Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

När MFF hade Bardghji och Hugo Larsson i samma pojklag: "Väldigt stora likheter mellan dem"

Allsvenskan

MALMÖ. För två år sedan spelade Hugo Larsson och Roony Bardghji tillsammans i Malmö FF:s akademi.
Medan Bardghji dundrar fram i FC Köpenhamn håller Larsson på med en liknande överljudsresa i MFF.
- Det finns absolut alla förutsättningar för att ta och explodera, säger tränaren Max Westerberg om Larsson.  

Foto: Bildbyrån.

På mindre än ett år hann Hugo Larsson flyttas upp från Malmö FF:s U17-lag, bli lagkapten i U19 och sedan skriva ett A-kontrakt. Proffskontraktet skrevs efter en försäsong där 17-åringen fick åka med till träningslägret i Marbella, där mittfältaren imponerade så pass mycket att han A-lagsdebuterade direkt efteråt i svenska cupens gruppspel.  

A-lagstränaren Milos Milojevic var tidig med att peka ut ynglingens storhet.  

- Han är en spelare som har många färdigheter som behövs för att spela på högsta nivån. Han är ung, men för min del är han den enda unga spelaren i Malmö, för alla andra är inte unga. Om du är 20 är du inte ung. 18-19-åriga spelare spelar i Champions League, inte kommer in och kommer ut, säger Milojevic.  

ANNONS

Inhoppet mot Gais följdes av en första startchans mot Ängelholm och nya inhopp mot Värnamo och AIK. I den allsvenska premiären satt Larsson på bänken, men ersatte en etablerad mittfältare som Adi Nalic redan i halvtid när MFF spelade mot Elfsborg i måndags. 

Och även den allsvenska debuten blev lyckad, mot ett av seriens förväntade topplag. MFF-spelarna stod på rad för att hylla Larsson efteråt, och lagkaptenen Anders Christiansen lyfte fram mittfältskollegans mentala styrka bland annat.  

- Jag vet inte om det är min främsta, men i alla fall en av dem. Jag är ganska lugn och håller mig på jorden, jobbar hårt hela tiden, så det är absolut en styrka, säger Hugo Larsson till Fotbollskanalen.  

Var kommer den från tror du? 
- Ingen aning riktigt. Jag tror väl att jag sagt innan att tränarna hjälpt mig att bli den jag är. Och med tanke på att jag fick stanna i både U16 och U17 så kanske det gav mig någonting. Att aldrig ge upp och bara fortsätta köra - så kommer det. Det är klart att jag kan ha lärt mig något från de åren på ungdomssidan. 

ANNONS

Utvecklingen har inte alltid gått lika fort under Larssons få levnadsår. Den 1,87 meter långa skåningen, från lilla Svarte utanför Ystad, kom till Malmö FF:s akademi vid tolv års ålder. Då var han en målspruta som anfallare och provtränade bland annat hos Chelsea under en veckas tid.  

Men när kroppen inte växte i samma takt som hos de andra lagkamraterna var Larsson en av dem som inte flyttades upp direkt från U16- respektive U17-laget. Den nuvarande tränaren för MFF:s U19-killar, Max Westerberg, hade Larsson i sitt lag på den tiden.  

Han beskriver Larsson som oerhört intelligent på planen och väldigt mogen som individ. Westerberg säger att Larsson tack vare sin trygghet inte är orolig över att utmana sig själv eller misslyckas.  

Vad säger du om hans resa?  

ANNONS
- Den är häftig så klart och man kan sätta massa sådana superlativ på den, och den har gått fort och så vidare. Men det är egentligen inte så vansinnigt konstigt, för han har varit oerhört målmedveten så länge jag har jobbat med honom. När vi lyfte honom till U19-truppen så kom han upp med en målmedvetenhet direkt egentligen och tävlade oerhört bra med sina lagkamrater om att få spela med en gång och slå sig in i det laget.

Westerberg fortsätter:

- Sedan så tycker jag att han var vårt största proffs, om man kan säga så, sett till hur han hela tiden tar hand om sig själv, förbereder sig och hur han varje dag driver sig själv för att bli lite bättre. Väldigt nyfiken och alert och vill lära sig grejer. Resan han har gjort är häftig och det har gått fort. Men det är konsekvensen av hans handlande, att han varit så driven. 

ANNONS

När Westerberg tränade U17-laget säsongen 2020 var Larsson inte juvelen i Sveriges bästa akademi. Året innan hade MFF värvat en då 14-årig Roony Bardghji från Rödeby, och högeryttern hann spela med U19-laget innan han skrev på för FC Köpenhamns akademi sommaren 2020.  

Svenskens historia är bekant vid det här laget. Några dagar efter sin 16-årsdag blev Bardghji den yngsta spelare någonsin att starta en match i danska Superligaen. Megalöftet har sedan fyllt på med fler rekord, som att bli den yngsta målskytten i ligans historia och den yngsta att spela för FCK i Europaspel.  

Larsson om Bardghji: 

- Det är klart att han är duktig. Det såg man redan när han kom som 15-åring, att han var riktigt bra. Och sedan har han väl exploderat på sitt sätt i Köpenhamn. Han var riktigt duktig.  

ANNONS

Max Westerberg beskriver vilka roller de båda storlöftena hade när de spelade tillsammans. 

- Roony hade ganska tidigt och snabbt en väldigt framträdande roll kan man väl säga. Han blev från dag ett egentligen en spelare som laget litade på, om man säger, han blev en matchavgörande spelare väldigt snabbt. Det var inte riktigt Hugo då på det sättet, förrän Roony hade försvunnit egentligen. Då närmade sig Hugo att vara bekväm i sin kropp och kunna bli den bärande spelaren. Men där de har väldigt stora likheter, det är i hur proffsiga de är inför träning och inför sin utveckling helt enkelt, och hur hårt de driver sig själva. Och där finns det väldigt, väldigt stora likheter mellan dem. Väldigt nyfikna, väldigt, väldigt fokuserade och måna om att försöka utföra varje moment i träning, dag för dag, vecka efter vecka - på absolut bästa sätt, säger Westerberg.  

ANNONS

Kan man se Hugo få en liknande explosionsartad utveckling som Roony fått det senaste halvåret? 
- Det tycker jag det finns alla förutsättningar för. Hugo har på den här korta tiden han varit med A-truppen tagit möjligheten att konkurrera på allvar, skulle jag vilja uttrycka det som. Därför att den här möjligheten han har fått nu, med mycket speltid och att han satt sig i en position där han konkurrerar på riktigt om att starta i vårt A-lag - den möjligheten får man ju inte. Det är inte att någon bestämmer sig för att: “Okej, nu vill vi ge Hugo den här chansen för att” - utan den har han ju tagit. Och med det finns absolut alla förutsättningar för att ta och explodera. 

Hugo Larsson säger att han i dag försöker snacka med alla i den stjärnfyllda MFF-truppen, men spenderar mest tid tillsammans med Västra Hamnen-grannen och den sju år äldre Matej Chalus från Prag. Ännu mer intrigerad kan Larsson bli MFF:s startelva. 

ANNONS

Milos Milojevic sa nyligen att Larsson har chansen att få speltid i alla seriematcher. Med Sergio Peña eventuellt borta och Oscar Lewicki ur matchform kan startdebuten komma i söndagens stormöte mot AIK. Inhoppet i omgång två fick också mittfältaren att omvärdera sitt mål gällande speltiden i år.  

- Innan tänkte jag att det skulle landa mellan 5-10 (matcher) kanske. Det är väl klart att den ribban kanske höjts lite. Kanske blir 15, minst tio - något sånt. Så det är klart att den har höjts, vilket bara är positivt.  

- Det är väl realistiskt, skulle jag säga. 

Tror du att du får starta mot AIK?  
- Vi får se! Det är väl klart att det är möjligt, hade varit väldigt roligt. Jag vet inte jättemycket mer än dig så kan inte säga så mycket, säger Hugo Larsson och skrattar.   

ANNONS
Publicerad 2022-04-17 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto