Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mild om Stahre-beslutet - och sin egen framtid: "Det gäller att vara självkritisk"

Allsvenskan

IFK Göteborg har sparkat Mikael Stahre.
Nu berättar klubbdirektör Håkan Mild om bakgrunden till beslutet, jakten på en ersättare - och sportsliga ledningens ansvar.
- Självklart hade det varit önskvärt att inte behöva göra det här nu, säger han.

4:15
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från IFK Göteborg-IFK Norrköping i spelaren ovan.

Efter en säsong av blandade resultat slutade IFK Göteborg på åttonde plats i allsvenskan i fjol, och redan i vintras kunde Fotbollskanalen berätta att huvudtränare Mikael Stahre hade en osäker framtid som huvudtränare i klubben.

Förra veckan åkte Blåvitt ur svenska cupen efter att ha förlorat två av tre matcher, bland annat mot rivalen Gais. Ett utfall som fick den sportsliga ledningen att agera.

På onsdagen blev det officiellt att IFK Göteborg sparkar Stahre. För Fotbollskanalen berättar klubbdirektör Håkan Mild om bakgrunden till beslutet.

- "Micke" fick beskedet i går (läs tisdag). Då hade vi ett samtal, säger Mild till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur länge har frågan om Stahres framtid diskuterats?
- Det tycker jag inte är superintressant i det här läget. Vi har inte fått den utvecklingen som vi har önskat, och därav har vi tagit det här beslutet.

Från vilken tidpunkt fram till nu tycker ni att ni inte har sett utvecklingen ni önskade?
- Vi har inte lyckats … Vi har en jäkligt bra verksamhet och det har vi mycket att tacka "Micke" för, men vi har inte fått ut allt på planen varken som lag eller individer. Det är bakgrunden till beslutet.

Hur mycket påverkade resultaten i cupen beslutet?
- Det är en pågående dialog hela tiden. Det är en liten del, som allt annat, när man resonerar och slår ihop saker. Lite, men det var inte avgörande.

Håkan Mild vill inte specificera ifall Mikael Stahre hängde löst redan i vintras, efter den svajiga fjolårssäsongen i allsvenskan.

ANNONS

- Inom fotbollen diskuterar man alltid var man är på väg, var man vill vara och hur man ska nå dit. Det är en ständig diskussion samtidigt som truppen förändras med mera. Därför har vi en ständig analys och feedback, säger Mild.

Hade Stahre fullt stöd i vintras?
- Ja.

Vad förändrades på tre tävlingsmatcher?
- Vi har spelat fler matcher än så. Svaret är att vi inte har fått den utvecklingen som vi hade önskat.

Vilken roll har spelarna haft i det här beslutet?
- Spelarna tar inga beslut i det här fallet, utan det är ledningen och styrelsen.

Jag tänker att det finns ett spelarråd man kan rådfråga i saken.
- Spelarna tar inga beslut om sådana här saker.

Hur ser du på att den här förändringen kommer drygt tre veckor innan den allsvenska premiären?
- Det finns tid kvar till att allsvenskan börjar. Självklart hade det varit önskvärt att inte behöva göra det här nu, naturligtvis. Men med tanke på det som jag har sagt innan har vi nu tagit beslutet.

ANNONS

Att ni är i den här situationen, där ni sparkar er huvudtränare veckor innan allsvenskan börjar. Hur ser du på ditt och den sportsliga ledningens arbete?
- Självklart gäller det att vara självkritisk, det är inget att diskutera om. Vi som jobbar med det här är ett team och vi har inte lyckats kring de här bitarna. Så är det.

Du är ansvarig för verksamheten. Hur ser du på din egen framtid i Blåvitt?
- Jag behöver inte fundera på det, det finns det andra som gör. Det finns mycket jag måste tänka på men min framtid är inte en av sakerna.

Alexander Tengryd och William Lundin, som tidigare var assisterande tränare till Mikael Stahre, kommer nu att dela på huvudtränaransvaret tills vidare. Parallellt kommer IFK Göteborg att driva en process där man söker efter en långsiktig ersättare.

- Vi har påbörjat den processen och det kommer att få ta den tid som det krävs. Vi har inte satt någon deadline och känner ingen stress, säger Håkan Mild.

ANNONS

Vad letar ni efter när det kommer till en ny huvudtränare?
- Naturligtvis kommer vi att vara noggranna när vi letar efter en ny huvudtränare, och den processen har precis börjat. Så det kommer jag nog behöva att få återkomma kring lite längre fram.

Vilken riktning vill ni att herrlaget ska ta framöver när det gäller det sportsliga?
- Som sagt, vi har en bra verksamhet som "Micke" har varit högst delaktig i att skapa. Det är en verksamhet som är professionell på alla sätt och nu ska vi bara få till det på planen. Det har vi inte lyckats med tidigare, och det är i den riktningen vi vill gå.

Håkan Mild avslutar med att han inte känner någon oro kring var IFK Göteborg är på väg som klubb.

- Jag ser väldigt positivt på IFK:s framtid. Vi har en bra verksamhet med många fungerande avdelningarna. Vi har en bra kontraktssituation på många spelare och vi har en akademi som får fram talanger. Vi är stabila på många sätt. Men som sagt, vi har inte fått till utvecklingen på planen (i a-laget) och som fotbollsklubb är det hyfsat viktigt att man får det. Men överlag är vi en förening som mår bra, säger Mild.

ANNONS

2 april premiärspelar IFK Göteborg mot IFK Värnamo på Gamla Ullevi.

Publicerad 2023-03-08 kl 10:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto