Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Ministern om läktarproblem kring allsvenskan: ”Sorgligt att det ser ut som det gör”

Allsvenskan

Annika Strandhäll menar att det är sorgligt hur det ser ut med läktarproblem i allsvenskan.
Och själv skulle hon inte ta med sina barn på ett Stockholmsderby.
- Det är klart att fotbollen själv har ett fortsatt jobb att göra här i att städa upp och trygga arenorna, säger socialministern i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Socialministern Annika Strandhäll gästar veckans avsnitt av podcasten Lundh. Där berättar hon bland annat att hon precis som tidigare inrikesministern Anders Ygeman inte skulle ta med sina barn på ett Stockholmsderby.

Varför inte?
- För att det är stökigt. Här har vi ett område där det definitivt finns mer att göra, för att uttrycka sig milt, när det gäller att städa upp i hur det skriks inne på arenorna. Det blir lite möjligtvis, men man har faktiskt gjort ett jobb här i Stockholm i att Folkhälsomyndigheten har varit involverade, säger Strandhäll och syftar på det projekt som Djurgården, Hammarby och AIK jobbat med tillsammans med organisationen IQ.

Annons

Mindre fylla, helt enkelt.
- Mindre fylla på fotbollsarenorna, som har varit ganska framgångsrikt. Jag tror att de när jag träffade dem senast beskrev att det är 40 procent färre kraftigt berusade inne på arenorna som en följd av det här jobbet som man har gjort i Stockholm. Det är där det spårar ur. Att man får stoppa fler kraftigt berusade från att komma in på arenorna och från att köpa alkohol inne på arenorna. När jag pratade med dem lät det som ett ganska framgångsrikt och spännande arbete, måste jag säga.

Då kommer man in på det som var Björn Erikssons huliganutredning 2013, där man efterhand har gått honom till mötes med maskeringsförbud och liknande. Samtidigt är det inte så att man går upp och plockar folk som är maskerade eller som står och eldar med bengaler. Är det ens önskvärt att man gör det?

Annons
- Det skulle kanske vara önskvärt. Det beror på hur mycket det spårar ur. Men det är klart att fotbollen själv har ett fortsatt jobb att göra här i att städa upp och trygga arenorna. Det exempel som jag lyfte i IQ är ett väldigt positivt och bra samarbete där fotbollen själv tillsammans med en aktör bidrar till att städa upp. Jag tycker ändå att när det uttrycks ett tydligt behov från idrottsrörelsen självt som med maskeringsförbudet eller med den utökade möjligheten att hålla folk utanför arenorna, att det faktiskt får effekt, då är det klart att om man behöver mer stöttning från politiken eller från lagstiftning så får man gärna flytta fram de positionerna och framföra det i sådana fall, och lyfta upp det i den dialog som vi har. Men jag tycker verkligen att det är lite sorgligt att det ser ut som det gör.

Annons

Men om jag hade haft Mats Enquist från Sef här så hade han lyft allt positivt, att det spelas X antal matcher utan problem och liknande. På rockfestivaler ser det annorlunda ut. Men du upplever att det ser för sorgligt ut?
- Jag håller med om det. Det är klart att de flesta matcher som spelas fungerar väl. Men jag har också sett exempel där det absolut inte fungerar. Oavsett det har man att göra upp med att bilden fortfarande är väldigt mycket så. Att man väljer från att avstå från att ta med sina barn.

Strandhäll tycker att samhället ska hjälpa till att lösa problemen, men vill också se att klubbarna tar ett eget ansvar.

- Det är ett samspel, tänker jag, där det återigen måste handla om en lyhördhet från politiken kring vad vi kan bidra med för att skapa bättre förutsättningar för fotbollen att ta sitt ansvar. Men kopplingen till att hitta den typen av positiva samarbeten som lyfter en schyst supporterkultur och premierar det är jätteviktigt.

Annons

Det som pågår nu som har hänt både i Stockholm och i Malmö är att polisen krymper ståplats. Det är någon slags maktkamp mellan supportrar som tänder bengaler och polisen, det är allt annat än ett samspel. Hur kan man luckra upp en sådan situation? För ofta blir det då polariserat och att det blir en kollektiv bestraffning. Hur kan man luckra upp det?
- Det finns säkert en bakgrund till varför de initiativen har tagits på det sättet och att man testar den vägen. Sedan får man väl göra en utvärdering av effekterna det. Men det är klart att det handlar om att vända runt och att supportra sådant som är positivt. Det är skönt att min myndighet tillsammans med IQ är involverat i det.

Fakta

192 - Annika Strandhäll

Avsnitt 192 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Annika Strandhäll. Socialministern har ansvaret för idrott i regeringen och talar om hur mycket idrotten får ta av hennes tid, om varför idrott har svårt att bli en riktig valfråga, om att anslagen till idrotten inte höjts förrän det senaste året, om synen på att ordna stora mästerskap i Sverige och om skälet till att man tvekar på att åka till VM i Ryssland och om.

Dessutom ger Strandhäll sin syn på fotbollens problem med jämställdhet och mångfald, om varför det är okej för statliga Svenska Spel att sponsra herrar och damer med olika mycket. om vems ansvar det är att bekämpa stök kring fotbollen, om att man hoppas på att omregleringen av spelmarknaden ska ge mindre problem och om besvikelsen över att förebilden Zlatan satsat på ägande i ett spelbolag.

Publicerad 2018-05-02 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto