POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Matchflyttar har väckt kritik - svarar nu: "Allt annat vore märkligt"

Foto: Bildbyrån.

AIK och Häcken fick rätt av överklagandenämnden om matchflyttar.
Det har lett till kritik, och nu svarar de berörda klubbarna. 
- Så länge möjligheten finns gör ingen fel, säger AIK:s Björn Wesström.
- Om de känner sig ledsna över detta får de vara det, menar Häckens Sonny Karlsson. 

BK Häcken-Djurgårdens IF skulle ha spelats i onsdags, IK Sirius- AIK skulle ha spelats under torsdagskvällen, men båda matcherna har nu flyttats fram. Detta med anledning av det senaste landslagsuppehållet.

Häcken hade fyra spelare, Pontus Dahlberg, Daleho Irandust, Leo Bengtsson och Patrik Wålemark, med på det svenska U21-landslagets samling, samtidigt som AIK hade åtta A-lagsspelare, tolv spelare totalt, på landslagsuppdrag senaste veckan. Därmed bad både Häcken och AIK om att få flytta fram sina matcher, då spelare i båda lagen så sent som i tisdags kom till spel med olika landslag. 

Först fick klubbarna nej av Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté, då Djurgården och Sirius motsatte sig det, men sedan fick de rätt av förbundets överklagandenämnd. Ännu är det inte klart när matcherna ska spelas, samtidigt som kritik har riktats mot lagen.

Malmö FF-sportchefen Daniel Andersson uttryckte först kritik, och därefter var Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand i onsdags inne på samma spår. MFF hade fyra A-lagsspelare på landslagsuppdrag, medan Kalmar hade tre A-lagsspelare på landslagsuppdrag. 

Daniel Andersson uttryckte sig bland annat, i en intervju med Kvällsposten, så här: 

- Vi vill inte möta Örebro på torsdag. Vi har fyra spelare som är i väg med landslag som spelar match på tisdag kväll (mindre än 48 timmar innan avspark mot Örebro). Men vi rättar oss efter den överenskommelse samtliga allsvenska lag träffade inför säsongen, sa sportchefen till Kvällsposten och fortsatte:

- Alla klubbar var överens inför säsongen att om vi skulle kunna hinna spela klart säsongen fanns det inget annat sätt att göra än att spela nära efter landslagsuppehållen. Alla var överens om det. Sedan förstår jag att alla då var i ett läge då vi verkligen ville få i gång säsongen och att man nu, när vi är här, befinner sig i situationer då man tänker på sig själva.

Nu ger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström sin syn på ämnet. Han vill inte bemöta själva kritiken närmare, men menar att AIK inte gjort något fel utifrån samtalet mellan klubbarna inför den här allsvenska "corona-säsongen". Han menar att det inte knöts en "överenskommelse" då, utan att det snarare var ett resonemang. 

- Den (kritiken) får stå för dem, det är så jag känner, säger Wesström till Fotbollskanalen. 

- Det har funnits ett resonemang kring hur vi ska förhålla oss till saker och ting generellt. Så är det definitivt. När den diskussionen togs visste vi inte ens om det skulle bli landslagsspel eller inte, så det är nog viktigt att få med alla aspekter från den diskussionen i sådana fall. Nu vet vi hur det blev och vilka möjligheter som helt enkelt fanns. Utifrån det är det till syvende och sist klubbarna som fattar sina beslut utifrån vad som är lämpligt. 

Han fortsätter:

- Det är så det är, och det är många matcher som har flyttats, vilket man också ska komma ihåg. Skälet till att det går till andra instanser är att klubbarna inte kan komma överens om huruvida en match ska flyttas eller inte. Om klubbarna når en överenskommelse slipper man ju blanda in andra instanser, men i det här fallet tyckte Sirius att det var en bra idé att spela det datumet, där det var planerat och vi tyckte inte det utifrån att vi haft tolv spelare på landslag under den här perioden, vilket inte dem haft. Det är också en aspekt i det. Det är svårt att förhålla sig till, då det inte är lika för alla och därför agerade vi utifrån det.

Du tycker inte att ni bryter mot det resonemanget eller överenskommelsen som ni hade klubbarna emellan inför säsongen?
- Så länge möjligheten finns gör ingen fel. Om det inte hade funnits en möjlighet och vi ändå hade lyckats byta datum på matchen hade man kunnat ifrågasätta det. Men om det finns en formell gång att förhålla sig till om saker och ting förändras utifrån den situation som var då när man hade ett resonemang, så behöver man pröva det. Allt annat vore märkligt. Att vi ska vara så stelbenta att vi på något sätt inte förstår att saker kommer att förändras, då tror jag inte att vi kommer att komma så jättelångt.

Hur ser du på att det lyfts kritik nu då?
- Alla gör precis som de vill. De får uttala sig och tycka vad de vill om oss. Det är helt fritt. Jag tycker ingenting om vad de gör. 

Häcken-sportchefen Sonny Karlsson vill i sin tur inte kommentera kritiken närmare, då han inte var en del av klubbchefsmötet tidigare i år, då ämnet kom på tal. 

- Det är en längre historia än så. Jag har ingen lust att ge mig in i det. Om de känner sig ledsna över detta får de vara det. Nu har vi fått matchen flyttad och var den hamnar får vi se längs vägen. Jag har inga större kommentarer till det, då det får stå för dem, säger Karlsson till Fotbollskanalen. 

Upplever du att det var en överenskommelse eller snarare ett resonemang som man hade om detta inför säsongen?
- Jag satt inte med på det klubbchefsmötet, då det var då man tog det. Därför säger jag att det är en längre historia än att bara säga att det är rätt eller fel. Man tolkar detta olika, och tolkningen som vi har i den diskussionen är att vi höll emot då också och var fundersamma över det. Då sa man att man måste lägga en där, samtidigt som man inte trodde på att det skulle bli ett landslagsfönster då med anledning av att coronaviruset skulle ta bort det. Jag satt dock inte med då, har inte det ordagrant och har inte läst igenom protokollet på det sättet, så att jag har hjärnkoll på det, säger Karlsson. 

Han fortsätter:

- Jag kan inte ge mig in och börja kommentera att de är ledsna över det. Det finns ju fyra lag till som flyttat sina matcher och det är ingen som kommenterar det. De tyckte också tydligen att det var fel, men då har de flyttat sina matcher. Men det är ingen som sagt något om det, och det var för att vi drev det som det blev diskussioner då. De andra fick ju flytta sina matcher utan att det fanns en diskussion. Det är alldeles för många vändningar och det är helt enkelt olika tolkningar. Nu är den flyttad och kommer att sättas någon annanstans. 

Karlsson känner därmed inte att Häcken gjort något fel.

- Vi har ju jobbat för att få använda våra spelare i en viktig match, säger han. 

I den 19:e omgången har redan mötet mellan Helsingborgs IF och Kalmar FF spelats, medan IFK Göteborg-Hammarby, Örebro-Malmö och IFK Norrköping-Östersund spelas under torsdagskvällen. Mötena mellan Elfsborg och Mjällby och Falkenberg och Varberg, i den 19:e omgången, spelas i stället i nästa vecka, torsdagen den 17 september. 

Publicerad 2020-09-10 kl 12:13
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto