Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Läs hela MFF:s brev: "Positiva tecken trots ett svagt resultat"

10å

På fredagen redovisade Malmö FF ett minusresultat på nästan 33 miljoner kronor.
Här är pressmeddelandet från klubbens hemsida.

Resultaten för 2010 var bästa tänkbara när det kommer till föreningens kärnverksamhet, fotboll och på många andra områden. Ekonomiskt visade däremot föreningen förlust för första gången sedan 2007. En starkt bidragande orsak var styrelsens beslut att under året inte sälja några nyckelspelare för att vara med och slåss om SM-guldet. Med känt resultat. Jämfört med tidigare år uteblev intäkterna nästan helt från spelarförsäljningar vilka varit huvudanledningen till goda vinster under 00-talet.

ANNONS

Ekonomin 2010 i korthet:
* Nettoresultatet uppgick till -32,8 mkr.
* Rörelseresultat exkl. transfer och avskrivningar har förbättrats med 11% från -30,1 2009 till årets -26,7 mkr.
* Intäkterna exklusive spelartransaktioner ökade med 9% jämfört med 2009 till 148,3 mkr och är de högsta någonsin i MFFs historia.
* Kassaflödet förbättrades kraftigt till +1,3 mkr att jämföra med ett negativt kassaflöde 2009 motsvarande -23,4 mkr, vilket betyder att MFF har mer pengar i kassan vid utgången av 2010 jämfört med utgången 2009.
* Kostnaderna ökade med 9 mkr till 191 mkr. Ökningen beror främst på att kostnaderna för stadion ökade, då den 2010 var i fullt bruk hela året, övriga kostnader minskade.
* Trots underskottet har klubben eget kapital om 78 mkr, vilket innebär att MFF fortsatt har en god ekonomisk bas.

ANNONS
* För att förbättra resultatet har kostnadsbesparingar initierats under året, vilka får effekt under 2011.

Årets resultat avviker från tidigare kommunicerad prognos (Medlemsmötet 8 december 2010). Förklaringen ligger främst i att gjorda prognoser under 2010, inte uppdaterats vid tagna beslut om kostnader och investeringar. Vissa viktiga avtal har inte hanterats med den så kallade försiktighetsprincipen, som innebär att man lägger in maximalt möjligt utfall avseende kostnader samt ej tar med osäkra intäkter.

En annan del av avvikelsen uppkom däremot sent på året och är relaterad till valutaförluster och engångskostnader i Swedbank Stadion samt vissa effekter av SM-guldet. En del av dessa var svårare att prognostisera och ska vägas mot de intäkter som genereras 2011.

Styrelsen är självfallet inte nöjd med den ekonomiska kontroll och styrning som varit under budgetåret och har vidtagit flera åtgärder för att liknande avvikelser inte ska upprepas. Från och med den 8 februari är Per Nilsson anställd som interims-vd och han är pålagd att omedelbart vidta åtgärder för att säkerställa ökad kostnadskontroll och nya rutiner för den ekonomiska rapporteringen. Utöver det kommer ytterligare en skarp bokslutsrapport att revideras under året av föreningens revisorer.

ANNONS

Kommentarer till resultatet:
- Minusresultatet är inte bra, men samtidigt pekar många andra saker åt rätt håll. De besparingar vi genomför tillsammans med de ökade intäkter vi redan ser, gör att vi kan sikta mot ett betydligt bättre resultat 2011, säger MFFs ordförande Håkan Jeppsson.
- En stor utgiftspost är såklart hyra och driftkostnader för Swedbank Stadion. Samtidigt är det grunden till de ökade intäkterna. Vårt jobb är nu att förbättra servicen och intensifiera säljarbetet för att därmed öka intäkterna i framförallt eventdelen, berättar Jeppsson.

Kommentar till prognosavvikelsen:
- Förklaringen ligger i att man höll fast vid lagda prognoser när kostnaderna ökade. Beträffande befintliga avtal var man inte tillräckligt försiktig i prognoserna, samtidigt som intäkterna inte nådde upp till vad som var budgeterat. Vi hade alltså fel underlag att fatta beslut på. Här måste vi vara självkritiska och fråga oss om styrelsen borde krävt ännu bättre insyn? Ett beslut styrelsen redan tagit för att detta inte ska hända igen är att vi, bland annat, genomför en extra extern revision under året 2011, säger Håkan Jeppsson.

ANNONS

Kommentar inför 2011:
- Vi har uppfyllt vårt viktigaste sportsliga mål så här långt genom att behålla spelartruppen. Nu gäller det att vi visar samma beslutsamhet i att få ekonomin i balans, säger Håkan Jeppsson.

Publicerad 2011-02-18 kl 18:32
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto