POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Norling om besöket hos Serie A-klubb, att han lusläser motståndarnas fansforum och om Rakip: ”Jäkligt bra spelare”

Foto: SCANPIX

DUBAI. Trots SM-guldet fick AIK en del kritik för att vara för destruktivt.
Rikard Norling håller delvis med, vill nu förbättra offensiven och åkte därför till Sassuolo.
- Jag var där i en vecka. Deras tränare är inspirerad av Guardiola och Bielsa, säger han till Fotbollskanalen.

I maj 2016 återvände Rikard Norling till AIK och fick i uppdrag att föra klubben till SM-guld. Efter att ha fixat uppdraget berättar han nu att han köper den kritik som laget fick om att ha varit för svagt offensivt och att han jobbar stenhårt med att utveckla den delen, och att han därför rest till Italien och besökt Sassuolo.

Norling berättar också om hur tankarna går när det kommer till att klara av att ersätta Kristoffer Olsson, hur mycket han gillar Erdal Rakip, att han någon gång vill öppna ett kafé och hur han lusläser andra lags supporterforum.

Men vi börjar med SM-guldet.

Hur firade du guldet?
- På mitt sätt.

Hur var det då?
- Jag är gärna i bakgrunden eller extremt passiv när det gäller sådant.

Varför?
- Det är så jag funkar.

Varför?
- Det passar mig. I grund och botten har det nog att göra med att orka med mig själv tror jag. Jag lider inte av det. Jag är sådan att jag gärna är hemma med min fru.

Det måste ha varit fantastiskt för dig att ta det där SM-guldet?
- Ja, mer så att om jag inte hade lyckats med det under hela den här tiden, så många år som jag har varit här, så hade jag varit oerhört besviken över min tid i AIK. Så ur det perspektivet hade det inte varit tillräckligt bra annars över den tiden jag har varit här. Det var jätteviktigt ur det perspektivet. Sedan är det mer att allt det vi gör, allt det hårda jobbet, måste leda fram till det till slut. För om det inte gör det, oavsett om man jobbar hårt eller inte, så kommer det ganska snabbt att ta slut.

Men du firade inte på något sätt mer än att vara hemma med din fru?
- Jag har så svårt att förstå att det är så jävla viktigt. Det är därför jag inte kan svara på det. Om man menar fira genom att vara ute och kröka i en vecka så nej. Då firade jag inte. Jag firade på mitt sätt. Jag var hemma med min fru och jag tog hand om henne och mig själv och hade jävligt mysigt och pratade mycket. Så jo, jag firade.

Statusen du har i klubben och att du nu kom tillbaka och förde AIK till guld - tänker du något på att du kanske har mer att förlora än att vinna nu?
- Nej. Jag känner ett större driv och att jag är inne i fler saker för att påverka vår utveckling än vad jag var förra året.

Är det verkligen så?
- Ja, just på grund av att jag vet att det som förväntas av oss i år kommer att vara svårare än vad det var förra året

Hur mycket har du sett nyförvärven?
- Begränsat. Jag har fått det presenterat för mig i samband med att det blivit skarpt läge.

Vad har du för intryck av det du har sett?
- Det jag såg initialt är tillräckligt bra för att inte börja jobba motvalls utan det är tillräckligt bra enligt bilderna. Så det är det som är initialt och sedan när spelarna väl kommer in så börjar ju jag mitt jobb och då vet man ju aldrig, det spelar egentligen ingen roll hur mycket jag har sett innan så kommer det ju alltid vara processen när spelarna väl kommer till oss som är helt avgörande.

- Nu när Saku (Ylätupa) kommer in i den här positionen så ser jag honom på ett helt annat sätt än på de bilder som jag har sett honom på. Med Daniel (Granli) så är det på motsvarande sätt. Det är egentligen bara förra året som han började spela ordentligt som mittback, sedan har det varit mycket ytterback. Så det är samma med honom, när han väl kommer in hur väl han förstår våra passningsvägar, hur precis är han i sitt passningsspel, hur väl han förstår de faror som vi prioriterar i defensiven och så. Jag har ingen aning förrän jag ser det.

På träningarna har väl Daniel sett ganska bra ut med bollen och i sina uppspel?
- Ja absolut. Jag har en god känsla på båda två. Sedan är det ju alltid så att det är lättare att ta hem en sådan spelare som har varit ute, som det var med Nabil (Bahoui) och Alexander Milosevic, som man ganska snabbt kan få in i det. För jag har också en väldigt tydlig bild med deras instinkter så det gör ju att vi må göra jobbet.

Expressen skrev att du kommer att skriva på ett nytt avtal under träningslägret här i Dubai – är det så?
- Ja, Björn (Wesström, sportchef) har sagt det. Det har blivit att det har dragit ut på tiden. Nu sa han att vi sätter oss ner ordentligt på lägret när han kommer ner.

Är ni överens?
- Ja vi har ju liksom pratat om ramarna och det är inget som skiljer sig speciellt mycket.

Hur långt kontrakt blir det?
- Vi får se. I svenska tränarkontrakt finns det klausuler så det spelar ingen roll om jag skriver ett tioårskontrakt, det är det som står i klausulen som är det avgörande.

Kristoffer Olsson gjorde en väldigt bra säsong – vem ser du som ersättare till honom?
- Vi har gått in i säsongen, som det är nu, med Saku, Christos (Gravius) , Stefan (Silva) och sedan har jag Tarik (Elyounoussi) i bakhuvudet om det skulle vara så att det skulle behövas om alternativen visar sig behöva mer tid, så då har jag det i bakhuvudet.

Har du ett självklart val eller är det flera som kampar om platsen?
- Saku är ju värvad hit för det. Så allt är hur mycket tid han behöver för att få till det.

En så bra och viktig spelare som Kristoffer Olsson var – finns det någon osäkerhet i det?
- Det är en ung spelare (Saku Ylätupa) som jag måste få att funka, och hur väl det slår ut och framför allt hur snabbt, det är avgörande. Det är hur snabbt det går att få allt på plats, för det här är ju inte en värvning i en ung spelare som ska slussas in på sikt utan det här är en som helst ska in och leverera från början.

- Men det funkar ju så att jag spelar med spelarna som är redo att leverera, så det är ingen som har någon form av fil rätt in bara för att man på förhand är tänkt att ersätta. Allt handlar om prestation och om man är tillräckligt bra.

Du öppnade för att spela med Tarik där – men ser du honom främst som anfallare?
- Ja.

Han kom ju in som en tung värvning inför förra säsongen men har inte fått lika mycket kredd som många andra i ert lag - vad är det som du gillar med honom?
- Jag hoppas och tror att det kan komma av den anledningen att förra året med anpassning och hans försäsong nu känns mycket mer rytmisk och han är mer inne i spelet. Han är en jäkla taktisk spelare. Det skulle inte förvåna mig om vi i år ser en bra spelare bli ännu bättre i honom.

Varför ville/vill du ha Erdal Rakip?
- Haha, det är väldigt respektlöst mot våra egna spelare att prata om andra spelare, det måste jag säga. Sedan kan jag ju konstatera att det är en jäkligt bra spelare som jag själv har tränat.

Vilka är med i kampen om guldet?
- Det är tre lag som kommer att spela i Europa och det kan ju beroende på oss bli ytterligare ett med tanke på hur det går i cupen. Alla tre lagen med oss, Norrköping och Malmö FF är nog tillräckligt bra för att på förhand räknas med i en guldstrid. Men sedan tycker jag att det är flera lag som ser bra ut. Hammarby och Djurgården. Häcken, vad händer med det laget? Östersund, vad blir deras kraft? Jag skulle faktiskt också vilja nämna Helsingborg av den anledningen att Andreas Granqvist är där och Rasmus Jönsson som jag håller jäkligt högt som spelare.

- Så det är en handfull lag där som inte spelar cup och det beror ju lite på oss tre som är i Europa där i höstracet. Som Daniel Andersson (Malmö FF:s sportchef) sa så är det inget av de här lagen, Malmö, AIK och Norrköping, som är tillräckligt långt gångna att det är en förutsättning att man kan vinna för att man har en trupp som är tillräckligt bra för att vinna allsvenskan och vara framgångsrika i cupen. De är på väg dit skulle jag säga, men är inte riktigt där än. Men man är närmare där än vad vi och Norrköping är. Så det är många och det är det som jag tror gör att allsvenskan blir oerhört spännande i år igen.

Hur bra tror du att Helsingborg kan bli?
- Jag kan jämföra med när vi gick upp från superettan 2005 och så blev vi tvåa året efter. Ingen hade räknat med oss. Man kommer in i ett momentum och medflyt och har oftast bra spelare som sköter sin försäsong och tränare som är laddad på att driva på och få med sig spelarna. Just det här momentumet ska inte underskattas.

Vad är det med Rasmus Jönsson som du gillar så mycket?
- Jag tycker bara att han är en genuint bra spelare. Han har varken det ena eller det andra. Han exploderar inte som den snabbaste utav fotbollsspelare men tillräckligt, och han är heller inte som Kanu var när han var som bäst och när han bara gled fram, men han är ändå nära sådant också. Så hur man än ser på honom så finns det bra parametrar.

Du har tidigare talat varmt om Jimmy Thelin och andra tränare som har kommit in i allsvenskan med lite andra idéer - nu har flera haft det ganska jobbigt i sina klubbar - hur tänker du kring det?
- Att det fortfarande är lika spännande. Det som de här tränarna poppade upp med då är ju något som jag då tog del av och som jag gärna fortsätter att ta del av. Sedan är det ju så att man är sig själv närmast och jag ser om min utveckling och det gör säkert de här tränarna också i förhållande till vad man fick erfara i fjol. När man är nya och så på nivån så tillhör det för att man ska bli kvar, att man kan analysera sig själv och utvecklas därifrån.

Hur har du utvecklats?
- Jag känner att jag har varit aktiv i min egen utveckling de senaste fyra-fem åren som jag inte har varit förut. Det har hjälpt mig. Lägg då till att jag har blivit mer erfaren. Jag har också på ett sätt lärt mig att vinna. Det är också en del av det.

- Det händer mycket nu och jag tror att det har att göra med att jag nog är någonstans i den bästa delen där jag har en väldigt lång erfarenhet och ser att jag kanske har en tio-femton år till på absolut toppnivå där jag kommer att få ut mer av mig själv än vad jag fick motsvarande tid för tio år sedan.

Kan du konkretisera hur du har utvecklats?
- Jag tror helt enkelt att jag är tydligare. Tydligare i allt från spelidé till hur vi ska få ut den genom att lägga upp träningen på ett tydligt sätt. Allt ifrån fysträning till minsta teoripass till hur träningen delas upp i delar för att träna på rätt saker. Det är nog den största delen tycker jag. Sedan har jag väl också insett vikten av att ha jävligt bra personer i staben.

Hur var det känslomässigt förra året med allt från rättegång, Nils-Eric Johansson var tvungen att sluta, Jesper Nyholm skadade sig svårt, Robert Lundström skadade sig också, Daniel Sundgren gjorde comeback, ni vann guld?
- I motflytet så hade vi ganska mycket medflyt också. Vi hade Alexander Milosevic som sprang runt kontraktslös på Skytteholm och tränade med Vasalund precis när vi behövde honom. Det är ju sådana saker som normalt inte ens händer. Så i det här motflytet så fanns han då.

- På samma sätt skulle vi möta Oddevold i cupen, då var Robin Jansson där. När vi gjorde vår scouting på deras spelidé så kände jag att den här spelaren är jävligt bra, och så började Patric (Jildefalk) att ringa till deras tränare och lyssnade av om han var så bra och vi fick svar att det var en potentiell guldklimp. Så tar vi honom och så slår han igenom. Det är också medflyt i motflyt. Vi hade snedstuds men i snedstutsen så fick vi ändå hjälp från någonstans.

Hur länge ser du dig själv i AIK?
- Jag skulle nog vilja säga att jag tror att det någonstans är klokt att ta ett år i taget, att inte vara för långt fram. Nu har jag varit här i två-tre år och det är oerhört viktigt att varje dag känns stimulerande och utvecklande och att vi går framåt. Det är det primära, och känner jag att det fortfarande finns utrymme för det i ett år till och klubben vill det och jag tror att det är bra för AIK då tror jag inte att det finns något problem att köra. Men blir det någonstans någonting där det börjar gnissla då ska jag inte fortsätta.

Det kanske kommer en dag då du inte kommer att fortsätta och då du kommer att göra något annat än att träna AIK – vad ser du att nästa steg är då?
- Jag tror att jag antingen dör på en fotbollsbänk eller under min fru. Är det så att jag går i pension och inte får uppleva just den knall och fall-döden så hoppas jag att jag kan öppna ett kafé med min yngsta dotter så att hon får det som en fantastisk livssysselsättning.

Som fotbollstränare då, när och om du lämnar AIK vart tror du att du tar vägen då – är det något som du skulle vilja göra?
- Nej, jag har inte det. Jag är i grund och botten väldigt medveten om hur bra svenska tränare står sig internationellt. Sedan har jag sådan jäkla respekt mot AIK som är min arbetsgivare för att sitta och spekulera i sådant. Jag ogillar det.

Har du fått något erbjudande från någon annan klubb efter guldet?
- Det är samma där. Jag tycker att det också är ganska respektlöst att sitta och slå sig för bröstet och berätta om sin egen förträfflighet, vilket det låter som om det är så att jag skulle säga att det är klart att jag har massa jäkla erbjudanden. Så nej, jag låter det vara. Jag är kvar här och jag är jävligt glad över att jag har fått inleda det här året i alla fall, så får vi se.

Förra året fick ni en del kritik för att spela tråkigt och destruktivt - hur ser du på det?
- Det där är väldigt abstrakt att säga så. Men i den här utvärderingen som vi har gjort så har jag känt att det finns delar i vårt offensiva spel som är ganska outvecklat, som jag har ägnat fruktansvärt mycket tid åt under spelarnas off season. Allt ifrån försökt att förkovra mig själv genom att åka ut och resa och besöka klubbar för att utveckla den delen, eller på något sätt få ta del av en verksamhet där grunden i filosofin är mycket possession-inriktat.

- Vi är ju ett attacklag, som jag vill se det, mer än att det är ett possessionbaserat. Men att ha känt att det ena behöver inte ta ut det andra utan vi måste kunna hantera possessionlösningar när det påbjuder i spelet och situationer påbjuder det, och också då skissat upp en plan på att så här ska vi göra för att vi ska utveckla just det. Det är där jag nog kan tro, om det nu är det som man menar, så kan jag ha förståelse för det.

Du köper kritiken?
- Ja.

Vilka klubbar har du besökt?
- Jag kan nämna en och det är Sassuolo. Jag var där i en vecka och följde deras tränare där. Det ska spelas från egen målvakt och han är framför allt inspirerad av både Pep (Guardiola) och (Marcelo) Bielsa. Det ska skapas relationer i allt till varandra i offensiven från det att målvakten har bollen till dess att nummer nio har bollen uppe två meter från mål. Där är det sådant som jag har känt att vad kan jag se att sådant kan utveckla vårt spel och det är den informationen som jag har sökt.

Hur kom du på att åka just dit?
- En kombination av att jag har ju varit och besökt Italien förut och känner att det är mycket som jag kan omsätta till ett eget tänkande och till en svensk verksamhet. Sedan handlar det väl om honom då, Roberto De Zerbi heter han som är en ung (39 år) tränare, och sedan om klubben i sig som är i storleksordningen den klubb som vi måste kunna slå för att vara riktigt framgångsrika i Europa. Det är ju inte Juventus eller Inter utan det är lagen som ligger under där som blir de lagen som vi på något sätt ska börja sikta mot. Det var också en anledning. Sedan tillgång till möjlighet att faktiskt få access till att följa allt och inte skaka träningsgaller för att klubben är för stor.

Var det lärorikt?
- Ja det tycker jag. Det var ungefär som tiden med Stuart (Baxter) att man fick så otroligt mycket upplevelser, både på gott och ont. Jag lärde mig av både och. Så man får nog säga att jag lärde mig, men det är inte så vansinnigt mycket som jag har känt att det där ska vi också göra, utan mer att det har gett att jag har fått börja reflektera lite över saker och kommit fram till att nej men vi fortsätter att göra som vi vill för det är vår identitet och det här är vi jävligt bra på. Så som helhet var det nyttigt och bra.

Har du några förebilder, någon tränare som du tittar på?
- Nej inte så.

Du nämnde Bielsa förut. För ett tag sedan blev det uppmärksammat att han hade skickat en spion som smygtittade på Derbys träning inför deras match. Det blev irritation från det andra laget. Hur viktigt är det för dig att saker inte kommer ut i media eller till motståndare, ni stänger igen en hel del träningar?
- Det är jätteviktigt. Just av den anledningen. Det är precis så som jag också känner, att om jag får reda på hur motståndarna har tränat eller vilken startelva motståndaren har… vi skannar ju motståndarnas supporterforum för att se om vi kan få ut någon information om potentiella startelvor. Så det är ju ett ganska stort arbete som vi lägger ner för att försöka kartlägga så mycket som möjligt.

Vem är det som skannar igenom forumen?
- Det är tränarstaben. Vi har ju flera.

Är det alltså så mycket vunnet om man får veta?
- För mig betyder det jättemycket. Som vi fick reda på inför matchen mot Sundsvall, att (David) Batanero inte skulle spela, det är ju en jävla skillnad. Många gånger är det om Rasmus Elm spelar eller inte. Spelar Philip Haglund eller inte för Sirius och det gör en jättestor skillnad för fasta situationer. Så minsta lilla detalj, vilken målvakt som står i Östersund, om det var Aly Keita eller Andreas Andersson. Precis allt. Just därför är vi måna om att inte ge ut det, för vi vet hur mycket det betyder för motståndaren.

Från mediehåll gnälls det lite om att vi inte kan se lika många träningar som tidigare och det är ju på grund av det du pratar om – hur ser du på det?
- Vi har försökt att hitta tillfällen att bjuda till, vilket innebär att vi har satta tider där det efter träningen, två dagar före match, finns möjlighet att komma. Jag förstår att man då kanske vill titta på träningen för att få den informationen så att man kan skriva om vilken potentiell startelva det blir, och det är precis det jag inte vill.

Att ni har gjort så, att du har stängt igen på grund av det här, har det en del i guldet, de här detaljerna?
- Vi skulle ju inte göra det om vi inte trodde på det. Det är ju den enkla ekvationen på det. Sedan hur mycket det påverkar… många bäckar små.

Du säger att du vill utveckla lagets offensiv, är upplägget inför den här säsongen annorlunda mot hur det var förra säsongen när ni var här i Dubai?
- Jag tycker att vi har tagit steg i tydligheten generellt och har en ännu tydligare idé om vad vi vill ha ut för utveckling av just spelidé. Så ja, en förbättrad form av förra året.

Vem är den bäste spelaren som spelat i AIK?
- Oj. Jag har tränat så vansinnigt många, och av spelarna som är här nu så är det många som pockar på förstaplatsen, alltså av spelarna som har varit här nu under tiden som jag har varit här den här gången. Sedan hade jag ju en fin avslutning med Wilton (Figueiredo) och (Ivan) Obolo och hela det här gänget. Jag har varit med ”Nisse” (Nils-Eric Johansson) under väldigt lång tid. Men första kärleken var nog ändå Nebojsa (Novakovic) och som jag håller oerhört högt i det sammanhanget.

Är det svårt att komma underifrån som yngre spelare och slå sig in och spela, har det blivit svårare att göra det, ställs det för höga krav på de yngre och har det i så fall något att göra med att truppen som ni har nu kanske aldrig har varit så här dyr?
- Ja jag tror att det har blivit svårare, i alla fall med mig för jag ställer betydligt högre krav och jag känner mer och mer att det finns inget motsatsförhållande till det, så länge man känner att jag är konstruktiv och är mån om deras utveckling.

- Sedan är det ganska enkelt, när jag anser att en ung spelare inte presterar tillräckligt bra och dessutom att jag ser att det är för långt ifrån tidsmässigt för att man ska komma iordning med det där så är jag ganska krass. Mer krass än vad jag har varit förut. För att resultatkraven är så maximerade så att jag är mindre känslomässig helt enkelt.

Publicerad 2019-02-04 kl 06:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto