Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Landslagsstjärnans råd till Arsenal-talangen

Nyligen skrev 16-årige Norrköpingstalangen Kristoffer Olsson på för Arsenal. Nu kommer råd från en annan svensk med samma erfarenhet. 
– Man ska inte hålla sig för sig själv, säger Sebastian Larsson.

Eskilstunasonen Sebastian "Seb" Larsson kom själv till Arsenal som 16-åring och hade flera fina ungdomsår i klubben innan han via Birmingham den här säsongen - 26 år gammal - hamnat i Sunderland. Men det fanns en chans att Seb hade gjort Kristoffer sällskap i "The Gunners". Londonklubben visade nämligen intresse när kontraktet med Birmingham gick ut.
– Jag bestämde mig ganska tidigt vad som gällde för mig och det kändes helt rätt. Sen var det inte så mycket mer och så är det ju med stora klubbar, det är smickrande när de visar intresse men samtidigt kan det vara fler bitar som ska falla på plats. Sunderland var rätta platsen för mig i det här tillfället i min karriär, säger Larsson till FotbollDirekt.se.

Har du pratat något med Kristoffer sedan han skrev på?
– Nej, men absolut finns jag där om det behövs, men det är inget som jag gjort än så länge.

Vad har du för råd till honom baserat på dina egna erfarenheter som ungdomsproffs i Arsenal?
– Det är en fantastisk chans att få komma till en sådan klubb och en fantastisk utbildning man får där som fotbollsspelare. Man ska pröva om man känner sig redo för det. 
– Man ska inte hålla sig för sig själv allt för mycket utan försöka lära känna folk i klubben och få lagkamrater att umgås med utanför plan, det är aldrig roligt att komma till ett nytt land som 16-åring och sitta ensam på ett rum hela dagarna. Det är viktigt att försöka sysselsätta sig.

Kristoffer har sagt att Arsenals ungdomsledare talat väldigt gott om dig. Vad tror du att de gillade hos dig?
– Jag trivdes bra, jag kom bra överens med folk i klubben och folk i ungdomsakademin där tycker säkert att det är väldigt roligt att se att spelare lyckas i Premier League även om det inte är i Arsenal. Jag tror att de tar otrolig kredd för att de lyckas få fram spelare. Målet är att det ska bli Arsenals a-lag men det är inte alltid det lättaste. Men det är roligt om man lämnat något positivt minne. 

Larsson själv bytte alltså nedflyttade Birmingham mot storsatsande Sunderland.
– På pappret ser det intressant ut men sen gäller det att få ihop det på plan också, lära känna varandra och lyckas där. Men det känns roligt i alla fall. Klubben har gjort en satsning för att försöka kliva framåt och komma högre i tabellen och det är det som är målsättningen.

Vad avgjorde att det blev Sunderland?
– Det känns som intresset dem och tränaren visade för mig är nummer ett. Det är det allra viktigaste, att starta med förtroendet från en tränare som verkligen vill ha en där. Sen känns det som att jag ville ta ett steg i rätt riktning till en större klubb och det känns verkligen som att jag gjort det. En klubb som försöker ortsätta på den kurva de haft de senaste åren och bli bättre och bättre.

Hur gjorde du avvägningen mellan att gå till en större klubb och få mindre speltid mot att gå till en mellanstor klubb och spela mer? 
– Självklart är det otroligt viktigt att få spela. Jag känner fortfarande att jag är relativt ung och har många år kvar. Jag kan utvecklas mycket fortfarande och det gör man ju inte av att sitta på någon bänk. Allt som allt kändes det som helt rätt väg för mig att ta. 

Vad kan man förvänta sig av Sunderland i år?
– Förutsättningarna för att det ska bli bra finns där, helt klart. Det är en bra trupp med stor konkurrens på många platser. Många unga blandat med erfarna ledare som Wes Brown och John O' Shea som varit med och vunnit allt, så förutsättningarna finns där. 

Mårthen Bergman

Publicerad 2011-08-09 kl 14:42
Annons
Annons
Annons