Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mjällby: "Vi är inget allsvenskt lag"

Allsvenskan 2009-05-26 kl 11:25

Succé i Superettan så här långt och vägen mot Allsvenskan ser ut att vara spikrak för Mjällby. Men tränaren Peter Swärdh vill ligga lågt i snacket om Allsvenskan.

- Visst har vi visat att vi i enstaka matcher kan hävda oss i mot allsvenska lag som Malmö FF och Hammarby men att bli ett allsvenskt lag som ska hålla över 30 omgångar är en resa som tar tid, säger Peter Swärdh till FotbollDirekt.se

Mjällby har satsat på en blandning av gammalt och ungt. Längst bak härbärgerar veteranerna Mattias Asper i målet och Patrik "Bagarn" Rosengren i anfallet. Offensivt finns ungdomlig entusiasm och talang i omskrivne Erton Fejzullahu och 26-årige Marcus Ekenberg som har skaffat viss rutin trots sin unga ålder.
- Ja, vi har en bra mix i laget men det största faktumet är ändå att vi har byggt laget på spelare från västra Blekinge och östra Skåne, kryddat med ett par rutinerade namn. Den lokala förankringen är mycket viktig i en klubb som Mjällby, säger Peter Swärdh.

ANNONS

Laget från Hällevik, som har tre år i Allsvenskan bakom sig, varav den senaste sejouren tilldrog sig 1985 med Anders Linderoth som tränare, har inlett Superettan med sex segrar, två oavgjorda och en förlust på de inledande nio matcherna.
- Vi har gått bra under inledningen och gjort en hel del bra prestationer. Vi har haft bra effektivitet. Men vi ska tänka på att säsongen är lång och det har snart bara gått en tredjedel av serien. Betänk att ett lag som BP förra säsongen kom igång först under de sista 20 omgångarna. Jag skulle tro att lag som Landskrona och Norrköping kommer att blanda sig i till slut ändå. Annars tror jag att det blir de lag som ligger med i toppen nu också kommer att göra upp om det senare.

Men borde inte ni vara huvudkandidat till att ta steget upp?
- Vi har satt som målsättning den här säsongen att komma topp sex och vara med däruppe så länge vi kan. Klubben hade en uttalad vision att spela i Allsvenskan inom tre år när jag skrev på mitt treårskontrakt.

ANNONS

Ekonomin är det något som många klubbar brottas med idag men enligt Swärdh är det ingen fara på taket hos Mjällby.
- Det har varit en ekonomisk resa för oss också inte minst under försäsongen men som läget ser ut idag, ser det bra ut.

Har ni mycket publik på matcherna som kan generera extraintäkter?
- Vi har runt 2 000 åskådare på matcherna men det är ju så med de här trakterna kring Hällevik att det kommer allt mer folk hit under sommaren och orten växer befolkningsmässigt. Kan vi fortsätta spela bra, kan vi få riktigt bra publiksiffror senare under sommaren, säger Swärdh. Jag tror att en tredjedel av vår totala ekonomi kommer från publiken, så den är viktig.

Håller Mjällbys organisation för om det skulle bli allsvenskt spel nästa säsong?
- Mjällby gör massor med bra saker. Men det finns en massa saker att göra för att etablera sig. Just nu är Mjällby en bra superettaförening men från att gå därifrån till Allsvenskan finns det mycket att göra.

ANNONS

Peter Swärdh, med meriter som huvudtränare i Helsingborg, kom till klubben inför den här säsongen efter att ha tagit Åtvidaberg till två raka sjätteplatser och förra säsongen var "Åtvid" bara fyra poäng från kval till Allsvenskan.

Nu är han på väg att toppa det med att ta Mjällby till Allsvenskan.
- Givetvis har tränarna betydelse i sammanhanget. Men det handlar också om spelarnas individuella kapacitet och att jobba tillsammans som ett lag.

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto