Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö FF invigde sin nya hybridgräsplan: ”Fantastisk nivå på den”

Allsvenskan

MALMÖ. Idag fick Malmö FF testa på sin hybridgräsplan, som från och med nästa år blir A-lagets träningsplan. 
- Man ser att spelet blir betydligt snabbare om man jämför med den andra träningsplanen, säger Daniel Andersson.

Foto: Bildbyrån

Idag fick Malmö FF köra höstens enda inplanerade pass på den nya träningsplanen. Planen, som ligger bredvid Swedbank Stadion, har samma hybridgräs som finns på IFK Göteborgs träningsplan och den här fick gott om lovord trots att den var lite hård. 

- Den är fantastisk. Den kommer bli mjukare och mjukare också fick vi förklarat för oss. Det är precis den här riktningen vi vill gå som förening. Att vara bäst på de här detaljerna, säger Markus Rosenberg. 

- Jag upplever det som en gräsplan, men en kompakt, jämn, och väldigt bra gräsplan. Jag tycker det var en fantastisk nivå på den, fyller Magnus Pehrsson i.

Annons

Sportchefen Daniel Anderson lyfte flera positiva delar med att A-laget går från plan 7 till den nybyggda hybridgräsplanen. 

- Det syns knappt att vi har varit här, så den tål lite mer. Stor yta och man kan vara här stora delar av året. Man ser att spelet blir betydligt snabbare om man jämför med den andra träningsplanen.

Ytan är 142 gånger 105 meter, och är en gräsplan ihop med sju till tio procent plast för att hålla ihop det bättre. Malmö FF betalar 1,5 miljoner kronor per år plus driftkostnaderna, och då framför allt planvärmen, för att använda den själva.

Den kommer att behandlas på liknande sätt som en vanlig gräsplan, och det finns även möjligheter att i framtiden sätta in exempelvis en mindre läktare bredvid planen. 

Håkan Zetterstrand, Stadionområdets enhetschef på Fritidsförvaltningen, säger att det är samma plantyp som finns på IFK Göteborgs nya träningsplan. Däremot skiljer den sig mot den planen som används på Gamla Ullevi. Den planen har fått mycket kritik för att spelarna halkar för enkelt där, men det skiljer sig stort i upplägget då Malmö FF:s gjordes från grunden. 

Annons

- Man använde den gamla planen (i Göteborg) som är ganska hård i sig, sedan sydde man ner stråna. 

- Den blir oerhört hård. 

- Det här är den vi har fått mest renommé från de internationella lagen vi har besökt. Att det är den bästa och det har vi siktat på. Spelarna klagar väldigt lite på den.

Zetterstrand säger dock att det största arbetsmomentet även i Malmö blir att få planen mjuk. Det ska bli bättre på sikt genom att det växer mer gräs. 

- Den här är bara fyra månader gammal. Stråna är väldigt tunna. Rötterna är nere fem-sex-sju centimeter, vilket är oerhört bra. Vi behöver egentligen inte ha längre rötter. 

- Med normal gräsplan vill man gärna ha rötter som är 15 centimeter. Här är det inte nödvändigt på samma vis, men man vill ha mer kraft i stråna. 

Det finns också en skillnad med träningsplanen i Göteborg, då det finns planvärme i Malmö under en stor del av planen. Förhoppningen är därför att den här ska kunna användas under nästan hela träningsåret. 

Annons

- Målet är att vi ska ha igång den från slutet av februari, och förhoppningsvis till att de går till slutspel i Champions League eller Europa League.  

Publicerad 2017-10-11 kl 13:18

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto