Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

MFF i över två timmar långt möte med polisen: "Fått över 70 mejl med vittnesmål"

Allsvenskan

Malmö FF kallade till ett möte med polisen och MFF Support, efter oroligheterna innan och efter hemmapremiären.
Klubben manar nu supportrarna till "uppmärksamhet" framöver.
- Man kan ha förhoppningen att polisen ska lyssna på oss och ta till sig den här massiva kritiken, säger klubbens SLO Pierre Nordberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Mötet Malmö FF-Hammarby i allsvenskans andra omgång omgärdades av oroligheter före och efter matchen. Tre poliser skadades och lika många anmälningar gjordes för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman. 

Polisen kritiserades för sitt agerande i samband med MFF-supportrarnas marsch till Eleda Stadion och vid hemgången efter matchen. Budskapet var att lagbrott såsom maskering, pyroteknik och bangers inte skulle tolereras, vilket ledde till flera ingripanden av ordningsmakten. 

Sedan flertalet supportrar reagerat på polisens agerande kallade MFF till ett möte med polisen och den officiella supporterföreningen MFF Support för att få en bredare bild av händelserna för tio dagar sedan. Enligt klubben skapade vissa av polisingripandena "en otrygg situation för tredje part".

Annons

När Fotbollskanalen bad klubbens vd Niclas Carlnén om en kommentar rörande mötet hänvisade han till SLO:n (Supporter Liaison Officier) Pierre Nordberg.  

Han berättar om ett över två timmar långt möte, där de ville reda ut om polisen bytt arbetsmetod mot supportrar som begår lagbrott utanför arenorna - vilket allt tyder på enligt Nordberg.  

- Det var inget de hade sagt i förväg, att de skulle arbeta på ett annorlunda sätt. De säger däremot att de egentligen inte arbetar på ett annorlunda sätt. Att de alltid gör en bedömning och agerar på olagligheter, för det igår i deras uppdrag. Medan det, baserat på vittnesuppgifterna som vi fått in, så säger alla att man märkte att polisen arbetar på ett annorlunda sätt, säger han till Fotbollskanalen.  

Nordberg har sedan förra söndagen varit i flera samtal med supportrar och fått lite över 70 mejl, där en del varit samlade vittnesmål från flera personer.

Annons

Tidigare har polisen avstått från att gå in i supportermarscher, och i en intervju med Sydsvenskan menade polismästaren Tomas Rosenberg att det inte finns ett nytt nationellt direktiv där ska agera mer aktivt mot supportrar. Inget mer än att polisen fortsatt kommer kunna agera vid lagbrott utanför arenorna framöver.  

Nordberg beskriver supportmarschen som glad och inte avvikande från en traditionell marsch. SLO:n menar att han varit på många fler marscher som innehållet mer negativa beteenden än denna.  

Av vittnesmålen att döma, har oskyldiga kommit i kläm?  
- Ja, det får man säga. De flesta som hört av sig, jag skulle inte säga att någon erkänt att de gjort ett lagbrott i alla fall. De som kommit i fram i media tidigare, som Sydsvenskan redogjorde, har mest berättat händelserna på "Möllan", "Pildammarna", Baltiska vägen och Snabbt&Gott.  

Annons

Pierre Nordberg fortsätter:  

- Då är det att man tycker att polisbilar kört riskfyllt i folksamlingar med mycket folk, polisen har uppvisat en dålig attityd, det har varit en kommunikationsbrist. Att de säger att de till följd av denna händelse är folk rädda för polisen, eller rädda för att gå på fotboll. Men då mer rädda för hur de ska bli behandlade av polisen framöver. Och det var det vi framförde på mötena också. 

Vet du om övervåld har skett i samband med detta?  
- Det har det säkert. Enligt vittnesmålen som vi har fått in så har folk kommit med sådana berättelser också. 

I sin kommuniké gällande mötet skriver MFF att polisen alltid bedömer risken för tredje part och att man kan komma att agera på ett liknande sätt vid supportermarscher framöver. Det är viktigt att supportrarna "känner till förutsättningarna och att man är uppmärksam på sin omgivning när man tar sig till och från en match", står det i meddelandet.  

Annons

Nordberg hoppas att supportermarscher kan genomföras framöver, och MFF kommer fortsatt ha en dialog med polisen menar han.  

- Vi kan inte säga till en myndighet vad de ska göra och inte göra. Men man kan ha förhoppningen att de ska lyssna på oss och ta sig den här massiva kritiken som vi har fått in, och att man kommer ändra sig. Om de har ändrat sig så är det inget som de har sagt. Men polisen erkänner inte när de gör fel eller så heller, säger SLO:n.  

När Fotbollskanalen pratade med Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman förklarade han att klubbarna, i egenskap av arrangörer, haft önskemålet att polisen ska vara mer aktiv i arbetet före matcher.  

Klubbarna vill att ordningsmakten i större utsträckning agerar mot personer som begår brott och ordningsstörningar innan de kommer till arenan, för att avlasta arrangören. Något som framfördes till myndigheten i vintras, och som enligt Fredman varit en "aktiv fråga i flera år". 

Annons

- Då har vi (svensk fotboll) framfört att vi ibland ser hur supportermarscher sker genom stadskärnor med polisär närvaro i rätt hög grad, där det pågår maskering och brott begås, men där ingenting görs. Utan polisen har följt marscherna genom stan och sen lämnat över folket samt ansvaret till arrangören vid insläppet, säger Martin Fredman och fortsätter:  

- Då blir det svårt för polisen att ställa krav på arrangören, om de själva inte ingriper när brott begås utanför arenan. Då har polisen sagt att de ska försöka vara mer aktiv inför matcher för att hjälpa arrangörerna att inte få in risksupportrar eller olagligt beteende på arenorna. Svensk fotboll är helt överens om att den hjälpen (från polisen) behövs. Sen får polisen själv svara på olika ingripande och vad som har gått rätt eller fel till där. 

Annons

Svensk Elitfotboll (Sef) och SvFF har därmed varit drivande i frågan. Pierre Nordberg upplever dock inte att Malmö FF krävt hårdare tag inför matcher.  

- MFF har inte sagt till att de ska agera så här ute på stan. Det är inget önskemål från MFF:s sida, avslutar han.  

Publicerad 2024-04-17 kl 16:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto