POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

MFF-supportrar rasar mot intimare visitation: ”Folk är rädda för att bli tagna på brösten”

Foto: Bildbyrån

Nytt för i år på svenska fotbollsarenor: intimare visitering.
Rörande det höjs nu kritiska röster från supporterhåll.
- Det här är inte rätt väg att gå, säger MFF Supports ordförande Thelma Ernst till Fotbollskanalen.

Ett förtydligande från Riksidrottsförbundet, RF, innebär intimare visitering av besökare på ståplats vid fotbollsmatcher i Sverige. Detta är ett rikstäckande direktiv och Malmö FF berättade om det på sin hemsida i går.

”Under 2019 kommer visitationen vid insläpp till stor del ske på samma sätt som föregående år. Den kommer dock att vara lite mer detaljerad än tidigare. Om du undrar hur den kommer att gå till kan du titta på det utbildningsmaterial som ges till visitationspersonal”, skrev klubben på sin hemsida.

Riktlinjerna är också inskriva i det polistillstånd som MFF måste ha för att få arrangera matcher. De nya visitationsbestämmelserna får Malmö FF:s officiella supporterklubb, MFF Support, att reagera starkt.

På sin Twitter skrev MFF Support följande under söndagen:

"MFF Support har fått beskedet att visitationen kommer att bli mer omfattande framöver. Detta innebär exempelvis att den som visiterar får vidröra med underarmen mellan benen på den som blir visiterad".

Till Fotbollskanalen säger supporterföreningens ordförande Thelma Ernst:

- Det här är inte rätt väg att gå. Det här kommer inte att göra att pyroteknik försvinner från svenska läktare.

Varför kommer inte pyroteknik försvinna i och med de nya riktlinjerna?
- Man kan se det på Trelleborgs match mot Gais där den här typen av visitation implementerades. Där brändes det bengaler. Vi kommer att se det under säsongen också - att trots den här typen av visitationen så kommer det brännas bengaler. Det här ingen lösning. Vi i MFF Support vill gå en annan väg.

MFF Support tror inte att hårdare tag kommer att leda någonstans.

- Vi är medlemmar i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och de är drivande i en annan typ av lösning med lagliga alternativ. Vi tror inte på hårda tag eller att röra folk på intima områden. Det kommer bara leda till att förtroendet sänks och att det blir en orolig stämning. Det är inte bra för svensk fotboll i stort. Det är inte det här man vill åt, att svensk supporterkultur ska stängas in i en liten box.

Hon fortsätter:

- Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet. Det känns inte helt hundra.

Även SFSU är kritiskt till de nya direktiven och skriver bland annat följande på Twitter:

"Att utsättas för en kroppsbesiktning, en intim undersökning är inte motiverbart när det gäller delta vid fotbollmatch".

"Vill förtydliga att dessa direktiv inte kommer ifrån eller är begränsade till Malmö utan är nationella instruktioner från Polisens rättsenhet tillsammans med RF (utbildning) och ska appliceras vid insläpp till ståplats. Vi arbetar med att djupare sätta oss in dessa nya direktiv".

Peter Narbe, MFF:s säkerhetschef, menar att klubben får förhålla sig till de nya riktlinjerna, även om han kan förstå kritiken.

- I vårt tillstånd till match har polisen förtydligat - och detta är på nationell basis - hur vi som arrangör ska genomföra den visitation som vi utsätter besökarna för när de ska gå på match. Det finns en instruktionsfilm som RF har tagit fram och det är den vi ska utgå ifrån och den är lite mer utförlig än vad de varit tidigare, säger Narbe.

Hur ser ni på de nya riktlinjerna?´
- Vi är tvungna att förhålla oss till det. Det är polisen som ger tillstånd och de reglerna som de sätter upp får vi förhålla oss till.

MFF Support är kritiskt, hur ser ni på det?
- Jag kan förstå att man är kritisk till det för det är en intimare visitation och att det finns ett resonemang kring hur integritetsnära en visitation ska vara när du går på en fotbollsmatch.

MFF Support tror inte heller att pyroteknik kommer att minska i och med det här. Tror du det?
- Jag tror inte att pyrotekniken kommer försvinna med den här typen av visitation.

Varför då?
- Vi känner inte på precis alla delar av kroppen. Den är inte heltäckande och det är väl en huvudanledning.

Publicerad 2019-04-01 kl 12:47
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto