Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LIVERAPPORT: Så var första rättegångsdagen i huliganmålet

Allsvenskan

MALMÖ. Tolv personer är åtalade, misstänkta för våldamt upplopp i samband med Malmö FF:s bortamatch mot Hammarby i september 2023.
På måndagen inleddes rättegången - och Fotbollskanalen var på plats och rapporterade live. 

Foto: Polisen/TT.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

LÄS MER: DOKUMENT: Uppstyrda slagsmål och heilande supportrar - spelet inom MFF:s huliganscen


På måndagen inleddes rättegången för de tolv personer som är åtalade, misstänkta för våldsamt upplopp i samband med Malmö FF:s bortamatch mot Hammarby i september förra året. MFF-supportrarna slogs då med Djurgårdens supportrar kvällen före när de kommit till Stockholm.

Förutom våldsamt upplopp är fem av de tolv även misstänkta för försök till rån och en för narkotikabrott.

Fotbollskanalen rapporterade live från måndagens rättegång som började 09.00.

***

16:48: Ytterligare tre av de åtalades försvarare pratar och berättar varför deras klienter förnekar brott. Mer om det kommer snart i text här på Fotbollskanalen. Nu är måndagens rättegång slut och fortsätter i morgon.

Annons

16:47: Nu kommer nästa persons advokat: "Min klient förekommer inte på mobilfilm eller bilder i telefonerna. Han är inte med i slagsmål som har visats och förekommer inte i chattarna som visats. Han förnekar att han är en våldsbejakande person. Han var i Stockholm för att gå på fotboll. Beträffande individfilmen, han vidgår att det är han och att han kastar ett föremål. Vad det är och var det hamnat får min klient berätta om. Han förnekar att det är glas och att kastet varit riktat mot någon eller något.
Han är aldrig i främre ledet. Han kommer in när något pågår och backar snabbt ut. Hans tid där är 17 sekunder."

16:43: "Niklas" advokat: "Min klient har varit i Stockholm för att kolla fotboll. Han sitter på en uteservering när det kommer djurgårdare och angriper och min klient får en flaska eller liknande i huvudet. Hans uppfattning är att det inte är planerat. Han överraskas och agerar instinktivt och springer in i tunnelbanan för att få bort angriparna.
Man ser att min klient tar upp en stol. Hans minnesbild är att den kommit emot honom och att han plockat upp den för att freda sig själv.
Under förloppet i tunnelbanan har han inte försökt att ta ryggsäck och har inte deltagit, han har inte haft något uppsåt. Det är ett snabbt händelseförlopp. Ungefär sex sekunder som åklagaren menar att han varit framme vid målsäganden. Sedan ser man att han vänder ryggen mot situationen och är inte med när andra påstås dra i ryggsäcken."

Annons

16:34: "Stefans" advokat: "Jag börjar med bakgrund till varför min klient var där, det var att Malmö skulle spela dagen efter. Man behöver vara där i god tid, det går inte att åka samma dag. Vi har sett mycket film i dag. Men det är ett mycket kort händelseförlopp. Vi menar att det är omkring två minuter, inte tio minuter som har nämnts. När det kommer till chattkonversationer så vidgår han att han skrivit och haft tillgång till kontot."
Advokaten vill visa chattarna innan upploppet. 
"Det finns innan diskussioner där han skriver "storma oss". Bara några minuter innan så skriver den andra att "vi kollar". Min klient svarar "jaha". Efteråt skickas något från min klient och svaret är att "det ej var vi. I Stockholm finns det flera lag och alla har flera ultrasgrupperingar, de är större. Det kan vara vilken grupp som helst. Längre ner står att det gäller några ultras och det står att "om ni vill styra med oss kan vi lösa det". Vi menar alltså att det var ingen från dom. Det innebär att allt för min klient var en överraskning. Det finns ingen konversation om att det kommer komma nån nu. Vi menar att det inte har funnits beredskap för Malmös supportrar".

Annons

16:32: "Gurras" advokat: "Min klient medger att han varit på plats, men har inte varit maskerad och inte känt till att det skulle ske någon konfrontation. Tiderna visar att händelseförloppet är 19 sekunder då han deltar. Han kom inspringande, fyra sekunder senare tar han en stol och kastar, tre sekunder efter fortsätter han mot spärrarna, tolv sekunder senare springer han ut. Man kan konstatera att min klient inte svarar på något i chatten. Åklagaren har angett som bevistema att min klient ska ha någon form av våldsattityd, men inför guldmatchen var det ju snarare så att han har en lugnande attityd mot övriga deltagare, att det inte skulle vara kaos.

16:25: Flera av de tilltalades försvarare har nu pratat om varför deras klienter förnekar brott.

15:50: Åklagaren säger att för att bevisa att det är samma person så i hans skåp på jobbet så hittade man ett par skor, enligt åklagaren likadana skor som den åtalade hade vid upploppet. Man har gjort telefontömning där åklagaren säger att det går att se att personen är eller har varit med i brigada och det finns också bevis för att han varit på plats på Fridhemsplan.

Annons

15:45: Åklagare visar bilder och videoklipp på en person, som han påstår är den tilltalade, och hur han försöker sparka på målsäganden och sedan slita av ryggsäcken. Personen är maskerad. Åklagare visar bilder på den tilltalade efter upploppet, från hotellet, och säger att personen kommer ur hissen och har bytt skor och jacka.

15:41: Nu är det dags för den tolfte och sista personen, han är tidigare ostraffad. 

15:39: Telefontömning har gjorts här också. Finns bilder när det åtalade har tagit bilder på sig själv när han gör Hitlerhälsning. Även flera bilder med Brigada-kläder. I husrannsakan har man hittat balaklava med MFF-tryck. Det är tydligt att åklagaren vill visa de åtalades koppling till Brigada.

15:33: Åklagaren visar filmklipp från tunnelbanan där den åtalade sparkar på målsäganden som ligger ner. Den åtalade är inte maskerad.

Annons

15:30: Nu är det dags för den elfte personen, som tidigare är ostraffad.

15:29: Det visas bilder från husrannsakan med Brigada-kläder. I telefontömning finns många bilder på pyroteknik och även på "Niklas" när han är maskerad på Malmös läktare. På en bild ser man hur han har gömt massa pyroteknik innanför tröja och byxor. Åklagare påstår att "Niklas" har hand om pyrotekniken i Brigada.

15:23: Nu är det dags för den tionde personen, som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Niklas". Åklagaren visar en person i tunnelbanan, som han påstår är "Niklas" som kastar en stol mot Djurgårdens supportrar och hur han är med och hjälper till att dra ner målsäganden på marken. Den åtalade har luva över huvudet så det är svårt att se om det är han. Åklagaren visar bilder från hotellets övervakningskamera där man ser "Niklas" och jämför sedan detaljer på kläder från personen på bild från upploppet.

Annons

15:16: Det finns även bild där åklagaren säger att det ser ut som att den åtalade röker narkotika. Han är med i chattgrupper där ofta skrivs saker med nazistiskt inslag som "heil Hitler" och "sieg heil".

15:13: Det har gjorts telefontömning och där finns flera bilder på honom där han heilar. Åklagaren visar också chattar där den åtalade är drivande och ger direktiv om hur Elfsborgs supportrar ska attackeras.

15:12: Åklagaren visar bilder från husrannsakan och påstår att den åtalade är med i Brigada, då det finns kläder hemma hos honom med Brigada-tryck.

15:08: Åklagaren visar en bild där en person, som misstänks vara den tilltalade, slåss med en supporter från Djurgården. Åklagaren påstår även att den åtalade släpar i personen som ligger ner och sedan sparkar på honom och försöker ta hans ryggsäck.

Annons

15:05: Nu är det dags för den nionde personen, som är tidigare ostraffad och som nu är misstänkt för våldsamt upplopp, försök till rån och narkotikabrott.

14:40: Nu är det paus till 15:00.

14:40: Åklagaren visar bilder på "Stefan", andra personer från Brigada tillsammans med Pontus Jansson

14:37: Åklagare vill visa hur "Stefan" är ledare. Efter guldmatchen är supportrar inne på plan. Alla står bakom en stor banderoll där det står Brigada. En är framme och sitter på knä och det är "Stefan". Åklagare visar även upp hur "Stefan" och Pontus Jansson skriver med varandra, bland annat att han vill ha info av Jansson om var Elfsborg bor. "Stefan" skriver även till Jansson att de sett fram emot att han ska föra deras talan till MFF. Åklagaren säger att den intima relationen har man med någon man känner stort förtroende för, och att det visar att "Stefan" tillhör toppskiktet.

Annons

14:30: Åklagaren visar flera bilder från "Stefans" telefon, bland annat en med en Djurgården-baklava. "Jag menar att det här är en trofé man sitter och visar upp", säger åklagaren.

14:26: "Stefan" skriver att Bajen ska komma och storma restaurangen. Efter ett tag skrivs det att Bajen struntar i det.

14:25: Det visas också upp en chatt där "Stefan" och "Mo" planerar ett bråk mot Hammarby.

14:22: Åklagaren visar hur "Stefan" och den från Djurgården även skriver till varandra efter slagsmålet. De skriver respekt till varandra och kallar varandra för "bror". "Stefan" undrar om det går att få till något mer.

14:18: Det har även gjorts husrannsakan hos "Stefan" där det visas Brigada-kläder. Det har även gjorts telefontömning av "Stefans" telefon. Åklagaren påstår att "Stefan" inte bara är en av ledarna utan att han är ledaren. Åklagare visar hur "Stefan" tar kontakt med en supporter från Djurgården innan upploppet. Först några inledande fraser där de hälsar på varandra. Sedan skriver "Stefan" om de kan ta sig till restauranger där MFF:s supportrar är. Han skriver: "storma oss om ni vill. Går det? Kom om ni kan. Kommer ni så blir det stökigt". Den andra personen undrar om polisen är där. "Stefan" skriver: "Ta tunnelbanen till Fridhemsplan.

Annons

14:15: Åklagaren visar en bild där "Stefan" gör ett tecken och menar då att han dirigerar de andra supportrarna. 

14:08: Åklagaren visar när målsägande ligger ner och påstår att det är "Stefan" som sparkar på personen. Personen som han menar är "Stefan" har ingen mask på sig. Åklagare säger att "Stefan" är den tredje av ledarna i Brigada.

14:06: Nu är det den åttonde personen, som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Stefan".

14:05: Åklagare vill visa att "Mo" är drivande till vilken restaurang MFF:s supportrar ska samlas på i Stockholm och att han även är drivande till att styra upp slagsmål. Åklagare påstår att "Mo" är anstiftare till upploppet i Stockholm. Som bevis för det visar han upp en chatt där han och en annan person skriver att de ska meddela AIK och Hammarby var de ska vara.

Annons

14:00: Åklagaren visar att "Mo" har kontakt med andra lags ultrasgrupperingar. Det finns videoklipp i hans telefon med bengalbränning. Det finns också utdrag från Snapchat där åklagaren säger att "Mo" skriver att man jagade in Djurgården i tunnelbanetåget. Han får en fråga om han var där och svarar 110 procent och att han var längst fram, och att det är en livsstil och ingen hobby. Det finns nazistiskt inslag i det som skrivs.

13:55: Nu visas telefontömning från "Mo", som åklagare påstår tillhör ledningegruppen i Brigada. Åklagare säger att det i telefonen går att se att "Mo" är drivande till upplopp. "Mo" skriver i chatt att han var längst fram i bråket och "dom fick kuk". Det står också att Djurgården hann före Hammarby. "Vi knullade dom, dom fick springa i sin egen stad, haha. Fetaste vi gjort".

Annons

13:50: Nu är det den sjunde personen, som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Mo". Åklagaren visar en person som är maskerad i tunnelbanan och som kastar en stol. Åklagaren pekar på att skorna tillhör den åtalade. Senare fångas "Mo" på kamera - omaskerad - vid restaurangen och då menar åklagaren att han först har på sig tandskydd och att han sedan håller den i handen, och att det ska vara förberedelse till våld.

13:45: Nu kommer foton från husrannsakan hemma hos "Gurra" och åklagaren visar kläder från Brigada.

13:43: I chattarna skickas videofilmer på slagsmål mot andra lags supportrar och hur man tagit bilder på sig själv och gör Hitlerhälsning, och också efter guldmatchen när supportrar är inne på plan och har sprungit bort mot Elfsborgs klack.

13:39: "På söndag ska det brinna, det är vi mot världen", skriver Pontus Jansson i chatten, inför guldmatchen mot Elfsborg.

Annons

13:37: Nu visas chatten där det enligt åklagare är ledande personer i Brigada som frågar Pontus Jansson om info om var Elfsborg bor. "Hell seger, fy fan om media fick denna chatt", står det bland annat. De frågar Jansson om info men han ger ingen utan skriver att det är info man löser snabbt.

13:35: Det visas flera chattar där åklagaren vill visa hur bråk och bengalbränning styrs upp.

13:34: Åklagare berättar att polis efter bråket på Fridhemsplan fick information om att det skulle bli ett nytt bråk, den gången mot supportrar till Hammarby. 

13:29: Åklagaren visar utdrag ur en chatt där "Gurra" skriver "Knulla Jude" och där han även bestämmer vad som ska göras och vad som inte ska göras efter guldmatchen mot Elfsborg.

13:27: Åklagare menar att "Gurra" har en ledande roll i Brigada, han visar också chattar där "Gurra" är med, där också MFF:s lagkapten Pontus Jansson är med. Man har gjort telefontömning av "Gurras" telefon. Det finns en bild på "Gurra" med tandskydd. Åklagaren vill visa hur ledningsgruppen fungerar och hur kopplingarna mellan personerna är.

Annons

13:25: Nu är det den sjätte personen, som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Gurra". Han är omaskerad och på ett klipp går han fram till polisen, som fångas, på kamera, och säger något. Åklagare visar bild- och videobevis med detaljer på kläder. Man ser hur personen är framme vid spärrarna och när han tar upp en stol.

13:18: Bilderna som åklagaren visar är från övervakningskameror i tunnelbanan och från hotellet där de flesta supportrarna bodde, och även från kameror från polis som var på plats vid restaurangen.

13:13: Nu är det den femte personen. Tidigare ostraffad. Han kommer springande mot Djurgårdens supportrar och håller något i handen, som åklagare säger att den är en flaska som sedan kastas. Personen är inte maskerad. 

13:07: Nu är vi igång igen. Det är dags för den fjärde personen, som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Sulle". Åklagare Henrik Nordquist visar återigen bild- och videobevis. Man ser en maskerad person som är med vid bråket och som håller en bengal, men som man inte ser om han slåss. Det visas detaljer på kläder. 

Annons

12:00: Nu blir det en paus för lunch, och rättegången återupptas klockan 13.00. 

11:52: Nu är det dags för en tredje person, tidigare ostraffad och kallades därför inget i Fotbollskanalens dokument. Åklagare visar återigen bild- och videobevis på en omaskerad person, bland annat på kläder. Man ser hur personen kommer springande i tunnelbanan med en stol som han kastar mot supportrar från Djurgården och åklagare vill också visa hur den åtalde kastar en bengal.

11:47: Nu är det dags för den åtalade som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Åke". Åklagare visar bilder på en en person som han påstår vara "Åke", som inte är maskerad. Åklagare menar att personen aktivt har sökt situationen och är delaktig. Man ser hur personen hamnar i underläge och ramlar och får ta emot slag. Åklagare vill genom tatuering på handen och kläder visa att det är den åtalade.

Annons

11:37: Nu ska åklagare gå igenom person för person. Han börjar med en person som i Fotbollskanalens dokument om hela händelsen kallades för "Tim" (artikeln finns länkad högst upp i den här texten). Åklagare visar en person som han påstår är "Tim", man ser klipp på en person som vid upploppet var maskerad och hur han kastade en stol nere i tunnelbanan. Det visas filmklipp på den åtalade, utan maskering, och åklagare säger att man ser på kläderna och skorna att det är samma person som var maskerad.

11:31: Åklagare berättar nu att det råder en så kallad tystnadskultur inom supporterled. Målsäganden, som man på film ser får slag och sparkar mot sig, vill först inte säga något till polis. 

11:28: Nu går åklaren igenom ersättningsanspråk från SL för skadegörelsen i tunnelbanan. 

11:21: I klippet vill åklagare Nordquist visa att de gör på samma sätt som en av misstankarna är nu, att man vill ta en ryggsäck från motståndare.

Annons

11:18: Nu visas flera filmklipp från uppstyrda slagsmål mellan MFF-supportrar och andra lags supportrar. Klippet är på elva minuter. Det är väldigt våldsamt och personer misshandlas grovt. Det sparkas bland annat mot huvudet på personer som ligger ner. Några supportrar filmar bråken. Ett av bråken är mot supportrar från Hammarby. Det är på ett öppet fält i skogen. Oerhört våldsamma scener. Personer ligger utslagna och några ser ut att vara livlösa. Man ser några av de åtalade personerna. Några av åhörarna vill inte titta eller lyssna.

11:16: Nu visar åklagare Nordquist bilder från uppstyrda slagsmål och bilder från åtalade personer som gör hitlerhälsningar. Han säger att det finns inslag av främlingsfientlighet i chattar mellan några av de åtalade personerna.

11:14: Nu visas översiktsbilder från platsen i tunnelbanan och bilder på hur bildettspärrarna slogs sönder.

Annons

11:06: Händelsen i tunnelbanan är i max två minuter, säger Nordquist. 

11:05: Åklagare Henrik Nordquist stannar ett klipp och man ser från tunnelbanestationen. Supportrar från Djurgården väller  ut från biljettspärrarna. Några sekunder senare kom de tillbaka, många är maskerade. Supportrar från MFF kommer efter. Det blir fullt slagsmål. Det kastas stolar.

11:01: Nu visas ett tredje filmklipp från poliskamera. Det är när supportrarna från Djurgården anländer och man ser reaktionerna från MFF:s supportrar. "Kom då!", skriker någon. Det kastas bangers och bengaler. Det är mycket rök. Man hör polissirener.

 

10:55: Nu fortsätter rättegången och samma videklipp som spelades upp innan paus spelas nu upp igen. Den visar hur flera polisbilar anländer till bråket och hur de skingrar grupperingarna. Maskerade MFF-supportrar springer tillbaka till restaurangen och polis skriker "nu räcker det". Sedan ser man några av de åtalade som säger till poliserna att det inte var deras fel och att supportrarna från Djurgården "kom från ingenstans och attackerade. Sedan ser man hur MFF-supportrarna samlas och applåderar och skriker MFF-ramsor.

Annons

10:29: Ett till videoklipp spelas upp. Det flyger bengaler och stolar mellan grupperingarna. Det smäller högt flera gånger. Då, mitt i klippet, avbryter en av de åtaldes försvarare och ber om ursäkt och säger att det är nödvändigt med en paus. Det godkänns och rättegången pausas. Förhandlingarna återupptas 10:50.

10:28: Nu ser och hör man när polisbussar anländer. MFF-supportrarna springer tillbaka till restaurangen. En av MFF-supportrarna skriker till polis: "Vi har inte gjort någonting. Grip inte oss". Malmösupportrarna omringas av polis och sedan fotograferas de.

10:24: Nu visas film från en kroppskamera från en av poliserna som var på plats. Man ser hur det kastas bengaler mellan grupperingerna och hur folk springer in i tunnelbanestationen Fridhemsplan. Det är väldigt kaosartat. Man hör polissirener och hur glas krossas mot marken och hur det smäller från bangers. Bengaler brinner. Folk skriker.

Annons

10:22: Poliserna som var på plats har berättat om sammandrabbningen och hur det kastades pyroteknik, flaskor, stolar och annat.

10:20: Nu går Norquist igenom vittnesmål från poliser som var på plats vid upploppet i Stockholm, att cirka 80 personer var samlade på en restaurang och att de hade liknande klädsel, att de såg ut att förbereda sig för bråk.

10:17: Nordquist visar bilder på några av de åtalades tatueringar för att kunna koppla ihop personerna med Brigada. Han säger att Brigada brukar avtala tid och plats för slagsmål med andra lags supportrar. Han säger att flera av de åtalade från Brigada tidigare har dömts för brott, som misshandel och brott mot ordningslagen.

10:15: Henrik Nordquist går nu igenom förundersökningen och berättar om supportergrupperingen Brigada. Han menar att samtliga åtalande är med i den grupperingen och säger att det finns risksupportrar där.

Annons

10:10: Person 12: Förnekar brott till samtliga gärningar. Har inte deltagit i upplopp eller i rån.

10:08: Person 11: Förnekar våldsamt upplopp. Har varit på plats men saknat uppsåt. Vidgår att han kastat en stol men att det har varit i självförsvar. Angående rån förnekar han att han försökt ta en ryggsäck. Har inte funnits uppsåt att försöka stjäla något. Han har varit framme vid målsäganden men har ingen minnesbild av att han har slagit eller sparkat.

10:07: Person 10: Förnekar brott. Har inte deltagit aktivt i någon folksamling och har inte maskerat sig, men har varit på plats.

10:06: Person 8 och person 9: Båda förnekar brott.

10:05: Person 7: Förnekar våldsamt upplopp. Medger att han befunnit sig på platsen men har inte varit med. Hasr inte kastat något och inte utövat våld. 

10:04: Person 6: Förnekar brott. Vidgår att han riktat en spark mot målsäganden men är osäker på om den träffat, men i så fall har det inte varit med kraft och ska inte bedömas som misshandel.

Annons

10:03 Person 4: Förnekar brottslighet. Person 5: Förnekar brott och hävdar att han inte varit på plats.

10:02: Person 3: Förnekar gärningen och bestrider yrkandet. Hävdar att han inte varit på platsen.

10:01: Person 2: Förnekar brottslig handling, medger att han varit på plats och kastade en stol men gjorde det för att försvara sig.

10:00 De tolv personerna förnekar brott. Person 1: Förnekar brott om våldsamt upplopp. Har varit på plats, men inte deltagit. Bstrider att han varit maskerad och agerat aktivt, så som beskrivs i åtalet.

09:42: Kammaråklagare Henrik Nordquist går nu igenom åtalet kring försök till rån där fem personer misstänks ha försökt ta en ryggsäck från en person efter att ha slagit och sparkat denne. Om de inte fälls för försök till rån så yrkar Nordquist i andra hand på grovt egenmäktigt förfarande.

Annons

09:36: Två av personerna bedöms vara anstiftare till upploppet. De ska ha varit drivande i chattgruppar och där ha planerat upploppet. Sedan ha kastat stolar och pyroteknik och utövat våld mot supportrar från Djurgården. Om någon av de tolv inte döms för våldsamt upplopp så yrkar Nordquist på att denne ska dömas för misshandel, och annars skadegörelse.

09:27: Kammaråklagare Henrik Nordquist går igenom vad åtalet gäller. Det gåller våldsamt upplopp i Stockholm i samband med Malmö FF:s match mot Hammarby. Sedan går han igenom vad de tolv personerna misstänks ha gjort.

09:23: Sofia Tauson går igenom närvarolistan. En av de tilltalade är inte närvarande. För närvarande inget hinder, säger försvararen.

09:12: De tilltalade är nu på plats. Det är även en del åhörare på plats. Sofia Tauson är rådman, domare.

Annons
Publicerad 2024-06-17 kl 17:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto