Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix.

Nationellt register av huliganer

Rikspolisstyrelsen ska få föra ett register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Det föreslår en statlig utredning.

- Vi måste ha ett nationellt register när det gäller tillträdesförbuden, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Syftet är att stärka skyddet mot idrottsrelaterat våld på idrottsarenor. 2005 infördes en lag som gav åklagare möjlighet att förbjuda personer från att få tillträde till idrottsarrangemang.

ANNONS

Enligt utredaren har detta inte varit tillräckligt. Utredaren föreslår en lag som ska möjliggöra för Rikspolisstyrelsen att upprätta och föra ett nationellt register över personer med tillträdesförbud. Både idrottsarrangörer och polisen ska kunna få tillgång till registret.

- Det har visat sig att nuvarande lag inte varit tillräckligt effektiv för att motverka våld vid idrottsarenor. Man måste känna till att personer har tillträdesförbud, säger utredaren Olof Egerstedt.

Men han medger att det blir svårt att använda registret med tanke på hur det ser ut vid insläppen på stora idrottsarenor.

- Praktiskt är det här jättesvårt, men man brukar koncentrera kontrollen till ståplatsläktarna. Där gör man både kontroller och visiteringar redan i dag, säger han.

Så om en person vill bryta mot sitt tillträdesförbud bör han eller hon köpa en dyr sittplatsbiljett?

ANNONS

- Ja, så är det, säger Egerstedt.

I dag finns 115 gällande tillträdesförbud. Som längst gäller det i ett år, men regeringen har föreslagit en förlängning till tre år. Registret kommer inte att omfatta idrottsarrangörernas egna register.

Justitieminister Beatrice Ask välkomnar utredningen.

- Vi måste ha ett nationellt register när det gäller tillträdesförbuden. Det är lika viktigt som den förlängning som måste ske av hur länge man kan vara dömd att ha ett tillträdesförbud, säger hon till TT.

Hon är övertygad om att ett nationellt register kommer att underlätta för arrangörerna att stoppa dem som har tillträdesförbud.

Men det finns även andra metoder för att underlätta det arbetet, anser hon.

- Personliga biljetter är ju något som arrangörerna kan stå för, säger Beatrice Ask.

Publicerad 2013-12-10 kl 11:34
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto