Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Motståndet mot VAR i allsvenskan växer bland klubbarna: "Vårt mål är att det inte införs"

Allsvenskan

Motståndet mot VAR växer inom svensk fotboll.
Ett stort antal klubbar har numera årsmötesbeslut från medlemmarna gällande att motverka att tekniken blir verklighet i allsvenskan.
- Vårt mål är att se till att det inte införs, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se TV4-Sportens inslag om storklubbarnas motstånd mot VAR i spelaren ovan.

IFK Göteborg, Malmö FF, AIK, Djurgården, Hammarby.

Listan på klubbar vars medlemmar hittills röstat igenom beslut som innebär att respektive klubb ska arbeta aktivt mot införandet av videogranskningssystemet VAR, fortsätter att växa. Motståndet är tydligt i en stor del av fotbolls-Sverige vilket innebär att en rad tunga pjäser nu ska försöka övertyga Svenska Fotbollförbundet om att Sverige och allsvenskan ska stå utanför det tekniska hjälpmedlet för domarna.

Så hur ligger landet kring processen att utreda VAR?

Sedan en tid tillbaka finns en VAR-grupp bestående av personer från Svensk Elitfotboll (intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan) och Svenska Fotbollförbundet. De presenterade en rapport tidigare i år, där man bland annat gjorde en kalkyl på vad det skulle kosta.

Annons

I mitten av augusti ska en färdig utredning presenteras för SvFF. Utifrån den rapporten sammanställs det ett förslag som går ut på remiss till medlemmarna. Bland de som finns med i remissrundan kommer bland annat de olika distrikten samt toppklubbarna på herr- och damsidan att ingå. Därefter kan det fattas ett beslut av förbundsstyrelsen i oktober i år. Tidigast skulle VAR kunna vara på plats 2023, förklarar förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Det ska investeras och det ska förberedas, det tar nästan ett helt år. Så det är utsiktslöst att tänka sig tidigare än 2023, säger han till Fotbollskanalen.

Anders Pålsson är ordförande i Malmö FF. Ett MFF vars medlemmar på årsmötet 2020 röstade för att klubben ska ta ställning mot VAR. Han förklarar att han skrivit brev till SvFF och till Sef och klargjort MFF:s hållning i frågan. Dessutom sitter klubbens vd Niclas Carlnén med i den aktuella VAR-gruppen.

Annons

I din värld, skulle det var möjligt för SvFF att införa VAR trots att det är ett stort antal klubbar där det finns årsmötesbeslut på motsatsen?
- En sak är den tekniska lösningen och den andra är tillämpningen av den tekniska lösningen. Att tillämpa det så som vi sett i vissa ligor i Europa, tror jag hade varit ganska olyckligt, med stora avbrott i matcherna. Det kommer publiken att reagera mot. Det är det ena perspektivet. Det andra är ju om Sverige kan stå utanför detta när alla andra ligor har infört det? Det återstår att se. Men att göra det rakt av som skett i ett antal länder och ligor – det tror jag blir ganska starka reaktioner mot från våra fans och medlemmars sida. Det krävs att man har en klok tillämpning av VAR om det ska införas, säger Pålsson till Fotbollskanalen.

Tror du att medlemmarnas åsikt i Malmö och de andra klubbarna som röstat likadant, kommer att ha någon effekt?

Annons
- Jag vet inte. Jag hoppas det naturligtvis.

Även i AIK röstades ett liknande förslag igenom förra året.

- Det vore konstigt om förbundet inte tog hänsyn till sina medlemmar. Det vore precis lika konstigt som om vi tjänstemän inte tog hänsyn till vad våra medlemmar beslutar. Det (motståndet från många klubbars medlemmar) kommer definitivt vara underlag för en diskussion men också ett beslut. Det är jag ganska övertygad om, säger klubbdirektör Björn Wesström till Fotbollskanalen.

Hur arbetar ni med det här rent praktiskt?
- Först och främst så sker det arbetet inom Sef och det blir precis som du säger fler och fler som ansluter sig till den skara av klubbar som redan har ett sådant medlemsbeslut. Både inom Sef och mellan de här klubbarna kommer det krävas ett arbete för att jobba igenom frågan. Vårt mål är att se till att vi inte inför VAR.

Annons

Blåvitts ordförande Richard Berkling, till GP:

- Först och främst är jag oerhört tacksam för att vi har föreningsdemokrati. Frågan kring VAR är komplex, om man läste hela motionssvaret från styrelsen så belystes den biten. Vi tror att tekniska hjälpmedel kommer vara en del av fotbollen framöver, men så som det fungerar i dag fungerar det inte bra. Upplevelsen påverkas kraftigt. Förra veckans Champions League-match med Dortmund blev en lätt utdragen historia för att avgöra om det var mål eller inte. Det är inte så fotboll ska spelas. Passionen och nerven går förlorad.

Att upplevelsen på plats försämras med VAR är något som klubbarnas medlemmar lyft fram som ett problem, vilket Djurgårdens vd Henrik Berggren säger så här om:

- Jag tror framför allt det är vid målsituationer, att glädjen inte kan yttras direkt utan att man ska behöva vänta på någon form av kontroll innan den spontana glädjeyttringen.

Annons

Karl-Erik Nilsson säger till Fotbollskanalen att det blir svårt för förbundsstyrelsen att rösta igenom något som stora klubbar i Sverige inte vill ha.

- Vi får se resultatet av den remissförfrågan vi går ut med i höst. Då har man också ett material att utgå från. Sedan är det naturligtvis så att om våra tyngsta pjäser som kommer mest i fråga kring det här inte vill ha det så är det klart att det är oerhört svårt att fatta ett beslut som går emot de klubbarna som ska tjäna mest på det.

Du har en högt uppsatt position inom Uefa och många andra medlemsländer har redan infört det. Finns det ett tryck från Uefa kring att Sverige ska ta rygg?
- Det är 31 medlemsländer som påbörjat det här implementeringsarbetet tillsammans med Uefa och Fifa och av dem har 21 prövat VAR i olika omfattning. Det kommer att införas i de europeiska gruppspelen på klubbsidan och det kommer att vara i EM i år men även i EM-kvalet inför EM i Tyskland 2024. Så succesivt kommer vi att bli en del av det här oavsett om vi vill det eller inte.

Annons

Han fortsätter:

- Det kommer inte vara så att det är någon annan organisation som bestämmer vad nationsförbunden ska göra med de inhemska ligorna. Men det är klart att det yttre trycket, om fler och fler har det och den konkurrensnackdel det kan vara att inte vara en del av det, naturligtvis är något som man måste ta med i den fortsatta bedömningen.

Vad får det för konsekvenser om Sverige ställer sig helt utanför?
- Våra spelare får ju mindre vana vid att hantera det och det kan påverka då man kommer in i landslag och de europeiska klubblagsturneringarna. De som det kanske berör mest är domarna och vårt domarlandslag som finns på den översta nivån när det gäller internationella. De måste på sikt få en träning i VAR och kan vi inte erbjuda den träningen på hemmaplan - ja då måste vi söka kontakt med grannländer eller övriga medlemsländer i Uefa och försäkra oss om att våra domare får den träning de behöver för att kunna agera i de internationella matcherna.

Annons
Publicerad 2021-04-05 kl 09:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto