MFF halkar längre från toppstriden - självmål avgjorde för Kalmar på tilläggstid

MALMÖ. Malmö FF brände flera jättelägen hemma mot Kalmar FF och fick betala priset.
Ett självmål i 93:e minuten skickade MFF allt längre från toppstriden.
- Nu är man helt tom, säger interimtränare Andreas Georgson till Discovery+.

Se några av MFF:s chanser från TV4 Sportens sändning i spelaren ovan.

Tabellfemman Malmö FF gjorde fyra förändringar sedan playoff-triumfen i Europa League mot Sivasspor och inledde med bland andra Anders Christiansen och Isaac Kiese Thelin på bänken. Nya startspelare var Hugo Larsson, Joseph Ceesay, Mohamed Buya Turay och Sergio Peña. Hos tabellsjuan Kalmar inledde den MFF-ägde Sebastian Nanasi i tremannaanfallet och den nye mittfältaren Johan Karlsson gjorde sin andra start i KFF-tröjan.

Hemmalaget hade ett massivt bollinnehav under matchinledningen men hittade inte den klara målchansen. Istället var det Kalmarkaptenen Oliver Berg som sköt matchens första skott på mål i den tolfte minuten, men avslutet vållade inte Ismael Diawara några problem. Knappt tio minuter senare hade Ceesay ett högerinlägg som hittade en framstormande Jo Inge Berget i straffområdet, vars avslut gick högt över ribban.

Ceesay och Berget låg sedan bakom ytterligare en farlig MFF-sekvens, som slutade med att Buya Turay sköt på en KFF-försvarare några meter från målet. Halvleken slutade mållös.

- Jag tycker att vi börjar sjukt blekt, vi låter de dominera matchen första 15-20. Men i mittenpartiet börjar vi spela fotboll och gör det bättre, sa Nanasi till Discovery+ i paus.

Moustafa Zeidan i samma sändning:

- Jag tycker att vi är mycket bättre i första 20, vi måste göra 1-0 där. Vi trycker ner dem men sedan börjar de jobba sig in i matchen, sa MFF-mittfältaren.

Elva minuter in på den andra halvleken fick KFF:s Simon Skrabb ett hyfsat avslutsläge men vänsterskottet gick utanför. Berget skulle få ett nytt jätteläge i den 67:e minuten, sedan inbytte Kiese Thelin först nickat ett inlägg i kryssribban. Men Berget lyckades inte träffa målet den gången heller från några meters avstånd.

Tre minuter senare fick Zeidan nästan kalasläge men mittfältarens avslut gick på en Kalmarförsvarare innan bollen hamnade i målvakten Ricardo Friedrichs famn. Kort senare bröt Berg in från vänster i MFF:s straffområde och sköt ett lågt skott som Diawara hann ner på.

I den 82:a minuten hade Kiese Thelin ett nytt nickläge efter ett inlägg från Niklas Moisander men fick se Friedrich rädda avslutet. Kort senare fick Berg chansen från ett farligt frisparksläge. Diawara stod dock rätt igen och räddade. I den 86:e minuten kontrade Kalmar genom Nanasi som frispelade inhopparen Noah Shamoun. Yttern sköt men Diawara stod för en avgörande räddning på friläget och bollen gick så småningom ut till hörna.

Shamoun skulle få det sista ordet dock. Hans inspel i den 93:e minuten träffade Lasse Nielsen och bollen gick i eget mål. Självmålet gjorde att Kalmar vann matchen och skickade MFF allt längre från toppstriden. Hela tio poäng skiljer till serieledaren Häcken inför allsvenskans sista tredjedel. Kalmar är efter segern kvar på sjunde plats men har samma poäng som IFK Göteborg.

Efter slutsignalen buades MFF-spelaren ut av hemmapubliken. Desto gladare miner var det hos Noah Shamoun, som låg bkao mdet avgörande målet:

- Fantastisk känsla. Jag hade ett läge innan som jag ska sätta tio av tio gånger, så jag fick lite ilska och tänkte att jag bara skulle skjuta in bollen (vid målet). Det lönade sig, säger KFF-yttern till Discovery+ efter slutsignal.

- Vi har verkligen tagit steg och till slut lönar sig allt arbete. Segern är fantastisk skön.

Henrik Rydström var nöjd med trepoängaren:

- Jag sa innan matchen att jag hoppades att vi skulle visa att vi kan tävla mot de bästa lagen på bortaplan och det tycker jag att vi, minus inledningen, gör till 100 procent, säger KFF-tränaren i samma sändning.

På presskonferensen efteråt utvecklade han sina tankar

- En otroligt härlig seger att kunna avgöra i slutet. Det känns givetvis jäkligt bra, säger Rydström.

MFF:s interimtränare Andreas Georgson var besviken efteråt:

- Nu är man helt tom. Det är en jäkla besvikelse att inte komma härifrån med några poäng, det är tungt. Det är baksidan av fotboll, säger han till Discovery+.

- I dag tycker jag att det är många avgörande delar (som inte fungerar). När vi tar oss fram till lägen och ska sätta pricken över i:et. Ibland är det lite dåliga beslut, ibland är det lite tekniska utföranden som inte fungerar och så blir det inget bra av det.

MFF-spelarna buades ut av hemmapubliken efter slutsignal. Georgson menar att han kan förstå fansen besvikelse:

- Vi delar besvikelsen över dåliga resultat. Vi delar frustationen över att vi prestationsmässigt inte kommer dit vi önskar. Sådana dagar har man ibland men i dag var det lite för mycket för att det ska vara okej.

Malmö FF: Diawara - Beijmo, Nielsen (K), Hadzikadunic, Moisander -  Peña (utbytt 35'), Larsson (85'), Zeidan - Ceesay (59'), Berget, Buya Turay (59').

Byten: Christiansen (35'), Kiese Thelin, Birmancevic (59'), Rakip (85')

Kalmar FF: Friedrich - Lindahl (utbytt 67'), Sætra, Sjöstedt, Olafsson - Karlsson, Gustafsson, Romario (77') - Skrabb (67'), Berg (K), Nanasi (90').

Byten: Sachpekidis, Netabay (67'), Shamoun (77'), Bjerkebo (90').

Gula kort: Zeidan (45'), Beijmo (51'), Hadzikadunic (83').