Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Noring: "Många som sagt att jag flyttat för att tjäna pengar och sitta på bänken"

Allsvenskan

Viktor Noring har tillhört åtta klubbar på sju år.
Trots knapp speltid ångrar han inte alla klubbyten.
- Det är många som sagt att jag valt att gå till ställen för att tjäna pengar och sitta på bänken, men det har aldrig varit min motivation, säger han.

Foto: Bildbyrån.

Viktor Noring blev, för tio år sedan i år, utsedd till årets nykomling på Fotbollsgalan, året efter uttagen på svenska landslagets januariturné och sedermera omnämnd som den nye Andreas Isaksson. Då tillhörde han fortfarande Trelleborgs FF.

Nu - sex klubbar och fyra länder senare - är han tillbaka i allsvenskan igen, men den här gången för ett kontrakt fram till i sommar med Kalmar FF.

- Jag trodde nog inte att det skulle bli så här många flyttar. Saker och ting händer och man kan aldrig förutse vad som ska hända. Fotbollsvärlden är en rätt tokig värld. Det kan gå väldigt långsamt och trögt för en, men sedan kan saker och ting vända väldigt snabbt. Man lever väl alltid med vetskapen om att saker och ting kan gå väldigt snabbt, men även att det kan gå väldigt långsamt, säger han.

ANNONS

Noring, som i år blev 28 år gammal, hade redan i unga år erbjudanden att ta ställning till från utlandet. I tonåren tränade han bland annat med Tottenham och Palermo och i januari 2011 var han nära en övergång till Fulham och Premier League. Den gången satte Trelleborg stopp för det. 

- Jag gjorde läkarundersökningen och de skulle bara förhandla, men Trelleborg nobbade x antal miljoner, så det blev inget där. Jag tror att det hade kunnat vara en jättebra möjlighet att få uppleva Premier League och den biten, men samtidigt hade jag Trelleborg. Det var lite besvikelse i några dagar, men sedan var det bara att fokusera på rätt saker.

I stället dröjde flytten till de brittiska öarna ytterligare ett par år. Noring var under första halvan av säsongen 2012 utlånad till Malmö FF, men utan att få speltid och återvände under hösten till TFF. Skånelaget ramlade ur superettan, men Noring följde inte med ner till division 1, då han i stället skrev på ett sexmånadersavtal över våren 2013 med Celtic.

ANNONS

- Jag fick, några dagar innan fönstret stängde, provträna med Celtic och gjorde det så pass bra att de ville skriva ett sexmånadersavtal med en tvåårsoption. Det var en ganska intressant historia. Jag satt i ett rum och väntade (sista dagen av transferfönstret) och fick först veta att papperna inte skickades in i tid till det skotska förbundet, säger han och fortsätter:

- När jag åkte tillbaka till Sverige visste jag inte om det var klart, men en dag senare ringde min agent och sa att det hade skickats i tid. I efterhand kunde man se att det hade skickats in och registrerats fyra minuter innan fönstret stängde. Det var en ganska kaosartad kväll, men man var glad efteråt över att det blev klart i tid. Det är nog det sjukaste jag har varit med om.

Men det blev ingen speltid i A-laget. Konkurrensen var tuff med bland annat Fraser Forster, numera i Southampton, och efter ett halvår föreslog Celtics målvaktstränare att han skulle lämna klubben för att få mer speltid, vilket han också fick under ett halvår som ordinarie målvakt i Bodö/Glimt i norska andraligan innan det blev provspel med Heerenveen och vintern 2014 ett kontrakt över två år.

ANNONS

Det blev en tuff period i målvaktens karriär. 

Noring blev spelklar först i april, men fick inte speltid i konkurrens med Kristoffer Nordfeldt och efter säsongens slut lämnade tränaren Marco van Basten, medan Dwight Lodeweges kom in.

- Jag hamnade därefter lite snett och så kan det bli i fotbollsvärlden med tränarbyten och att en del väljer sina egna som man vill köra på. Det året var faktiskt ganska tufft. Det var nog det året där man var mest frustrerad och mest arg över hur situationen hade utvecklats, säger han.

Noring var tredjemålvakt i laget och fick emellanåt träna med B-laget inför match.

- Det var ganska tufft. Jag tycker att jag höll högre nivå än det, så det var ganska psykiskt påfrestande. Jag hamnade i en jobbig situation på grund av en tränarrockad och kände själv att jag borde ha varit med i en trupp. Samtidigt ser man olika på det och i slutändan är det tränaren som bestämmer.

ANNONS

Situationen var ohållbar. Norling bröt sommaren 2015 sitt avtal med Heerenveen, gjorde ett år med varierad speltid i Lyngby, som vann danska andraligan, och återvände sedan till Skottland igen. Den här gången för spel i Hearts, men åter blev det knapp speltid. Noring fick tre matcher under sin första säsong med klubben, i de tre sista omgångarna i ligan. 

- Om jag hade fått tio matcher hade jag kommit in i rätt skede med rätt form. Om man tränat i ett helt år och bara får tre sista matcherna, där vi hade mycket skador och mycket unga spelare, så blir det kanske inte så rättvist mot en själv. Jag hade önskat att få fler matcher, men samtidigt fick jag ändå St. Johnstone borta, Celtic borta och Rangers borta, så man får ändå ta med sig att ha spelat på ett fullsatt Celtic Park och Ibrox. Det kommer nog vara bland det största i karriären.

ANNONS

Noring fick inte mer speltid än så och återvände, efter ett halvår utan speltid hösten 2017, i våras i fjol till svensk fotboll för spel med Landskrona Bois i superettan. Noring skulle bli pappa och ville börja om och få regelbunden speltid. 28-åringen fick vakta målet i tolv av 30 matcher, men lämnade efter säsongens slut och skrev i stället i vår på ett avtal fram till i sommar med Kalmar FF. 

- Jag har fått en väldigt positiv bild av klubben vad gäller både tränarstaben och spelarna. Det känns väldigt familjärt här, så jag har bara fått en bra känsla av klubben, säger han.

Det blev därmed sjunde klubben på åtta år - och hittills har han fått knapp speltid i flera av klubbarna. Men Noring har inte varit nöjd med det och är tydlig med att han inte har sett eller ser sig själv som en reservmålvakt. Det är inte det som motiverar honom.

ANNONS

- Jag har aldrig valt klubb för att sitta som nummer två eller tre. I Holland visste jag att Kristoffer (Nordfeldt) skulle spela, då han hade gjort det så pass bra och förtjänade att stå och i Celtic visste jag att det behövde vara två skador om jag skulle få stå, men jag har inte valt klubbar efter pengar, säger han och fortsätter:

- Det är många som sagt att jag valt att gå till ställen för att tjäna pengar och sitta på bänken, men det har aldrig varit min motivation för att gå utomlands. Min motivation har varit att hitta en klubb där jag får chansen att spela på så hög nivå som möjligt. Jag kan förstå att det har sett ut så utåt när jag har flyttat så mycket som jag gjort, men jag hade aldrig flyttat om jag inte känt att jag klarar av nivån.

Ångrar du någon av flyttarna med tanke på att du inte fått så mycket speltid?

ANNONS
- Det är klart att man hade velat ha en mindre destination här och där med en längre period och fått chansen att spela, men det är alltid lätt att säga i efterhand att jag skulle gjort så eller så. Man får erfarenhet oavsett var man är och det tar man med sig. Jag har varit i olika klubbar och fått träna på hög nivå och då tar man med sig den erfarenheten också och tänker att när jag får spela, så kan jag plocka av de erfarenheterna jag fått och använda det. Jag ångrar egentligen ingenting som jag gjort. Allt händer väl av en anledning.

Vad tror du att det är som gjort att du inte alltid fått kontinuerligt med speltid?
- Jag har väl kanske inte haft det där lilla flytet eller den tajmingen som man behöver. Det har varit att tränare kickats och nya kommit in eller någon halvskada hit och dit som gjort att man fått stå tillbaka och då har någon annan kommit in och gjort det bra. Det gäller att lite flyt då och då och det hade jag väl gärna velat ha lite mer av. Jag hoppas väl att det vänder snart.

ANNONS

Har det varit mycket oflyt?
- Ja, men det tycker jag nog att det har varit, men sedan är det klart att man hade velat prestera lite bättre i vissa perioder på vissa ställen, men det är samtidigt svårt också när man inte spelar. Målvakt är en speciell position, då man inte som med en utespelare kan få speltid på platser där man egentligen inte vill vara. Det är mer svart på vitt, antingen spelar du eller spelar du inte och om det blir ett byte är det efter flera dåliga matcher eller någon skada.  

Vad lockar dig mest framöver?
- Det är bara att vara i Kalmar, träna på bra, vara med i gänget och känna mer på klubben. Efter det får man se hur framtiden ser ut, säger han och fortsätter:

- Det handlar just nu, för min del, om att komma igång med träning och när jag sedan fått lite pass i kroppen, så kan man analysera mer var man står formmässigt och då tar tränarna beslut om hur saker och ting kommer att vara, så man får se det lite så.

ANNONS

Det låter som att det är ”lugn och ro” som gäller nu.
- Ja, men jag känner nu att man vill komma på banan igen och spela igen. Det är det man siktar in sig på just nu.

- Vi får se om det fortsätter eller om det blir mer trygghet och lugnare framöver. Jag hade nog valt det lite mer lugnare för att känna att man i lugn och ro kan jobba på i stället för att söka efter någonting hela tiden.

Publicerad 2019-04-20 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto