Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Malick Yalcouyé eftertraktad - efter succéstarten i Blåvitt: "Många följer honom"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Malick Yalcouyé, 18, charmar den allsvenska publiken.
Redan nu är det många klubbar som har ögonen på Blåvitts stortalang.
- Det är en väldigt, väldigt intressant ung spelare som det är helt naturligt att många följer redan nu, säger tränare Jens Askou.

8:37
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

I spelaren ser du ett specialprogram om IFK Göteborg.

Efter ett långt arbete med gedigen scouting, relationsbyggande och träningsspel skrev Malick Yalcouyé på för IFK Göteborg i november. Det krävdes ett längre arbete med att få till arbetstillståndet, men i mitten av februari kunde 18-åringen slutligen kliva in i träning med sin nya klubb.

Och det dröjde endast några få dagar innan mittfältaren skulle debutera - när Blåvitt vann mot Nordic United med 4-3 i svenska cupen den 18 februari.

Sedan dess har maliern imponerat stort både i cupspelet och i allsvenskans första omgångar. Så även på tränare Jens Askou.

- Det är klart att det inte var lätt att förutse att han skulle komma in och spela den roll som han har gjort. Inte på det sättet. Men efter att vi hade sett honom de första veckorna i träning och träningsmatcher såg vi ganska snabbt att det är en spelare som har en väldigt fin nivå i sig redan nu, säger Askou.

Annons

Han syftar inte minst på Yalcouyés intensitet, löpmeter och mogna beslutsfattande.

- Sen ska vi addera ännu mer fysik så att han får mer power och blir ännu bättre på sitt beslutsfattande den sista tredjedelen. Han är väldigt bra på att ta sig in i boxen, men att bli vassare och farligare där kanske tar lite mer tid. Han har gjort väldigt många fina och bra saker - och spelar en viktig roll för oss redan nu. Förhoppningsvis blir den bara större och större.

Malick Yalcouyé, som anslöt till IFK Göteborg från den anrika ivorianska akademin Asec Mimosas, kom till Sverige utan att kunna varken ett ord svenska eller engelska. 18-åringen har därför satts i hårdträning omgående och fått lära sig de viktigaste fotbollsmässiga termerna på svenska - och går samtidigt på engelskaundervisning fyra gånger per vecka.

Annons

- Det är inte så att han är flytande på svenska och pratar som en göteborgare, säger Askou och breder ut smilbanden.

- Men han förstår mer och mer det vi gör. Han lär sig lite mer svenska fotbollstermer vecka för vecka. Det går framåt men det är fortfarande inte så enkelt med kommunikationen.

Hur jobbar ni runt det för att det ska fungera på ett så bra sätt som möjligt på matcherna?
- Det handlar först och främst om att vi försöker göra det så tydligt för honom inför både genom att visa bilder och via lite Google translate. Det funkar okej för nu.

Jens Askou håller Malick Yalcouyés talang väldigt högt. Men han har svårt att svara på hur bra 18-åringen kan bli.

- Så här bra, tror jag, säger Askou och håller händerna brett i sär från varandra.

- Nej men hur mäter man det? Det får tiden utvisa. Det är en spelare som tydligt har potential till att bli en toppspelare i allsvenskan. Och förmodligen därifrån till en större nivå. Det får framtiden utvisa. Men han är en spelare med väldigt stor potential som lär sig väldigt snabbt, säger han.

Annons

Jens Askou vittnar om att många klubbar redan har fått upp ögonen för Blåvitts stortalang.

Expressen uppger bland annat att toppklubbar i Belgien och Portugal har varit på plats för att se Yalcouyé. Samtidigt uppges även Liverpools scout ha varit på plats för att följa mittfältaren.

- Det är en väldigt, väldigt intressant ung spelare som det är helt naturligt att många följer redan nu.

IFK Göteborg har inlett säsongen med en seger och två förluster. Blåvitt tar emot IFK Norrköping på Gamla Ullevi klockan 15 på lördagen.

Publicerad 2024-04-19 kl 16:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto