Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Miljardären lämnade - och Dalkurd kunde gått i konkurs: "Gick back tre miljoner i månaden"

Allsvenskan

Kawa Junad slutade pumpa in pengar i Dalkurd.
Det kunde slutat med konkurs.
- Plötsligt gick vi back nästan tre miljoner i månaden, med mindre än 100 000 på kontot, säger klubbens sportchef Adil Kizil till Aftonbladet.

3:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses sammandraget från Dalkurds senaste match, mot Hammarby.

Dalkurd sålde under sommaren flera nyckelspelare. Målkungen Mohamed Buya Turay gick till Sint-Truiden i Belgien, Östersund köpte Rewan Amin, AIK gick för Heradi Rashidi – och japanen Yukiya Sugita flyttade till Tractor Sazi i Iran.

Anledningen var att klubbens stora finansiär, Kawa Junad, beslutat sig för att sluta pumpa in pengar då klubben inte ville gå med på hans kravlista – och behovet av pengar var akut.

I en intervju med Aftonbladet berättar sportchefen Adil Kizil att klubben stod på randen till undergång.

- Bland det sista Mikael Ahlerup (tidigare vd) sa innan han lämnade oss var: ”Utan Kawa kommer ni inte att klara er i mer än 30 dagar”. Plötsligt gick vi back nästan tre miljoner i månaden, med mindre än 100 000 på kontot. Innan året var slut behövde vi få fram över 20 miljoner, och inom 30–35 dagar skulle både lönerna och skatterna betalas. Ifall vi inte gjorde det skulle spelarna ha rätt att bryta sina kontrakt. Vi hade en månad på oss att rädda klubben. Hade vi inte klarat det så hade Dalkurd upphört att existera, säger han till tidningen.

ANNONS

Kizil berättar att man fick 20 miljoner (inklusive eventuella bonusar) för Turay, sex miljoner för Amin, 2,4 miljoner för Sugita – och en mindre summa för Rashidi som satt på utgående kontrakt. Han berättar också att hans far, ordföranden Ramazan Kizil, tog ett privat lån för att klara utbetalningarna den första månaden.

- Det var ett miljonbelopp, med en ränta som han stod för personligen. Det fanns inget val.

Ytterligare ett exempel som bevisar vilket ekonomiskt läge klubben hamnat i är det faktum att den nye tränaren Johan Sandahl i princip arbetar utan lön.

- Med lönen vi kunde erbjuda hade han inte ens klarat en hyreskostnad. Så han bor hemma hos mig, det har han gjort ända sedan han tillträdde.

Mötet mellan Dalkurd och IFK Göteborg visas på C More Live och på cmore.se. med start 14.50. Avspark 15.00.

ANNONS
Publicerad 2018-09-02 kl 09:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto