sa Johan Woxö i klubbens styrelse till Barometern.

Enligt Oskarshamn kommer Mats Karlsson inte vara inblandad i eventuella förhandlingar kring spelare från agentbyrån som han är anställd av.

Svenska Fotbollförbundets regelverk sätter inte stopp för personer att vara anställda av en agentbyrå och samtidigt jobba för en elitklubb.

- Men du kan inte ha en roll i en förening och samtidigt vara en förmedlare, det som tidigare hette spelaragent, säger SvFF:s jurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Det är inte per automatik så att en person som är anställd av ett företag där det i för sig bedrivs förmedlarverksamhet är en förmedlare enligt vårt regelverk.

Finns det inte en direkt koppling mellan personer som är anställda av en agentbyrå och den eller de personerna på byrån som är förmedlare?
- Det är klart att där får naturligtvis klubben för sin del fundera om det finns risk för intressekonflikter, om vems uppdrag man agerar utifrån. Det är viktigt för klubben att tänka på de bitarna.

Anders Hübinette avslutar:

- Jag kan konstatera att vårt regelverk inte innebär något automatiskt förbud mot att man är anställd i ett sådant bolag där det också finns personer som agerar som förmedlare.

Det var den 31 mars 2015 som agentlicensen slopades och agentreglementet försvann. Numera är det "Svenska Fotbollförbundets reglemente för förmedlare" som rådgivare och klubbar ska följa.

Publicerad 2016-06-20 kl 19:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons