Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Löfquist talar ut om Mjällby-uppbrottet: "Extremt besviken"

Allsvenskan

David Löfquist ville stanna i Mjällby, men fick inget nytt kontrakt.
Nu talar klubbikonen ut om uppbrottet.
- Jag blev oerhört ledsen, arg, besviken och förbannad, säger 37-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

- Det är ganska tufft, måste jag säga. Det kommer över en när man får det ut i media och det blir någon form av avslut. Det har varit en märklig process och nu sitter jag här. Det har varit tufft, framför allt den senaste timmen.

Orden kommer från David Löfquist.

Det har bara gått någon timme efter Mjällbys kommuniké om att klubbikonen tvingas lämna föreningen som han tillhört i sammanlagt 14 säsonger.

Det märks att han är tagen. Det var inte såhär det skulle sluta i Mjällby.

Trotjänaren ville vara kvar och fortsätta sin spelarkarriär. Så blir det inte.

Vägen fram till uppbrottet tycker Löfquist har varit konstig.

Annons

- Det har varit en form av dialog under den senaste månaden och den har jag haft med Hasse Larsson (sportchef, reds. anm). Han var tydlig med att han ville att jag skulle köra vidare en säsong till. Jag hade även ett möte med honom för bara någon vecka och allting såg ut som det skulle lösa sig. Det handlar väl till viss del om pengar. Externa finansiärer skulle kliva in med pengar för att jag inte skulle belasta spelarbudgeten och därför kunna fortsätta ett år till. Pengarna var väl på plats, men ändå blev det ett beslut som landade i att jag inte skulle fortsätta ett år till, säger Löfquist, som var lagkapten i Blekingeklubben.

Hur tog du det, när det inte blev som planerat?
- Jag blev såklart oerhört ledsen, arg, besviken och förbannad. Allt möjligt. Man trodde att det skulle lösa sig och sedan gjorde det inte det. Jag vet inte exakt hur det har gått till. Jag har inte haft någon dialog med tränarteamet, så jag vet inte var de har stått i frågan och hur de har sett på 2024. Det har varit ovisst, men jag hade ändå en tro och förhoppning om ett år till efter dialogen med Hasse.

Annons

Det låter som det kom plötsligt.
- Ja, det gjorde det. Absolut. Som jag upplevde det så var det på väg att lösa sig. Någonstans löste det sig också. I slutändan handlar det inte om pengar. Man ska veta att jag inte har någon monsterlön i Mjällby. Det är surt att det blir som det blir, att dialogen inte varit bättre så att man hade kunnat förbereda sig. Utifrån det jag visste och trodde så skulle det bli en fortsättning. Det var vad jag ville. Jag trodde också det skulle bli så. 

Efter beskedet har Mjällby-ikonen fått många reaktioner. Inte minst från lagkamrater.

- Usch, det är jobbigt att prata om, säger Löfquist med gråten i halsen.

Han fortsätter:

- Det har varit ett fantastiskt mottagande från alla spelare, både gamla och de som jag spelat med i år. De jag spelade med i år har hört av sig när de fick reda på att det inte skulle bli någonting. Det har varit jättefina ord och de är på något sätt lika chockade som jag är över att det inte blir en fortsättning. De är också lite frågande, varför det inte blir någonting. Jag är oerhört tacksam för kärleken man fått därifrån.

Annons

Vad händer nu?

Löfquist är tydlig. Han vill inte avsluta sin karriär.

Snart ska han sätta sig ned med Mjällby igen för att snacka framtid. Men inte som spelare.

- Jag vill fortsätta spela. Det är vad jag vill. Samtidigt ska jag ha ett möte med Mjällby nästa vecka och vi ska kolla vad det kan finnas för andra öppningar för mig i Mjällby. Sedan får man se var det landar. Just nu känner jag ett extremt sug att fortsätta spela fotboll. Jag tycker det har gått bra i år. Jag känner mig inte färdig.

Du ska träffa Mjällby och diskutera någon form av roll. Hur går dina tankar kring om du ”måste” sluta mot din vilja?
- Helst av allt vill jag spela fotboll. Jag tycker fortfarande det är svinkul. Men om Mjällby kan erbjuda mig en intressant roll och en roll som jag kan ägna mig åt för att hjälpa Mjällby - då är det högt upp på listan. Var det landar vet jag inte. Vi har inte haft någon jättedialog kring den delen av fotbollen. Dialogen har varit som fotbollsspelare.

Annons

Hur blir det att ens gå på det mötet?
- Jag vet inte. Det är klart att jag är extremt besviken över att jag inte får fortsätta spela fotboll. Samtidigt är det Mjällby som ägt frågan och jag kan tycka vad jag vill. Om de känner att det inte är rätt väg så kan jag inte göra mycket åt det. Det är klart att jag fortfarande är besviken och det tror jag också att de förstår.

Löfquist blir klubblös. Men en flytt från Listerlandet är inte särskilt trolig.

- Allt är tuffare när man har familj och sådana bitar. Det är nog inte jätteaktuellt att flytta land och rike runt för att hitta någonting. I sådana fall ska det vara en helhet som fungerar. Samtidigt finns det ett gäng klubbar runtomkring som skulle kunna fungera. Vi får se var det landar. Jag är ganska tagen av det här beslutet och funderar egentligen inte så mycket på vart jag ska ta vägen. Det får tiden utvisa.

Annons

Löfquist svarade för 50 mål och 44 assist på 371 tävlingsmatcher i Mjällby-tröjan och han har representerat föreningen i division 1, superettan och allsvenskan under tre olika sejourer.

Känslorna för Mjällby är starka. 

- Det blir så när man tillbringat halva sitt vuxna liv i en och samma klubb, i olika omgångar dock. Men jag har varit här i många år och varit med på resan som vi gjort. Det är klubben som ligger i min hemstad. Det är självklart att man brinner för klubben.

Det är kanske svårt att svara på nu, men vad kommer du att minnas?
- Jag kommer så klart att minnas båda avancemangen till allsvenskan, 2009 och 2019. Det var två starka år som etsat sig fast. Sedan finns det så klart minnen från den tuffa tiden, även om jag inte var med när Mjällby var på väg att åka ur division 1. Jag kom tillbaka året efter och det blev liksom "nu kommer lilla Mjällby att ta sig tillbaka till allsvenskan". Tre år senare stod vi där igen, säger mittfältaren och fortsätter:

Annons

- Hela resan, hur vi tar oss upp i motgång och bevisar för hela fotbolls-Sverige att vi hör hemma i elitfotbollen trots att vi är en av Europas minsta elitklubbar, om inte den minsta, sett till antalet invånare. Det finns många minnen. Det är alla spelare, tränare och alla runtomkring klubben som man skapat minnen ihop med, både på och utanför planen. Man kommer att sakna det. Jag saknar det redan och då har vi precis gått på semester, avslutar David Löfquist.

I år svarade Löfquist för fyra mål och tre assist på 26 matcher, 13 starter och 13 inhopp, i allsvenskan. Mjällby slutade på tionde plats i serien.

Löfquist har även ett förflutet i klubbar som Parma, Odense, Malmö FF, Gubbio och QD Red Lions.

Publicerad 2023-12-01 kl 00:21

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto