Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Mindre fylla på allsvenska matcher: "Oerhört glädjande"

Foto: Bildbyrån

Antalet kraftigt berusade personer på Stockholmslagens matcher i allsvenskan har minskat med 40 procent sedan 2015. Det visar en studie som satsningen "Fotboll utan Fylla" ligger bakom.

Satsningen Fotboll utan Fylla lanserades i början av 2016 av IQ och STAD som samarbetar med de allsvenska Stockholmsklubbarna Djurgården, Hammarby och AIK. Syftet är att skapa en bättre fotbollsupplevelse genom att minska andelen kraftigt berusade personer på matcher.

2015 genomfördes en blåsstudie som visade att tio procent av publiken på Stockholmslagens matcher var kraftigt berusade. När en ny mätning gjorts den här säsongen syns en minskning på 40 procent. En skådespelarstudie (skådespelare som låtsas vara fulla) visar också att andelen kraftigt berusade personer som nekats inträde till arenorna ökat med 154 procent sedan 2015 och att andelen kraftigt berusade personer som nekats köpa alkohol inne på arenan ökat med 78 procent.

- Resultaten från både blås- och skådespelarstudien visar att arbetet som genomförts i Fotboll utan Fylla har haft effekt. Att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent är fantastiskt och jag tror verkligen att detta kommer resultera i en ännu bättre fotbollsupplevelse för besökarna, säger Anna Kervall, tf vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Även Stockholmsklubbarna är mycket glada över förändringen på sina matcher.

- Det är oerhört glädjande att det arbete vi genomfört tillsammans med övriga parter inom Fotboll utan Fylla redan gett så positiva resultat. Nu har vi en metod som vi vet fungerar och även om resultaten redan är väldigt positiva finns det fortfarande saker som behöver förbättras ytterligare, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Djurgårdens vd Henrik Berggren:

- Jag är övertygad om att arbetet inom Fotboll utan Fylla förändrat attityden till alkohol i samband med fotboll, inte bara hos alla som jobbar med satsningen utan även hos våra besökare. Att ta en öl eller två i samband med fotboll är helt ok men jag tror att alla håller med om att kraftigt berusade personer inte bidrar till varken bättre stämning eller tryggare arrangemang.

Publicerad 2017-11-22 kl 12:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons