Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

"När Häcken vinner guld firar jag med supportrarna"

Foto: Scanpix

I närmare åtta år har Peter Gerhardsson turnerat land och rike runt med BK Häcken.
I eftermiddag spelar de tillsammans för allra sista gången.
- Efter det går jag från tränare till deltidssupporter. Om de inte vinner matcher kommer jag bli förbannad, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

När Peter Gerhardsson var en liten grabb började han hålla på Arsenal för att anfallaren Charlie George såg ut som en rockstjärna.

När samma Peter Gerhardsson hade vuxit upp till en större grabb började han hålla på Hammarby av ungefär samma anledning.

Spelarna var långhåriga, skäggiga och rockiga. Precis i hans smak.

Sedan dess har musiken och fotbollen gått hand i hand genom hela hans liv. Nu blev han inte rockstjärna själv, men som fotbollstränare lever han ungefär samma liv, gör ungefär samma saker.

Han formar sina band, turnerar runt i Sverige och uppträder på de största scenerna.

Han har gjort det med flera olika konstellationer från flera olika städer. Överlägset längst tid har han dock spenderat med BK Häcken från Hisingen. De har jobbat tillsammans i snart åtta år.

I eftermiddag tar dock allt slut.

Klockan 15.00 gör de sin sista spelning tillsammans hemma på Bravida Arena.

Vart Peter Gerhardsson ska ta vägen efter den har han ingen aning om.

*** 

Kön av hungriga lunchgäster ringlar sig lång vid Sankt Jörgen Parks golfrestaurang ute på Hisingen. Där finns män i slips och kostym. Andra i gula vägarbetsjackor.

Mitt i mixen finns också ett gäng fotbollsspelare från BK Häcken. De sitter i ett eget reserverat rum i det ena hörnet. Martin Ericsson mitt emot Alexander Nadj och vid sidan om Rasmus Schüller. Bland annat.

Även huvudtränaren Peter Gerhardsson är på plats.

Iklädd träningsoverall lunkar han in och sätter sig vid ett av borden. En stund senare ställer personalen en havsinspirerad Wallenbergare med mos och ärtor på bordet framför honom.

Nästan exakt fem månader har gått sedan han och klubben, eller bandet om vi ska fortsätta prata i musiktermer, meddelade att de går skilda vägar när 2016 blir 2017.

Han kände sig trygg och nöjd med valet då. Han gör detsamma nu.

- Jag tog beslutet redan i höstas. Bestämde mig för att det här får vara sista året. Jag känner att jag vill göra något annat i mitt liv. Jag vill det, säger han.

Det låter inte som att det var ett svår beslut att fatta?
- Nej. Och när diskussionen om tre nya år uppstod i januari, februari klickade jag aldrig på det. Det visar väl att mitt beslut var genomtänkt.

Kommer det bli känslosamt att lämna?
- Det kommer det nog. Men jag känner mig glad. Jag känner inte att det ska bli jobbigt att lämna. Det ska bli spännande att se Häcken utifrån och spännande att göra något nytt.

*** 

2008 övergår i 2009. Efter ett gäng år som assisterande tränare i Helsingborg är det dags för Peter Gerhardsson att gå vidare i karriären.

Ganska tidigt börjar han förhandla med en klubb. De kommer långt och han är nära att skriva på.

Men så kommer Häcken plötsligt in i bilden och på bara några få dagar förändras allt.

- Det gick fort där. Ett par möten och sedan var det klart, minns han.

Det var utmaningen som lockade. Och långsiktigheten.

- I Helsingborg hade jag jobbat med tre olika sportchefer och fyra olika tränare. När jag pratade med Sonny (Karlsson, sportchef i Häcken) la vi upp en tydlig strategi och den kändes rätt.

Som nykomling var Häcken bottentippat det första året. Alla trodde att de skulle åka ur direkt. Att de inte skulle ha något att sätta emot. Alla fick fel.

- Vi förlorade de två första matcherna, Malmö FF hemma och Brommapojkarna borta. Sedan vann vi mot Blåvitt på Rambergsvallen med 4-1 och slutade femma det året. Som nykomling.

Därefter har Peter Gerhardsson fortsatt bygga och forma BK Häcken. Han har gjort det på samma sätt som han skulle ha gjort om han var rockstjärna i ett band.

Med ett fokus på gruppens helhet och med en stark tro på individens egen kapacitet. 

- Dynamiken i ett band är viktig. Precis som den är i ett fotbollslag. Målvakter och försvarare kan jämföras med trummisar och basister. Sedan har du excentriska sångare och målskyttar. De som vill stå längst fram gapa och skrika. Det är viktigt att du har alla de här personerna. Och att alla förstår sina olika roller. Det låter inte så jävla bra med elva trummisar i ett band.

Vilken roll har du haft i bandet?
- Manager. Jag försöker få bandet att utvecklas. Jag fixar ramarna runtomkring och de skriver låtarna. Jag gillar spelare som vågar ta egna beslut. Och jag tycker inte att man som tränare ska bestämma exakt vad de ska göra.

Filosofin har resulterat i en andraplats i allsvenskan 2012 och en seger i Svenska Cupen 2016. De största framgångarna i klubbens historia.

- Utifrån ser man alltid till resultat. Men som grund för att vara fotbollstränare måste du älska vardagen. Min vardag är mina tränarkollegor och mina spelare. Det är de jag umgås med hela tiden. Och tiden här har varit överlag väldigt rolig. Det är ett fantastiskt tränarteam som jag är tillsammans med, säger han. 

- Men visst är det tufft att inte ha vunnit allsvenska någon gång under de här åtta åren. Det hade man naturligtvis velat göra. Men IFK Göteborg, som är en mycket större klubb, har inte heller vunnit under de här åren. Det är inte lätt att göra det. Det ska man ha klart för sig. Men man måste få ha drömmen, hoppet, inför varje år.

Är SM-guldet det du saknar från åren i Häcken?
- Jag spelade tio år i Hammarby och hade ett silver där. I just den situationen när man kommer tvåa vill man gärna vinna, men jag vet inte om jag hade varit en lyckligare människa om jag hade vunnit SM-guld. Det finns andra värden. Mjuka värden som är mer betydelsefulla. När jag träffar folk från den tiden pratar vi om andra saker runtomkring. Inte resultat. Så kommer det nog bli med Häcken också.

*** 

Från Peter Gerhardsson till Mikael Stahre. Det är så ryktena och uppgifterna säger att det ska bli. Även fast Häcken-ledningen har varit tydlig med att de inte kommer presentera sin nye tränare förrän i december.

Vid den tidpunkten kommer Peter Gerhardsson ha packat sin väska och lämnat klubben.

- Vi tränar hela november, men det är möjligt att jag bara kör nästa vecka, säger han.

Varför?
- November-träningen är inriktad på nästa säsong. Jag har kontrakt december ut, men det är inte så att jag kommer leda fysträningen i november. Det hade varit svårt att motivera spelarna och säga: "Kör nu för fan gubbar för vi ska vara bra i januari". Det finns en gräns!

Han skrattar till och berättar ärligt att han inte vet vad han ska göra istället för att spendera dagarna uppe på träningsanläggningen Gothia Park Academy. 

Eller jo. En sak finns inplanerad. Han ska utmana sin fru Linda Blom, tidigare elitspelare i bland annat Bälinge och Djurgården, på prickskytte.

- För ett tag sedan fick hon för sig att hon har en bättre vänsterfot än mig. Det köpte jag inte för en sekund, så nu håller vi på och utarbetar en tävling. Det är novembers stora grej, säger han och ler.

- Om jag förlorar den... Då är det inte roligt.

Vad vill du göra efter det?
- Jag vill fortsätta vara tränare. Jag känner inte: ”åh, vad skönt att vara ledig”, utan att det ska bli kul att göra något nytt. Det har varit min inställning hela tiden. När något blir klart kommer jag kasta mig över det direkt.

Vill du träna ett lag redan nästa säsong?
- Ja, det vill jag. Sedan vet man aldrig. Jag tar inte vad som helst. Om det inte skull vara något som passar där kommer jag vänta.

Vad har du för krav?
- Jag vill jobba på ungefär samma sätt som jag har gjort här. Med väldigt stor frihet i hur vi ska bedriva fotboll. Det är den stora delen. Sedan vill jag ha något som känns utmanande för mig själv. Något spännande.

Kan det bli aktuellt med en klubb utanför Sveriges gränser?
- Jag har inte gjort några begränsningar överhuvudtaget. Inte i det första skedet. Jag och familjen är väldigt flyttbar. Vi kan bo egentligen var som helst.

Är det någon klubb som har ringt? Eller har det varit helt tyst i mobilen?
- Nej, helt tyst har det inte varit. Men jag tycker inte att det finns någon anledning att prata om hur många som har ringt eller vilka det är. Det får visa sig.

Är det något som har lockat då?
- Ja, det är det. Och det kan bli konkret. Jag tror och hoppas att jag kan köra igång i januari.

*** 

Åtta år.

Det är en lång tid oavsett om man tillhör en fotbollsklubb eller ett rockband. Och det är klart att åren skapar mängder av minnen att bära med sig. Minnen att plocka fram och se tillbaka på i framtiden.

För Peter Gerhardsson kommer minnena från tiden i Häcken bara vara positiva.

- Jag känner mig väldigt positiv redan nu! Sedan hoppas jag verkligen få uppleva att Häcken tar guld i framtiden. Det skulle vara stort. Vi får se var jag är då, men om jag inte är i en konkurrerande klubb kommer jag säkert ringa och tjata till mig en inbjudan. Eller kanske står jag bland supportarna. Ja, det gör jag nog. Jag står bland supportrarna och firar.

Han ler.

- Nu går jag ju från tränare till att vara någon form av deltidssupporter. Om de inte vinner matcher kommer jag bli förbannad.

Kommer du sitta på läktaren och konstatera "att det minsann var bättre förr"?
- Haha! Nej, det tror jag inte. Jag märker att mina gamla Hammarbykompisar som går på matcherna är sådana. Jag ser det på ett litet annat sätt.

Kommer du gå på matcherna?
- Det beror på var jag hamnar. Men någon gång kommer jag säkert göra det.

Annars får du och Sonny (Karlsson, sportchef) träffas och diskutera gamla minnen över ett glas whiskey.
- Jag gillar inte whiskey. Det har jag aldrig klarat av.

Han skrattar igen, plockar ihop tallrik, bestick och glas och lämnar restaurangen.

Ett par sista förberedelser, ett par sista dagar, återstår innan allt tar slut.

Bravida Arena, söndag 15.00. Det blir Peter Gerhardssons sista framträdande med rockbandet BK Häcken.

Publicerad 2016-11-06 kl 08:32

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER