Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Mujanics infekterade uppbrott efter tolv år: "Är extremt besviken på MFF"

Allsvenskan

Amel Mujanic börjar om i Örgryte IS, efter ett turbulent 2022.
Den tidigare Malmö FF-talangen lovordar Öis-tränaren Jeffrey Aubynn och talar för första gången om petningen från MFF:s A-lag förra våren.
- Att träna ensam var inte så kul, säger han till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Den 21-årige mittfältaren kom till Malmö FF som nioåring, men lyckades aldrig ta en plats i A-laget. Större delen av de senaste 2,5 åren var Amel Mujanic utlånad till klubbar som danska Hobro, Östers IF och senast Apoel Nicosia. Men efter en höst utan speltid avbröts lånet och MFF sålde Mujanic till superettan-klubben Örgryte för knappt två veckor sedan.  

Hos den cypriotiska tabelltvåan Apoel stannade det vid ett kort inhopp i september. Några veckor senare bytte klubben tränare och Mujanic tog en bänkplats vid bara ett tillfälle under resten av utlåningen. Han beskriver sitt första utlandsäventyr:  

Annons

- Helt okej. Spelade inte så mycket men tränade på bra, för jag visste att någon möjlighet skulle komma. Jag tränade alltid på bra och var i bra form, säger Amel Mujanic.

Hur var det halvåret personligen för dig?  
- Det var ett väldigt lärorikt halvår skulle jag säga. Så klart, när du inte spelar blir det lite jobbigt. Men väldigt lärorikt, både personligt och på fotbollsplanen. I och med att man spelar med så många utlänningar lär man sig nya saker. 

Även om Mujanic lämnade för Apoel i juni var utlåningen bekräftad i april. Den dåvarande MFF-tränaren Milos Milojevic kallade Mujanic för “en Sveriges bästa i sin ålder för två-tre år sedan”. Han uppfyllde dock aldrig sin potential i Malmö, utan gjorde bara en tävlingsmatch - för knappt tre år sedan.  

Hur känns det att lämna Malmö FF efter så många år?  

Annons
- Det känns bra. En spelare som vunnit allt man kan vinna i ungdomsåren, som varit bäst i alla år hela vägen upp till A-laget men inte får en chans... är extremt besviken på Malmö. Men som man alltid säger: Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.  

Känner du dig orättvist behandlad av Malmö FF?  
- Extremt. Vad det kan bero på kan du fråga dem.   

Utlåningen till Apoel och det ofrånkomliga avskedet föranleddes av några turbulenta månader för det tidigare tonårslöftet. Under försäsongen visade Milojevic “ut” Mujanic från en träning efter en tuff tackling. Ett par månader senare, i april, ställdes mittfältaren utanför A-lagets träningar. 

- Det finns mycket där på hans position. Han tänker också att han ska gå på lån i sommar så han tränar individuellt. Han är i egen träning, sa Milos Milojevic och motiverade petningen med att truppen var “för stor”.  

Annons

Hos det U21-lag som den assisterande tränaren Jeffrey Aubynn ledde var Mujanic välkommen att spela. Efter några veckor togs han till nåder och återvände till A-lagsträningen, men togs aldrig ut i några allsvenska trupper. 

Mujanic ger sin version av förra vårens händelser:  

- Det hände en del incidenter på träningar och det var det med Milos. Och så blev jag klar för Apoel och så tyckte han att jag skulle träna extra själv. Men jag fick spela matcherna (i U21-allsvenskan), så det var inga problem, säger han.  

Varför tog de tillbaka dig sedan?  
- De tyckte att jag spelade bra i matcherna och levererade som jag skulle göra. Det fanns inget annat, och att träna ensam var inte så kul. Så jag frågade och de sa: Absolut, du får hänga med.  

Tror du att det var ett straff från Milos?  

Annons
- Nej, inget straff så. Jag vet inte hur han tänkte om jag ska vara ärlig, för vi snackade hela tiden. Det var inget mellan oss, absolut inte. Milos är en bra tränare.  

Hur var din relation med honom?  
- Det var okej. I och med att man inte spelar så mycket så får du inte så bra relation med tränaren. Men när vi väl snackade så hade vi en bra dialog, så inget ont om Milos.  

Hur tacklade du allt detta?  
- Som vanligt, för jag visste att jag skulle till Apoel - så jag var tvunget att träna extra hårt. Sedan om det var med laget eller själv - det brydde jag mig inte så mycket om, om jag ska vara ärlig, i och med att jag fick spela matcherna.  

Andreas Georgson hade titeln sportchef i MFF förra året. Han svarar på Mujanics kritik: 

- Den känslan tror jag att väldigt många fotbollsspelare i landet delar - att man inte får de chanserna man förtjänar, att man är bättre än de minuterna som man får. I ett lag är det till slut så att tränaren tar ut den som spelar. Det är inte så mycket att säga om det. Det kommer alltid leda till en viss besvikelse och det är en del av spelet, säger Georgson till Fotbollskanalen.  

Annons

Det är ovanligt för Malmö FF att ta en spelare ur träning och sedan ta tillbaka honom. Hur ser du på allt detta i efterhand?  
- Det händer också runt om i fotbollsvärlden att någonting sker som en tränarstab inte tycker är acceptabelt. Så får det en konsekvens, men sedan så - ännu mer kanske med unga spelare - förtjänar man nya chanser och försöker att lära sig av misstag som har skett. Det tycker jag inte är så jättekonstigt. Det är klart man inte önskar att det händer hela tiden, men samtidigt lever vi i en bransch med mycket adrenalin och känslor, och ibland kommer de ut på fel sätt. Det är inget konstigt att det ibland får en konsekvens, och att man ibland får en ny chans är helt naturligt.  

Mujanic vill vända blad i Örgryte, som förra året klarade sig kvar i superettan via kval. Han ser fram mot att spela i nummer tio-rollen och menar att superettan kommer vara bra för hans utveckling. Mujanic återförenas med sin tidigare ungdomstränare Aubynn, som lämnade MFF förra månaden för att bli huvudtränare i Öis.  

Annons

- “Jeff” har från U17 och ända vägen upp betytt extremt mycket för mig. Jeff är en fantastisk person utanför planen, samtidigt är han fantastisk som tränare. En väldigt kreativ tränare, vilket jag gillar. Han tänker mer utländskt, om man säger så. Om några år ser jag att honom i en storklubb, det tror jag. Han är väldigt taktisk och vet vad han gör helt enkelt, säger Mujanic.  

Storklubb i Sverige menar du?  
- Ja, eller utomlands. Men det får ta några år. 

Har du några egna målsättningar det här året?  
- Först och främst är målet att ta upp Öis till allsvenskan. Och utvecklas så mycket jag kan och spela så mycket som det bara går.  

Amel Mujanics kontrakt med Göteborgsklubben sträcker sig över tre år. 

Publicerad 2023-01-17 kl 13:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto