Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mets om turbulensen runt AIK-flytten: "Vet inte varför klubben skapade en skandal"

Allsvenskan

SOLNA. Karol Mets lämnade in en transferbegäran för att få till en flytt till AIK.
Det retade upp NAC Breda, som dock till slut gick med på en affär.
- Jag vet inte varför klubben reagerade som de gjorde och skapade en skandal av det, säger mittbacken till Fotbollskanalen.

Foto: Martin Petersson

Nyligen valde AIK att sälja sin vänsterfotade mittback Robin Jansson till Orlando. In hämtade man då en annan vänsterfotad mittback, esten Karol Mets. Först under fredagen gjorde 25-åringen sin första träning med AIK, efter att ha varit i väg på landslagssamling.

- Det känns positivt. Gruppen har tagit hand om mig väldigt bra hittills. Nu har jag kört en träning och jag känner mig i bra form. Jag känner mig redo för att kliva in i det här, säger Mets.

Hur var träningen?
- Den var okej. Det fanns både bra och dåliga grejer, men totalt sett var det en bra träning för mig.

- Tränarna har gjort det ganska tydligt för mig vad de förväntar sig av mig taktiskt och fotbollsmässigt. Jag vet vad det är för jobb jag ska göra här. Vi tränade på en del av de grejerna i dag. Det var till stor hjälp för mig.

ANNONS

Hur väl passar du in i AIK:s sätt att spela, tror du?
- Systemet känner jag igen. I landslaget har jag spelat med en tre- eller fembackslinje många gånger. Jag är van vid systemet.

Mets är tänkt att spela till vänster av de tre mittbackarna i AIK:s 3-5-2-system.

- Det viktigaste för mig är kommunikationen. Det finns alltid forwards runt en som vill göra det svårt för en och det viktigaste för mig just nu är att vi kan få till en bra kommunikation med alla i laget.

Redan på söndag är det dags för allsvensk premiär, hemma mot Östersund. Om Mets kommer att starta med bara två AIK-träningar i kroppen? Oklart.

- Jag vet inget om chanserna till speltid. Jag har ju bara gjort en träning. Men om ledarstaben vill att jag ska spela är jag helt redo för att ta chansen.

Skulle det vara svårt att kliva in i match med bara två träningar i bagaget?

ANNONS
- Jag är en fotbollsspelare och måste anpassa mig till olika saker väldigt snabbt ibland. För mig skulle det inte vara svårt.

Vad vet du om AIK just nu?
- De har fina träningsfaciliteter, ett bra lag, många kvalitativa spelare och en fin arena. Har jag nämnt supportrarna? Jag har ju sett klipp från matcher förra året och på supportrarna. Det här är en stor klubb, det är definitivt en stor klubb. Jag är glad över att jag kan vara en del av den.

Har du hört av supportrarna sedan du skrev på, på sociala medier och så vidare?
- Ja, de har hört av sig. De har välkomnat mig på ett fint sätt. Jag är väldigt glad över att de är så positivt inställda till mig och välkomnar mig hit.

Vem är du, som person och fotbollsspelare?
- Jag är en lugn person, en positiv människa. Som spelare är jag en vänsterfotad mittback som gillar att ha bollen. Jag kan nog hjälpa laget i uppspelsfasen och så klart även defensivt.

ANNONS

Mets, som gjort fler än 50 A-landskamper för Estland, har tidigare spelat för klubbar som FC Flora (Estland), Viking (Norge) och nu senast NAC Breda (Nederländerna).

- AIK är den största klubben som jag har spelat för hittills i min karriär. Kanske inte den bästa ligan, men det bästa laget. Alla vill spela för ett bra lag och det gör jag just nu, så jag är väldigt lycklig. 

Är den nederländska ligan bättre än den svenska?
- Det är svårt att säga. Jag har ju aldrig spelat en match här och jag har inte sett många allsvenska matcher heller. Men det jag vet är att alla lag verkligen spelar fotboll i Nederländerna, här kanske lagen spelar lite mer fysiskt. Jag vet inte. Jag är redo att utforska den här ligan. 

Vad förväntar du dig av allsvenskan?
- Jag förväntar mig bara att vårt lag är ett lag som kommer ha bollen och som gillar att kombinera och föra matcherna. De andra lagen vet jag inte mycket om. Vi har precis analyserat Östersund så jag vet lite om det laget.

ANNONS

Men inget om de andra lagen?
- Jag känner väl till andra spelare som spelat här. Sen vet jag ju att Malmö är ett bra lag. Jag känner bara till några stycken tack vare att andra estländska spelare spelat i de lagen.

Har du hört något om rivaliteten mellan AIK och Djurgården/Hammarby?
- Ja, ja, säger Mets och ler.
 

- Jag har hört om det. Jag har hört att de två lagen är lillebror till AIK. Vi har mycket att visa dem. Förhoppningsvis vinner vi de matcherna. Jag ser fram emot derbyna. Det är matcherna du verkligen vill spela, och som du verkligen vill vinna. Det känns väldigt spännande. Det är alltid speciellt med derbyn.

Under veckorna innan Mets blev klar för AIK var han ett omdiskuterat namn i nederländsk press. Mittbacken lämnade nämligen in en transferbegäran till NAC Breda, som ligger sist i Eredivisie och inte har möjlighet att värva nya spelare eftersom transferfönstret i Nederländerna är stängt. Mets agerande kritiserades öppet av både NAC:s tränare och flera lagkamrater. När flytten till AIK sedan offentliggjordes valde NAC att på sin hemsida motivera varför man bestämt sig för att låta Mets gå trots en jobbig tabellsituation, och hänvisade bland annat till att AIK erbjudit tre gånger så mycket pengar som NAC betalade Viking för att värva mittbacken 2017.

ANNONS

- Media gjorde saken större än vad den egentligen var. Om det är så att en klubb vill ha dig och du vill gå dit är det normalt att lämna in en begäran om flytt. Sen har jag ingen aning om varför klubben reagerade på sättet som de gjorde och skapade en skandal av det. I fotboll är det så att folk kommer och går. Det finns aldrig något bra tillfälle att lämna en klubb. Så jag vet inte varför de gjorde det så stort. Det handlade bara om en spelare som skulle lämna för en annan klubb, säger Mets.

- Jag älskade nederländsk fotboll och klubben, men när AIK kom in i bilden visste jag att jag ville hit. Självklart saknar jag klubben och killarna där, men så här är fotbollen. Man vet aldrig när det dyker upp ett tillfälle att byta klubb. 

Du visste om AIK:s intresse när du lämnade in din transferbegäran?

ANNONS
- Ja, jag visste om det. Så jag pratade med tränaren där och sa: "Det här är något jag verkligen vill göra och vi borde överväga det här". Sen inleddes diskussioner och nu sitter jag här. 

Var det en tuff tid för dig, att se alla reaktioner?
- Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om sådana där saker. Det var bara lite konstigt för de gjorde det större än vad det var. För mig var grejen inte så stor som de gjorde det till. Men bortsett från det brydde jag mig inte om vad de sa. Jag ville bara komma hit och nu är jag här, så jag är glad.

I nederländsk media skrevs det också om att Mets mot slutet av sin tid i NAC blev hemskickad från en träning.

- Ja, det är faktiskt sant. Men det blev ett missförstånd mellan mig och klubben. Det var ingen stor grej, förklarar nye AIK-spelaren.

När Mets presenterades av AIK sa "Gnagets" sportchef Björn Wesström följande i en kommentar på klubbens hemsida:

ANNONS

- Han har under rekryteringsprocessen med all önskvärd tydlighet visat att han verkligen vill till AIK. Vi är glada över att nu ha honom hos oss och vi ser fram emot att arbeta tillsammans för en fortsatt framgång för klubben.

Publicerad 2019-03-29 kl 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto